Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Puncstorta  recept
Puncstorta
Érdekességek

Itt a magyarázat: ezért válik kék színűvé a fokhagyma főzés közben

Tapasztaltad már, hogy bizonyos ételek elkészítésekor a fokhagyma egyszer csak halványkékes-zöldes árnyalatra vált? Vajon mi állhat a háttérben? És ettől még ehető az étel? Íme, a válaszok.

A főzés lehet hobbi és öröm, a szeretet egyik kifejezésmódja, stresszlevezetési módszer, de egyben tudomány is, hiszen valódi kémiai folyamatok mennek végbe az ételek elkészítésekor. Ezen folyamatok eredményeképpen az alapanyagok állaga, tápértéke, vagy mint a fokhagyma esetében, a színe megváltozik.

A lilás héjú fokhagyma nem szokatlan, de a főzés közben kékké váló gerezdek már annál inkább /Fotó: Shutterstock
A lilás héjú fokhagyma nem szokatlan, de a főzés közben kékké váló gerezdek már annál inkább /Fotó: Shutterstock

Mitől válik kék színűvé a fokhagyma?

Nem minden étel elkészítésekor tapasztalható ez a különös jelenség, mert a fokhagyma kékké válásához az kell, hogy valamilyen savas összetevővel érintkezzen a hőkezelés során. Megváltozhat a színe például akkor, ha ecetet vagy citromlét adunk hozzá pirításkor, mondjuk egy citromos tészta főzése során.

A kék színű fokhagyma kissé furcsa látvány ugyan, de fogyasztása teljesen biztonságos abban az esetben, ha a főzés közben veszi fel az új árnyalatot. Az eleve elváltozott színű gerezdeket nem szabad felhasználni.

Mit tehetünk e jelenség ellen?

Az idősebb fokhagymafejek nagyobb valószínűséggel válnak kékké, ezért érdemes törekedi a friss, fiatal gerezdek használatára. Ha ez sem működik, és zavar minket a kékes árnyalat, egyszerűen ne használjuk együtt a fokhagymát a savas alapanyagokkal. De mivel a fokhagyma íze nem változik és az étel minőségét sem rontja el a kék szín, nem muszáj lemondanunk az ezek kombinációjából készíthető finomságokról.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.