Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Nem is gondolnánk, hogy egy aprócska dolog tudat alatt mennyire befolyásolhatja a viselkedésünket, így azt is, mennyit fogyasztunk és mennyi pénzt hagyunk ott az éttermekben, bárokban.

Az érzékszerveink kapcsolatban állnak egymással, így ha az egyiket leterheljük, a többi sem fog tökéletesen működni. Sokan vannak például, akik tolatás közben lehalkítják vagy kikapcsolják a rádiót az autóban, hogy jobban tudjanak koncentrálni, hogy pontosabban vezessenek. Viccesnek tűnhet, de ennek is tudományos okai vannak. A hangok és hanghatások ugyanis befolyásolják a viselkedésünket, kihatással vannak a figyelmünkre, az egyéb érzékszerveinkre.

Ha nem halljuk rendesen, amit a másik mond, könnyen túlihatjuk magunkat /Fotó: Shutterstock
Ha nem halljuk rendesen, amit a másik mond, könnyen túlihatjuk magunkat /Fotó: Shutterstock

Kutatók egy csoportja az elmúlt évtizedekben a hang hatását tanulmányozta, mégpedig abban a tekintetben, hogy milyen kapcsolat áll fenn a zene típusa, hangereje és tempója, valamint az étel- és italfogyasztás között. Dr. Charles Spence, az Oxfordi Egyetem egyik vezető tudósa, a gasztrofizika úttörője úgy véli, hogy bizonyos értelemben a zenékkel tudat alatt manipulálnak minket.

A hangos zene hatására többet iszunk

Különböző tanulmányokban is megállapították, hogy az emberek általában rövidebb idő alatt többet isznak hangos környezetben, mint kevésbé zajos helyeken. Az éttermekben, bárokban, kocsmákban játszott zene típusa, hangereje és üteme arra ösztönözheti a vendégeket, hogy többet fogyasszanak, így egy "jól" megválasztott lejátszási lista akár ki is hathat a vendéglátóhely aznapi forgalmára. Az emberek a hangos zene hatására sokkal többet esznek és isznak, mint amennyire valójában szükségük lenne és ezt patkányokkal végzett kísérletek is alátámasztották.

A hangos zene hatására rövidebb idő alatt döntünk, és általában az egészségtelenebb lehetőséget választjuk /Fotó: Shutterstock
A hangos zene hatására rövidebb idő alatt döntünk, és általában az egészségtelenebb lehetőséget választjuk /Fotó: Shutterstock

Miért iszunk többet, ha hangos a zene?

A hangos zene vagy zaj, főleg ha tartósan fennáll, akkor befolyással lehet a döntéshozatal minőségére. Egy zajos környezetben az emberek kevésbé megfontoltak, hamarabb döntenek, és sokszor az egészségtelenebb alternatívát választják – magyarázza Dr. Anna Brytek-Matera, a lengyelországi Wroclawi Egyetem orvosi és egészségtudományi professzora.

"A hangosabb zene elvonhatja az emberek figyelmét arról, mennyire is érzik jól magukat és nagyobb fogyasztásra késztetheti a vendégeket. A túlevés és túlivás ugyanis az egyik módja annak, hogy megbirkózzunk azzal a kínos helyzettel, hogy a hangos zene miatt nem halljuk egymás hangját és nem tudunk rendesen beszélgetni" – idézi Dr. Qian Janice Wang, a Koppenhágai Egyetem fogyasztói pszichológiai docensének szavait a Huffington Post.

Az éttermekben játszott zene hatással lehet az elfogyasztott étel és ital mennyiségére /Fotó: Shutterstock
Az éttermekben játszott zene hatással lehet az elfogyasztott étel és ital mennyiségére /Fotó: Shutterstock

Az ízlelésre is hatással lehet a zene

Az emberek a hang magasságának függvényében másképp érezhetik az ízeket. Egy kísérlet során a résztvevőkkel étcsokoládét kóstoltattak, és az eredmény meglepő volt. Az emberek ugyanis ugyanazt a csokit magas hang hatására édesebbnek, mélyebb hang hatására keserűbbnek érezték. Egyéb kutatások során kiderült, hogy a zene típusa fokozhatja a bor élvezetét, sőt a természethangok hatására nagyobb eséllyel választunk egészséges ételeket.

A hangokkal, zenékkel való játékot, mondjuk úgy ízmanipulációt egyes éttermek kimondottan alkalmaznak is, de nem azért, hogy nagyobb fogyasztásra ösztönözzék a vendégeket. A céljuk, hogy a megválasztott háttérzenével, vagy éppen annak hiányában a vendégek a legtökéletesebb ízélménnyel gazdagodva térjenek haza.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.