Holstein szelet recept
Holstein szelet
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mákos guba  recept
Mákos guba
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Ismerős az a pillanat, amikor tolatás közben lehalkítod a rádiót, hogy jobban láss? Nos, az érzékszerveink kapcsolatban állnak egymással, hatnak is a másikra. Képesek gyengíteni, sőt erősíteni is egymást! Így fordulhat elő, hogy bizonyos hangok hatására az étel is jobban tud ízleni.

Az érzékszerveink hatnak egymásra, Charles Spence, az Oxfordi Egyetem kísérleti pszichológusa pedig arra az eredményre jutott egyik kutatása során, hogy a különböző hangok, így a zenék képesek befolyásolni, mennyire ízlik nekünk az adott étel.

A dalok és dallamok képesek hatni az ízlelőbimbókra /Fotó: Shutterstock
A dalok és dallamok képesek hatni az ízlelőbimbókra /Fotó: Shutterstock

A kutatócsoport kiválasztott négy zenei stílust és ezeket párosították különböző ízekkel. A kísérlet során arra a meglepő eredményre jutottak, hogy a magas hangok fokozzák az édes ízt, a mély hangok kiemelik a keserűt. A zenék játékstílusa is befolyásolja az ízérzékelést: a staccato (szaggatott) zenék a ropogós ételeket erősítik, míg a legato dallamok a krémesebb, lágy falatokhoz illenek – írja a Virgin Radio.

A cikk kiemeli, hogy a kutatást prezentáló Wren Kitchen mutatott is pár dalt, melyeket nyugodtan lejátszhatunk az étkezések során, ha szeretnénk kiemelni az ízeket.

Dalok magas hangokkal az édes ízekért

  • Mariah Carey –We Belong Together
  • Christina Aguilera – Hurt

Dalok mély hangokkal a keserű ízekért

  • Tracey Chapman – Fast Car
  • Johnny Cash – Ring of fire

Dalok ropogós ételek mellé

  • Tom Jones – Delilah
  • Electric Light Orchestra - Mr. Blue Sky

Dal krémes ételek mellé

  • Frank Sinatra – New York, New York

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.