Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Érdekességek

Így lesz tökéletesen ropogós a sült krumpli édesburgonyából - Széll Tamás elárulja a titkot!

Széll Tamás és Böröcz Zsófia a Duna Televízió Főmenü című műsorának séfjei
Burgonya és édesburgonya: ez is krumpli, az is krumpli, mégsincs sok közük egymáshoz azon kívül, hogy a burgonyavirágúak családjába tartoznak. Az édesburgonya, másnéven a batáta például ízében és színében is sokkal jobban hasonlít a sütőtökre, mint keményítőben gazdag névrokonára - de mégis, hogyan lehet akkor belőle tökéletes sült krumplit készíteni? Széll Tamás elárulja a titkot.

Hogy tudunk-e olyan isteni ropogós sült hasábburgonyát készíteni édesburgonyából, mint a hagyományos krumpliból? "Természetesen nem" - hangzik a Kossuth Rádió Átvitt étterem című műsorában Széll Tamás szájából a letaglózó válasz, ám a séf rögtön érkezik is a magyarázattal: "egyszerűen azért, mert az édesburgonyában nincs keményítő, csak cukor. Így megsütve az állaga nem is lehet olyan, mint a hagyományos burgonyáé, ami viszont tele van keményítővel, és amikor az elkezd lebomlani, csak akkor lesz cukor benne, amitől meg is puhul a zöldség, és többé már az íze sem olyan jó.

De, akkor hogyan készítsük el az édesbugonyát, ha nem úgy, mint a hagyományos krumplit?

"Én első körben azt szoktam javasolni, hogy héjában, egészben, fóliába tekerve, vagy sóágyon, a 180 fokos sütőben addig süssük, míg egy villával megszúrva az állaga vajpuha nem lesz - vagyis, amikor leginkább hasonlít egy sütőtökhöz ízében, színében is. Ilyenkor nyugodtan fogyaszthatjuk magában vagy köretként, pürésítve, de készíthetünk belőle krémlevest is" - javasolja Széll.


Ha pedig hasábburgonyásan sütnénk meg, azt is megtehetjük - de csakis a következőképpen érhetünk el a "pommes frites"-hez vagy a steak burgonyához hasonló hatást: vágjuk hasábokra a batátát, és forgassuk kukoricakeményítőbe, és bő zsiradékban süssük ki. Ilyenkor is krémes lesz a belseje, és előkerül belőle ez az édeskés íz, de kívül isteni ropogós lesz.

A séf arra is kitért, hogy ha köretként fogyasztjuk a batátát, akkor érdemes a fajsúlyosabb, vörös húsok mellé kínálni, mert a fehér húsok ízét ez az édeskés, sütőtökös jelleg eléggé elnyomja.

További gasztrotippek Széll Tamástól szombatonként 17.00-tól a Főmenüben a Dunán és minden hétfőn, szerdán és pénteken a 10.55-kor a Kossuth Rádióban!

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.