Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Érdekességek

Súlyos egészségügyi problémát okozhat, ha így használod az étolajat

Minden háztartásban megtalálható, és napi szinten használjuk, pedig káros hatással van az egészségünkre. Egy kutatásból kiderült, hogy akár örökletes betegséget is okozhat, ha a már használt olajban sütjük meg az ételeket.

Az olajhasználatról megoszlanak a vélemények, vannak, akik szerint jobb a zsírnál, míg mások épp utóbbit részesítik előnyben. Egyvalami azonban vitathatatlan: a sütőolaj újbóli felhasználása számos veszélyt rejt magában.

Mindennap használjuk, pedig súlyos károkat okozhat, ha nem megfelelően kezeljük az olajat (Fotó: Shutterstock)
Mindennap használjuk, pedig súlyos károkat okozhat, ha nem megfelelően kezeljük az olajat (Fotó: Shutterstock)

Az olajban sütés egészségügyi kockázatát vizsgálták

Az indiai Tamil Nadui Központi Egyetem kutatói nőstény patkányokon végzett megfigyelések során vizsgálták a napraforgóolaj hatásait. Az egyik csoport a szokásos eledelt kapta, míg a patkányok másik részét olajban, használt olajban készült táplálékkal etették. A 30 napig tartó kutatás nem túl biztató eredményekkel zárult.

Örökletes betegséget okozhat

Az egy hónap elteltével az olajban készült ételeket fogyasztó állatok szervezetében megemelkedett a májenzim szintje, ami a gyulladások és az oxidatív stressz jele. Utóbbi a sejtekben szabad gyökök elszaporodását jelenti, ami összefüggésbe hozható a daganatos megbetegedésekkel. Ezenkívül emelkedett C-reaktív fehérjeszintet állapítottak meg, amely növeli a szívroham és a stroke kockázatát – olvasható a naphire.hu cikkében.

Mégis a legmegdöbbentőbb eredmény, hogy az idegrendszert érintő neurodegeneratív elváltozásokat állapítottak meg a kutatók, nem csak az olajban sütött ételekkel táplált állatok esetében, de utódaiknál is.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.