Mézes-mustáros csirkemell
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Babgulyás
Hagymás rostélyos
Zsemlegombóc
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csupacsokis brownie
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Vadas marha
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Kapros tökfőzelék virslivel
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Körömpörkölt csülökkel
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Klasszikus grízgaluska leves
Finomfőzelék
Dubarry-csirkemell
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Mákos guba
Érdekességek

Felfedezték a hetedik ízt, amit az ember érzékelni tud

Az ember hat ízt - édes, savanyú, keserű, sós, unami (a keleti konyhákban alapvető fontosságú íz) és zsír - képes érzékelni. Ám ausztrál kutatók most azonosítottak egy lehetséges hetedik ízt, mégpedig a szénhidrátét.

Az ausztrál kutatók most azt próbálják feltárni, miként kapcsolódik ez az íz a keményítőben gazdag ételek fogyasztásához.

"Ez jellemzően cukor, annak érzékien kellemes édes ízével, amelyre a legtöbben vágynak a szénhidrát után. Kutatásunk azonban megmutatta, hogy van egy érezhető ízminőség, amelyet az édes íztől független más szénhidrátok fogyasztása idéz elő" - mondta Russel Keast, a Deakin Egyetem professzora, a kutatás vezetője.

A kutatók két szénhidrátot, a maltodextrint és az oligofruktózt vizsgálták. Mindkettő megtalálható olyan alapvető élelmiszerekben, mint a kenyér, a tészták vagy a rizs. Az első vizsgálatok megmutatták, hogy ezeket a szénhidrátokat az ember képes érzékelni a szájban.

Utána megvizsgálták, hogy szénhidrátokra való érzékenység összefügg-e azzal, hogy keményítő tartalmú ételeket fogyasztottak. A Journal of Nutrition tudományos folyóiratban ismertetett tanulmányukban 34 felnőttet vizsgáltak.

Több keményítőt tartalmú ételt fogyasztottak azok, akik a leginkább érezték a szénhidrát ízt, és derekuk is vastagabb volt. Specifikusan néztük a derékméretet, mivel az az étrenddel összefüggő betegségek kockázatának jó mércéje - magyarázta Julia Low, az egyetem kutatója.

Az új ízek kutatásának ezen iránya fontos az étrenddel kapcsolatos krónikus betegségek, mint az elhízás egyre növekvő problémája miatt. A növekvő energia-bevitel, különösen az energiában gazdag ételek nagyobb fogyasztása az egyik fő oka a túlsúly és az elhízás globális növekedésének és a szénhidrátok jelentik étrendünk fő forrását" - magyarázta Keast professzor, akinek kutatócsoportja évekkel ezelőtt azonosította a zsírt mint hatodik ízt.

"Érdekes, hogy a zsír íz kutatásakor azt találtuk, kevesebb zsírtartalmú ételt fogyasztottak azok, akik érzékenyebbek a zsírra, de a szénhidrátok esetében ez éppen fordítva van - tette hozzá a professzor.

A JÓ ÉS A ROSSZ SZÉNHIDRÁT - MELYIK, MIBEN TALÁHATÓ? >>>

TÉNYLEG NE EGYÜNK KENYERET, HA DIÉTÁZUNK? A DIETETIKUS VÁLASZOL! >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.