Mákos guba  recept
Mákos guba
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Minestrone recept
Minestrone
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Érdekességek

Érik a fosókaszilva - ingyen van, és a világ legfinomabb lekvárja készíthető belőle!

Érik a fosóka szilva - ingyen van, és a világ legfinomabb lekvárja lesz belőle!
Cseresznyeszilva, potyóka, mórabóra, mirabella, vagy legismertebb nevén a fosókaszilva, egy méltnytalanul lenézett, vadon termő bogyós gyümölcs, ami féléretten savanykás, de amint beérik, igazi mézédes csemegévé változik - amiből, ráadásul a világ legfinomabb lekvárja főzhető!

Az egész országban találkozhatunk ezzel a fával, ami sokszor a szabadban, mezőkön, földutak mentén növekszik, így a gyümölcse közös kincs, bárki leszedheti, ha nem magánterületen áll. Ez pedig rengeteg ingyen gyümölcsöt jelent, hiszen ez a fa minden évben bőségesen terem – és könnyen, magról szaporodik. Sok neve van, a fosóka szilva a legismertebb, de mirabella, cseresznyeszilva, mórabóra, potyóka néven is emlegetik. A termése fanyar, amíg félérett, de teljes érettségben mézédes, finom; és tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

A mirabellabokor gyümölcse közös kincs, bárki leszedheti, ha nem magánterületen áll (Fotó: Ripost)
A mirabellabokor gyümölcse közös kincs, bárki leszedheti, ha nem magánterületen áll (Fotó: Ripost)

Most, a befőző szezon közepén minden gyümölcs kincset ér! Készíthetünk belőle tisztán mirabella lekvárt, vagy keverhetjük szilvával, kajszibarackkal is, finom, vegyes dzsemet tehetsz a kamrapolcra! Mutatunk egy isteni lekvár receptet, amit a hozzáadott vanília tesz igazán különlegessé!

Így készül a mirabellalekvár vaníliával

Hozzávalók:

  • 10 kg mirabella szilva
  • 1 kg cukor
  • 1 rúd vanília kikapart magjai
A világ legfinomabb lekvárja készíthető belőle! (Fotó: Jenny Sturm)
A világ legfinomabb lekvárja készíthető belőle! (Fotó: Jenny Sturm)

Elkészítés:

  1. A megmosott mirabellát tegyük fel főni a vaníliával, és néha keverjük meg. Addig rotyogtassuk a tűzhelyen, míg a magok el nem válnak a héjtól és a gyümölcs húsától. Passzíroztuk át egy nagyobb szűrőn.
  2. Az átpasszírozott gyümölcsöt főzzük kis lángon addig, míg be nem sűrűsödik; közben folyamatosan kevergessük. Ha besűrűsödött, adjuk hozzá a cukrot; mivel enyhén savanykás a gyümölcs, érdemes megkóstolni.
  3. Az elkészült lekvárt szedjük csírátlanított befőttes üvegekbe, jól zárju rájuk a fedőt, és fordítsuk fejre őket 15 percre. Ezután tegyük az üvegeket szárazdunsztba, és ott hagyd kihűlni.

(Forrás: Ripost.hu)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.