Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Ismerős az a pillanat, amikor tolatás közben lehalkítod a rádiót, hogy jobban láss? Nos, az érzékszerveink kapcsolatban állnak egymással, hatnak is a másikra. Képesek gyengíteni, sőt erősíteni is egymást! Így fordulhat elő, hogy bizonyos hangok hatására az étel is jobban tud ízleni.

Az érzékszerveink hatnak egymásra, Charles Spence, az Oxfordi Egyetem kísérleti pszichológusa pedig arra az eredményre jutott egyik kutatása során, hogy a különböző hangok, így a zenék képesek befolyásolni, mennyire ízlik nekünk az adott étel.

A dalok és dallamok képesek hatni az ízlelőbimbókra /Fotó: Shutterstock
A dalok és dallamok képesek hatni az ízlelőbimbókra /Fotó: Shutterstock

A kutatócsoport kiválasztott négy zenei stílust és ezeket párosították különböző ízekkel. A kísérlet során arra a meglepő eredményre jutottak, hogy a magas hangok fokozzák az édes ízt, a mély hangok kiemelik a keserűt. A zenék játékstílusa is befolyásolja az ízérzékelést: a staccato (szaggatott) zenék a ropogós ételeket erősítik, míg a legato dallamok a krémesebb, lágy falatokhoz illenek – írja a Virgin Radio.

A cikk kiemeli, hogy a kutatást prezentáló Wren Kitchen mutatott is pár dalt, melyeket nyugodtan lejátszhatunk az étkezések során, ha szeretnénk kiemelni az ízeket.

Dalok magas hangokkal az édes ízekért

  • Mariah Carey –We Belong Together
  • Christina Aguilera – Hurt

Dalok mély hangokkal a keserű ízekért

  • Tracey Chapman – Fast Car
  • Johnny Cash – Ring of fire

Dalok ropogós ételek mellé

  • Tom Jones – Delilah
  • Electric Light Orchestra - Mr. Blue Sky

Dal krémes ételek mellé

  • Frank Sinatra – New York, New York

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.