A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Az eredeti Baklava  recept
Az eredeti Baklava
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Mirinda-szelet recept
Mirinda-szelet
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Érdekességek

Grilltárcsa: így készíthetsz rajta szuper finom ételeket

Gondoltad volna, hogy grilltárcsát már 100 éve is használtak? Pedig így van. S miért érdemes ezen készíteni az ételeket? Számos nyomós érvet sorolhatnánk hozzá. Ami biztos, hogy a használata nagyon egyszerű, és parádésan finom kajákat készíthetsz rajta. Íme minden fontos infó, amit a tárcsán sütésről tudni érdemes.

Miért népszerű a szabadban főzőcskézés rajongói körében ez az immáron több mint 100 éves főzési technika, mely esetében a főzési felületet tulajdonképpen egy újrahasznosított tárcsa lemeze szolgáltatja? Nos, a tárcsán sütögetés a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem a magyarok találmánya. Meglepő, de a tengerentúlról, egészen pontosan Mexikóból indult világkörüli útjára, s jutott aztán el Európába és hazánkba is ez a nagyon egyszerű, mégis remek kerti sütögetési módszer. A tárcsalemez eredetileg a mezőgazdaságban használatos, acélból készült eszköz, amelyet talajművelésre használnak. Hegeszthető rá fogantyú is, így magát a lemezt jóval könnyebb szállítani, használni.

A különböző hőfoknak köszönhetően a tárcsán akár többféle ételt is süthetünk egyszerre (Shutterstock)
A különböző hőfoknak köszönhetően a tárcsán akár többféle ételt is süthetünk egyszerre (Shutterstock)

Milyen ételeket készíthetünk rajta?


Ez a nagyjából 50-60 cm átmérőjű tárcsalemez leginkább a wokra hasonlít, de annál vastagabb anyagból készül. Mivel meglehetősen nagy felületet kell felfűteni a sütögetés közben, gondosan oda kell figyelni a hőelosztásra a teljes tárcsa felületén. A tárcsán a legnépszerűbb húsos, burgonyás, tésztás, paprikás és paradicsomos fogás is elkészíthető. Magas szegély is hegeszthető a tárcsára, melynek köszönhetően, akár a bográcsban, leveseket, pörkölteket is főzhetünk benne.

Miért főzzünk tárcsán?

Leginkább azért, mert kialakításának köszönhetően a tárcsán különböző hőfokon süthetünk. Középen forróbb, míg a széleken kevésbé meleg az edény, így akár többféle húst is süthetünk egyszerre. Középen kérget piríthatunk a húsokra, majd a szélekre húzva omlóssá süthetjük a belsejét is. A magas hőmérsékletre felhevített középső tárcsarészen sülnek a zamatos hússzeletek vagy húsos fogások, míg a zöldségeket, gyümölcsöket a széleken grillezhetjük meg.

A tárcsán sütögetés valójában ugyanaz a főzési eljárás, mintha vasserpenyőt használnánk. A szokásos módon készíthetünk rajta olyan népszerű egytálételeket, mint a csillis bab, a brassói aprópecsenye, de akár palacsintát, lángost, sőt pizzát is süthetünk rajta. Utóbbiakhoz természetesen jóval kevesebb zsiradékra lesz szükség.

Milyen karbantartást igényel a grilltárcsa?

A tárcsát az öntöttvas serpenyőkhöz hasonlóan moshatjuk el és tarthatjuk tisztán. A tisztításhoz soha ne használjunk erős, maró vegyszereket, amelyek károsíthatják a felület. Bőven elég, ha a forró vizes mosogatószerrel és szivaccsal öblítjuk le a használat után. Bevethető a táborozók bevált trükkje is, amely igazán környezetbarát edénytisztító eljárás: picit megnedvesített tiszta homokkal óvatosan átdörzsölgetjük a felületet, majd tiszta vízzel jól leöblítjük. (Ezt a természetes „súrolószert" ajánljuk valójában minden bevonatmentes öntöttvas edény, felület gyors és hatékony tisztításához is.) Miután megszáradt a tárcsa, javasolt nagyon vékonyan olajjal átkenni, és így tárolni a következő használatig.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.