Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Mákos guba  recept
Mákos guba
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Minestrone recept
Minestrone
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Ismerős az a pillanat, amikor tolatás közben lehalkítod a rádiót, hogy jobban láss? Nos, az érzékszerveink kapcsolatban állnak egymással, hatnak is a másikra. Képesek gyengíteni, sőt erősíteni is egymást! Így fordulhat elő, hogy bizonyos hangok hatására az étel is jobban tud ízleni.

Az érzékszerveink hatnak egymásra, Charles Spence, az Oxfordi Egyetem kísérleti pszichológusa pedig arra az eredményre jutott egyik kutatása során, hogy a különböző hangok, így a zenék képesek befolyásolni, mennyire ízlik nekünk az adott étel.

A dalok és dallamok képesek hatni az ízlelőbimbókra /Fotó: Shutterstock
A dalok és dallamok képesek hatni az ízlelőbimbókra /Fotó: Shutterstock

A kutatócsoport kiválasztott négy zenei stílust és ezeket párosították különböző ízekkel. A kísérlet során arra a meglepő eredményre jutottak, hogy a magas hangok fokozzák az édes ízt, a mély hangok kiemelik a keserűt. A zenék játékstílusa is befolyásolja az ízérzékelést: a staccato (szaggatott) zenék a ropogós ételeket erősítik, míg a legato dallamok a krémesebb, lágy falatokhoz illenek – írja a Virgin Radio.

A cikk kiemeli, hogy a kutatást prezentáló Wren Kitchen mutatott is pár dalt, melyeket nyugodtan lejátszhatunk az étkezések során, ha szeretnénk kiemelni az ízeket.

Dalok magas hangokkal az édes ízekért

  • Mariah Carey –We Belong Together
  • Christina Aguilera – Hurt

Dalok mély hangokkal a keserű ízekért

  • Tracey Chapman – Fast Car
  • Johnny Cash – Ring of fire

Dalok ropogós ételek mellé

  • Tom Jones – Delilah
  • Electric Light Orchestra - Mr. Blue Sky

Dal krémes ételek mellé

  • Frank Sinatra – New York, New York

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.