Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Minestrone recept
Minestrone
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Olaszországban kedvelt és népszerű, idehaza kevésbé ismert étel az arancini. Ez, a magyarul rántott rizsgolyónak is nevezhető egyszerű fogás kiváló street food, amit már itthon is árulnak. Leteszteltük, hogy mitől is különleges, és pontosan hogyan is készül a narancsocska.

Maradékmentésben, és persze az ételek bepanírozásában és kirántásában élen járunk, de nem kell félteni a világ más népeit sem, ha arról van szó, hogyan kell megmenteni az ennivalót a kidobástól. A takarékosság, a másnapi étel újrafelhasználása ihlette az arancinit is. A rántott olasz rizsgolyó ugyanis a legenda szerint úgy jött létre, hogy a másnapra megmaradt, már összeállt és megkeményedett rizottót az olasz mamák nem akarták kidobni, de megenni se volt kellemes, ezért az összetapadt rizses masszát golyóvá formázták, megtöltötték és zsemlemorzsába forgatták, majd olajban kisütötték.

Arancini, a népszerű olasz rántott rizsgolyó Budapesten
Arancini, a népszerű olasz rántott rizsgolyó Budapesten
FOTÓ: MINDMEGETTE

A rántott rizsgolyó töltelék nélkül is finom, ropogós étel, de gyakran megtöltik sajttal, például mozzarellával, sőt húsos ragu is kerülhet a golyó belsejébe. Az arancini ráadásul kétféle formában is készülhet, Kelet-Szicíliában például a legendás hegy, az Etna tiszteletére kúpformában tálalják, míg máshol inkább az apró golyó a népszerű. A panír miatt narancsos az arancini árnyalata, és innen is kapta a nevét, ugyanis a név jelentése kis narancs, vagy narancsocska, annak ellenére, hogy nem egy édes ételről van szó.

Mindmegettük az aranciniket

Budapesten, a Frankel Leó utcában található a Benedetti Arancini & More nevű kis étterem, ahol bárki megkóstolhatja az autentikus olasz rizsgolyógokat. A tulajdonossal, Benedetti Péterrel beszélgettünk Itália Budapesten című sorozatunk új részében.

Így készíts otthon arancinit, íme a recept videón

Arancini, a csodafinom olasz rizsgolyó
FOTÓ: MINDMEGETTE

Hozzávalók:

  • 2 ek. olívaolaj
  • 2 ek. vaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 bögre füstölt sonka
  • 2 bögre rizs
  • 2 dl fehérbor
  • 1 l alaplé
  • 1 bögre borsó
  • 0.5 csokor petrezselyem
  • 1 bögre parmezán
  • 1 csomag mozzarella
  • 1 bögre liszt
  • 3 db tojás
  • 1 bögre zsemlemorzsa
  • olaj

Elkészítés:

  1. Egy közepes fazék aljára olívaolajat csorgatunk, amibe beletesszük a két evőkanál vajat. Mindezt addig hevítjük időnként kavargatva, míg lágy és aranybarna nem lesz. (4-5 perc) Ezután hozzáadjuk a vöröshagymát, a sonkát, a rizst, aztán további 2 percig, laza keverő mozdulatok mellett pirítjuk. Erre azért van szükség, hogy a rizsszemekre rátapadjon az olaj.
  2. Hozzáöntjük a fehérbort, aztán addig főzzük, amíg majdhogynem el nem párolog. Ez nagyjából további 2 percet jelent. Ha ezzel megvagyunk, lassan, kicsi adagokban hozzáadjuk a húsleves alaplevet is. Ezután addig főzzük, amíg a rizs felszívja a folyadékot.
  3. 15- 20 perc elteltével beleöntjük a zöldborsót, kicsit elkeverjük, majd további 2 percig főzzük. Ha ezen túl vagyunk, a fazék tartalmát kikanalazzuk egy tálba, aztán az egészet megszórjuk a parmezánnal és a petrezselyemmel. Alaposan dolgozzuk össze az így kapott masszát.
  4. Előkészítjük a terepet a panírozáshoz. Ha a rizses-sajtos massza kihűlt, akkor nedves kézzel, kicsi golyókat formázunk belőle, melyek közepébe egy kocka mozzarellát rejtünk. Az így kapott golyókat először megforgatjuk a lisztben, aztán tojásban, majd zsemlemorzsában, végül pedig bő, forró olajban kisütjük őket. Papírtörlőre téve felitatjuk a fölösleges olajat, és már tálalhatjuk is. Magában is nagyon finom az arancini, de például tökfőzelék mellé is kínálhatjuk.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.