Mákos guba  recept
Mákos guba
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Érdekességek

A szakértő elárulta, melyik dinnyét vedd, ha igazán finomat akarsz enni!

Dinnye
Hivatalosan is elkezdődött a hazai dinnyeszezon: megérkezett az első hazai szállítmány a zöldségesekhez! A következő hetekben egyre nagyobb választékban jelennek meg a különféle dinnyefajták, amelyek nemcsak finomak, de az egészségünkre is jó hatással vannak!

Görögdinnye - zöldség vagy gyümölcs?

A görögdinnye nem gyümölcs, hanem zöldség, pontosabban gyümölcspótló zöldségféle. A görögdinnye a tökfélék családjába tartozik, ahova az uborka, a sütőtök, a cukkini és a sárgadinnye is.

Jobb egy szelet dinnye, mint egy pohár csapvíz

Húsának jelentős része víz. De ez a víz sokkal értékesebb, mint a csapvíz vagy az ásványvíz, ugyanis biológiailag könnyen felvehető formában tartalmaz ásványi anyagokat és vitaminokat, valamint a nyári kánikulában jobban frissít, mint bármilyen folyadék.

Megéri megvárni a magyar szezont, mert hazai kertészek termelik, magas szakértelemmel, betartva a növényegészségügyi szabályokat
Megéri megvárni a magyar szezont, mert hazai kertészek termelik, magas szakértelemmel, betartva a növényegészségügyi szabályokat

Ásványi anyag, vitaminok és sok-sok cukor

A dinnye vitamin- és ásványianyag-tartalma is jelentős, ezért rendkívül egészséges. Kalóriatartalma alacsony – 100 gramm görögdinnye energiatartalma átlagosan 30 kcal –, viszont a cukortartalma magas. Brix-fok vagy cukorfok a cukortartalom mértékegysége. A legtöbb görögdinnyefajta 9-es és 10-es között mozog a skálán. A nagyon édes görögdinnyék – mint a Mirto vagy a Rubin – elérhetik a 11-12-es fokozatot is.

Magos vagy magszegény?

Magyarországon korábban a kerek és az utóbbi években újra a hosszúkásabb típus a legnépszerűbb, illetve divatba jöttek a magszegény dinnyék, amelyek nemesítése tradicionális nemesítési eljárásokkal történik. Sokan természetesnek veszik, de a banán is magszegény, mégsem ódzkodunk a fogyasztásától. A magszegény görögdinnye húsa édesen roppanó, és nem kásásodik olyan gyorsan, mint a magvas testvére.

Görög-e a görögdinnye

Sokan úgy gondolják, hogy a görögdinnye Görögországhoz kapcsolódik. Pedig onnét kapta a nevét, hogy kerek termései vannak, azaz görgethető, görög. A görögdinnye valójában Afrika déli részéről származik, valószínűleg a Kalahári-sivatag környékéről. A legkorábbi görögdinnyeszüret – amiről tudunk – nagyjából 5000 évvel ezelőtt, Egyiptomban történt.

 A magszegény görögdinnye húsa édesen roppanó és nem kásásodik olyan gyorsan, mint a magvas testvére (Fotó: Shutterstock)
A magszegény görögdinnye húsa édesen roppanó és nem kásásodik olyan gyorsan, mint a magvas testvére (Fotó: Shutterstock)

Legjobb a hazai!

Ma már gyakorlatilag egész évben vehetsz görögdinnyét, de magyar görögdinnyét csak június közepétől szeptember végéig találsz. Megéri megvárni a magyar szezont, mert hazai kertészek termelik, magas szakértelemmel, betartva a növényegészségügyi szabályokat, ami a külföldi dinnyénél kérdéses.

Így válaszd ki a tökéletes darabot!

Régen meglékelték a dinnyét, így meg lehetett kóstolni vásárlás előtt, azonban mára ez a szokás a különböző szabályozások miatt nem volt fenntartható. Manapság a színe, fényessége, épsége és hangja alapján próbáljuk a legjobbat választani. Érdemes a fényes, ép, sötétzöld héjú, sötétsárga aljú dinnyét választani.

+1 tipp: Ha igazán zamatos, édes, lédús dinnyét szeretnél, akkor a Mirto fajtát keresd a zöldségeseknél. Ez a dinnyefajta tökéletesen gömbölyű formájú, sötétzöld, friss termései mélypiros húsúak. Új kedvenced lesz, ebben biztosak vagyunk!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.