Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Fanta szelet egyszerűen recept
Fanta szelet egyszerűen
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Klasszikus töltött káposzta recept
Klasszikus töltött káposzta
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Forralt bor egyszerűen recept
Forralt bor egyszerűen
Pihe-puha mézeskalács recept
Pihe-puha mézeskalács
Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Diós és mákos bejgli egyszerűen
Érdekességek

Itt a magyarázat: ezért válik kék színűvé a fokhagyma főzés közben

Tapasztaltad már, hogy bizonyos ételek elkészítésekor a fokhagyma egyszer csak halványkékes-zöldes árnyalatra vált? Vajon mi állhat a háttérben? És ettől még ehető az étel? Íme, a válaszok.

A főzés lehet hobbi és öröm, a szeretet egyik kifejezésmódja, stresszlevezetési módszer, de egyben tudomány is, hiszen valódi kémiai folyamatok mennek végbe az ételek elkészítésekor. Ezen folyamatok eredményeképpen az alapanyagok állaga, tápértéke, vagy mint a fokhagyma esetében, a színe megváltozik.

A lilás héjú fokhagyma nem szokatlan, de a főzés közben kékké váló gerezdek már annál inkább /Fotó: Shutterstock
A lilás héjú fokhagyma nem szokatlan, de a főzés közben kékké váló gerezdek már annál inkább /Fotó: Shutterstock

Mitől válik kék színűvé a fokhagyma?

Nem minden étel elkészítésekor tapasztalható ez a különös jelenség, mert a fokhagyma kékké válásához az kell, hogy valamilyen savas összetevővel érintkezzen a hőkezelés során. Megváltozhat a színe például akkor, ha ecetet vagy citromlét adunk hozzá pirításkor, mondjuk egy citromos tészta főzése során.

A kék színű fokhagyma kissé furcsa látvány ugyan, de fogyasztása teljesen biztonságos abban az esetben, ha a főzés közben veszi fel az új árnyalatot. Az eleve elváltozott színű gerezdeket nem szabad felhasználni.

Mit tehetünk e jelenség ellen?

Az idősebb fokhagymafejek nagyobb valószínűséggel válnak kékké, ezért érdemes törekedi a friss, fiatal gerezdek használatára. Ha ez sem működik, és zavar minket a kékes árnyalat, egyszerűen ne használjuk együtt a fokhagymát a savas alapanyagokkal. De mivel a fokhagyma íze nem változik és az étel minőségét sem rontja el a kék szín, nem muszáj lemondanunk az ezek kombinációjából készíthető finomságokról.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.