Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Dubarry-csirkemell
Csupacsokis brownie
Körömpörkölt csülökkel
Rakott zöldbab darált hússal
Tojásos nokedli fejes salátával
Krémes spenótfőzelék
Finomfőzelék
Farsangi szalagos fánk
Zsemlegombóc
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Klasszikus kuglóf
Dödölle - az eredeti recept
Babgulyás
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Mézes-mustáros csirkemell
Hagymás rostélyos
Kínai szezámmagos csirke
Epres blondie
Érdekességek

Ez történik a Mekiben, a tálcán hagyott ételmaradékkal - Videó készült a konyha hátuljában

Mi történik a Mekis tálcán hagyott ételmaradékkal? /Fotó: Noguchi
Sokan hagyják a tálcán a félig megevett burgereket, a maradék sült krumplit, szószokat és üdítőket. A tálcás kocsira kerülnek az ételmaradékkal együtt a poharak, szalvéták és a tálcákat védő papírlapok is, egyszóval sokféle hulladék keletkezik egy-egy McDonald's étteremben. De vajon mi történik a szeméttel?

Többfajta hulladék képződik egy gyorsétteremben, főleg az eladótérben, ahol a vendégek tálcáin egymás mellé kerül az ételmaradék, a használt szalvéta vagy zsebkendő, az üres csomagolóanyag, italosdoboz. A McDonald's több mint negyed évszázada végzi szelektíven a hulladékgyűjtést Magyarországon, beleértve az éttermi részen és a konyhán keletkező szemetet is.

Hova kerülnek a McDonald'sban, a tálcán hagyott hulladékok? /Fotó: Noguchi
Hova kerülnek a McDonald'sban, a tálcán hagyott hulladékok? /Fotó: Noguchi

Mi történik a Mekis tálcán hagyott ételmaradékkal?

A McDonald's egységeiben szinte mindenhol szelektíven gyűjtik a hulladékot, melynek közel 80 százalékát átadják újrahasznosításra.

A dolgozók az éttermekben különválogatják a vegyes műanyag hulladékot, a papír és a papíralapú hulladékot, a fémet, valamint az ételmaradékkal szennyezett hulladékot és az ételselejtet is. A vendégek által a tálcákon hagyott, erre alkalmas csomagolási hulladék nagyobb részben anyagában, kisebb részben pedig energiaforrásként hasznosul újra.

Minden hulladékot szelektíven gyűjtenek a Meki éttermeiben /Fotó: Noguchi
Minden hulladékot szelektíven gyűjtenek a Meki éttermeiben /Fotó: Noguchi

A tálcákról lekerülő hulladék mellett a konyhákon keletkező évi közel 600 tonna használt sütőolajból biodízelt állítanak elő. Emellett a zsírfogók tisztítása során keletkező iszaphulladékot, valamint az élelmiszerhulladékot és ételselejtet biogázüzemben használják fel elektromos áram és hőenergia termelésére.

A szelektálásról, és a háttérben zajló munkáról videót is készített a Meki.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.