A húsimádók, akik mellesleg grillezni is ugyanúgy szeretnek és nem csupán húst, hanem zöldséget is, gyakran dobnak össze egy-egy finom és változatos nyársételt a grillen. A legjobb benne, hogy az elkészítése csöppet sem bonyolult és egészen gyorsan megsülnek a felszúrt alapanyagok.
A nyársas húst évezredek óta ismerik és készítik világszerte. Története visszavezethető egészen az ókori Görögországig. A leletek tanúsága szerint a görögök egészben sütöttek kecskét, bárányt, disznót, vadat fém- vagy fanyársakra tűzve. Régészek tártak fel olyan romokat, amelyek egyértelműen bizonyítják, a nyársas étel nem új keletű. Szóval amikor legközelebb rablóhúst készítünk, pár pillanatig elmerenghetünk, hogy hasonló ételt már az ókori görögök és a rómaiak is sütöttek. Bár talán kicsit kevesebb finomsággal…
Meglepő lehet, de a nyárson sült fogásokat sok helyen az egység szimbólumának tekintik, mert közös étkezésekkor, nagyobb társaságban kínálják azokat. Ha belegondolunk, valóban lehet valami különleges abban, amikor a barátok, a szeretteink körében közösen grillezünk és fogyasztjuk ezt az egyébként egyszerű ételt. A tábortűz ropogása, háttérben kellemes zene. Már csak valami finom ital kell a tökéletes együttléthez.
Egyes helyeken az emberek a nyársra húzott ételre úgy hivatkoznak, hogy evőeszköz nélkül is fogyasztható fogás, hiszen valójában villa sem kell hozzá, mert közvetlenül a nyársról is le lehet harapdálni a grillezett falatokat.
Ahhoz, hogy igazán értékelni tudjuk a nyársételek dicsőséges térhódítását, tisztelnünk kell közel-keleti eredetüket. A shish kebab kifejezés törökül szó szerint annyit tesz, hogy nyársra húzott sült hús, és ez az étel rengeteg helyen fogyasztható Törökország-szerte. A shish kebab eredete háborús időkre nyúlik vissza, de találtak bizonyítékok arra is, hogy már a Bizánci korban is készítették ezt az ételt. A shish kebabok a nyársra húzott hús régebbi formáit új szintre emelték az ízesítő pácok használatával, amelyek új és izgalmas ízeket adtak/adnak az ételnek.
Egy másik tény, ami a Közel-Kelethez és a régmúlthoz köthető, hogy a nyársas húst a török katonák, jobb híján, a kardjukra húzva sütötték a tábortűz felett. Innen eredeztethető a shish kebab készítése is. Az idő előrehaladtával természetesen a nyársra húzott hús elkészítési módjai is változtak. A katonák a nyílt tűzön egészben sütötték meg a húsdarabokat, mert nem volt idő vagy éppen nem álltak rendelkezésre eszközök a húsok felszeleteléséhez. Ahogy ez a hagyomány elterjedt a Közel-Keleten, a sült húst, a mostanihoz hasonlóan, már apróra darabolva fogyasztották.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.