Csupacsokis brownie
Farsangi szalagos fánk
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Tojásos nokedli fejes salátával
Mézes-mustáros csirkemell
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kijevi csirkemell rizibizivel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus stíriai metélt
Finomfőzelék
Klasszikus kuglóf
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Körömpörkölt csülökkel
Dödölle - az eredeti recept
Babgulyás
Dubarry-csirkemell
Kínai szezámmagos csirke
Rakott zöldbab darált hússal
Érdekességek

Érik a fosókaszilva - ingyen van, és a világ legfinomabb lekvárja készíthető belőle!

Érik a fosóka szilva - ingyen van, és a világ legfinomabb lekvárja lesz belőle!
Cseresznyeszilva, potyóka, mórabóra, mirabella, vagy legismertebb nevén a fosókaszilva, egy méltnytalanul lenézett, vadon termő bogyós gyümölcs, ami féléretten savanykás, de amint beérik, igazi mézédes csemegévé változik - amiből, ráadásul a világ legfinomabb lekvárja főzhető!

Az egész országban találkozhatunk ezzel a fával, ami sokszor a szabadban, mezőkön, földutak mentén növekszik, így a gyümölcse közös kincs, bárki leszedheti, ha nem magánterületen áll. Ez pedig rengeteg ingyen gyümölcsöt jelent, hiszen ez a fa minden évben bőségesen terem – és könnyen, magról szaporodik. Sok neve van, a fosóka szilva a legismertebb, de mirabella, cseresznyeszilva, mórabóra, potyóka néven is emlegetik. A termése fanyar, amíg félérett, de teljes érettségben mézédes, finom; és tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

A mirabellabokor gyümölcse közös kincs, bárki leszedheti, ha nem magánterületen áll (Fotó: Ripost)
A mirabellabokor gyümölcse közös kincs, bárki leszedheti, ha nem magánterületen áll (Fotó: Ripost)

Most, a befőző szezon közepén minden gyümölcs kincset ér! Készíthetünk belőle tisztán mirabella lekvárt, vagy keverhetjük szilvával, kajszibarackkal is, finom, vegyes dzsemet tehetsz a kamrapolcra! Mutatunk egy isteni lekvár receptet, amit a hozzáadott vanília tesz igazán különlegessé!

Így készül a mirabellalekvár vaníliával

Hozzávalók:

  • 10 kg mirabella szilva
  • 1 kg cukor
  • 1 rúd vanília kikapart magjai
A világ legfinomabb lekvárja készíthető belőle! (Fotó: Jenny Sturm)
A világ legfinomabb lekvárja készíthető belőle! (Fotó: Jenny Sturm)

Elkészítés:

  1. A megmosott mirabellát tegyük fel főni a vaníliával, és néha keverjük meg. Addig rotyogtassuk a tűzhelyen, míg a magok el nem válnak a héjtól és a gyümölcs húsától. Passzíroztuk át egy nagyobb szűrőn.
  2. Az átpasszírozott gyümölcsöt főzzük kis lángon addig, míg be nem sűrűsödik; közben folyamatosan kevergessük. Ha besűrűsödött, adjuk hozzá a cukrot; mivel enyhén savanykás a gyümölcs, érdemes megkóstolni.
  3. Az elkészült lekvárt szedjük csírátlanított befőttes üvegekbe, jól zárju rájuk a fedőt, és fordítsuk fejre őket 15 percre. Ezután tegyük az üvegeket szárazdunsztba, és ott hagyd kihűlni.

(Forrás: Ripost.hu)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.