Az érzékszerveink hatnak egymásra, Charles Spence, az Oxfordi Egyetem kísérleti pszichológusa pedig arra az eredményre jutott egyik kutatása során, hogy a különböző hangok, így a zenék képesek befolyásolni, mennyire ízlik nekünk az adott étel.
A kutatócsoport kiválasztott négy zenei stílust és ezeket párosították különböző ízekkel. A kísérlet során arra a meglepő eredményre jutottak, hogy a magas hangok fokozzák az édes ízt, a mély hangok kiemelik a keserűt. A zenék játékstílusa is befolyásolja az ízérzékelést: a staccato (szaggatott) zenék a ropogós ételeket erősítik, míg a legato dallamok a krémesebb, lágy falatokhoz illenek – írja a Virgin Radio.
A cikk kiemeli, hogy a kutatást prezentáló Wren Kitchen mutatott is pár dalt, melyeket nyugodtan lejátszhatunk az étkezések során, ha szeretnénk kiemelni az ízeket.
Dalok magas hangokkal az édes ízekért
Dalok mély hangokkal a keserű ízekért
Dalok ropogós ételek mellé
Dal krémes ételek mellé
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.