Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Érdekességek

Itt a magyarázat: ezért válik kék színűvé a fokhagyma főzés közben

Tapasztaltad már, hogy bizonyos ételek elkészítésekor a fokhagyma egyszer csak halványkékes-zöldes árnyalatra vált? Vajon mi állhat a háttérben? És ettől még ehető az étel? Íme, a válaszok.

A főzés lehet hobbi és öröm, a szeretet egyik kifejezésmódja, stresszlevezetési módszer, de egyben tudomány is, hiszen valódi kémiai folyamatok mennek végbe az ételek elkészítésekor. Ezen folyamatok eredményeképpen az alapanyagok állaga, tápértéke, vagy mint a fokhagyma esetében, a színe megváltozik.

A lilás héjú fokhagyma nem szokatlan, de a főzés közben kékké váló gerezdek már annál inkább /Fotó: Shutterstock
A lilás héjú fokhagyma nem szokatlan, de a főzés közben kékké váló gerezdek már annál inkább /Fotó: Shutterstock

Mitől válik kék színűvé a fokhagyma?

Nem minden étel elkészítésekor tapasztalható ez a különös jelenség, mert a fokhagyma kékké válásához az kell, hogy valamilyen savas összetevővel érintkezzen a hőkezelés során. Megváltozhat a színe például akkor, ha ecetet vagy citromlét adunk hozzá pirításkor, mondjuk egy citromos tészta főzése során.

A kék színű fokhagyma kissé furcsa látvány ugyan, de fogyasztása teljesen biztonságos abban az esetben, ha a főzés közben veszi fel az új árnyalatot. Az eleve elváltozott színű gerezdeket nem szabad felhasználni.

Mit tehetünk e jelenség ellen?

Az idősebb fokhagymafejek nagyobb valószínűséggel válnak kékké, ezért érdemes törekedi a friss, fiatal gerezdek használatára. Ha ez sem működik, és zavar minket a kékes árnyalat, egyszerűen ne használjuk együtt a fokhagymát a savas alapanyagokkal. De mivel a fokhagyma íze nem változik és az étel minőségét sem rontja el a kék szín, nem muszáj lemondanunk az ezek kombinációjából készíthető finomságokról.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.