Holstein szelet recept
Holstein szelet
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Érdekességek

Kiderült: egyedül főz és egyedül, a tévé előtt eszik a magyar

A gyorséttermekben mintha mindig sokan lennének – de vajon tényleg annyira népszerűek nálunk? Milyen rendszerességgel főzünk otthon? És ha főzünk, számíthatunk a párunk segítségére a konyhában? A már magyarul is elérhető Food Network tévécsatorna az étkezési szokásaink néhány aspektusát vizsgálta kutatásában .

A kutatás során a Food Network többek közt azt mérte fel, hogy a magyarok milyen gyakran étkeznek házon kívül. A megkérdezettek negyede havonta vagy gyakrabban jár gyorsétterembe, 20%-uk viszont csak évente vagy ritkábban, 41% pedig soha. Azaz jóval kevesebben, mint például az amerikaiak, akik 80%-a havonta legalább egyszer megy gyorsétterembe, sőt ezek fele minimum hetente egyszer És csak 4%-uk az, aki még soha be nem tette a lábát „fast food” étterembe.

Klasszikus éttermekbe még kevésbé járnak a magyarok: a válaszadók nagy része soha (29%) vagy csak kevesebb, mint évente egyszer (26%) jut ehhez hozzá, és csak 17%, aki havonta vagy gyakrabban.

Legtöbbször tehát otthon készült ételt fogyasztunk – a vacsorák esetében, 94%-ban a házi koszt a nyerő. A megkérdezettek fele hetente többször is főz, egyharmaduk azonban csak havonta egyszer vagy még ritkábban.

A konyha még mindig a nő birodalma

Az eredmények alátámasztják a sztereotípiát, miszerint a konyha a nők terepe: a hölgyek 90%-a főz hetente vagy gyakrabban, bár a férfiaknál is van egy „kemény mag”, 28%-ukra igaz ugyanez. A kor előrehaladtával az otthoni főzőcskézés gyakoribbá válik. A fiatalok (18-29 éves) egyharmada főz hetente vagy gyakrabban – az 50 felettieknél kétszer ekkora az arány.

A kutatás arra is kitért, hogy egy hosszú nap után milyen ételre vágyunk igazán: a legtöbben a rántott vagy sült húst, majd a levest és a szendvicset említették. Gyümölcsre és édességre csak igen kevesen gondolnak a munka végeztével.

Anya főztje a legjobb

Talán mindannyian őrzünk olyan emléket kiskorunkból – igen, a férfiak is -, hogy anyukánkat figyeljük a konyhában, és kérdezgetjük, hogy mit tesz épp a lábasba. És megvoltak a kedvenc ételeink, amelyek ízét felnőve is tovább akartuk vinni. Ennek megfelelően a megkérdezettek elsősorban az anyukájuktól vagy nagymamájuktól tanult recepteket alkalmazzák (60%), majd a szakácskönyvek (30%) és a „saját ötlet” (30%) következnek forrásként. Az online recepttárak és tévécsatornák főzőműsorai csak ezek után szerepelnek (együtt 20%).

közösen főzünk, a tévé előtt eszünk

A megkérdezettek közel fele a családjával, a konyhaasztalt körbeülve vacsorázik, ugyanakkor 32% a nappaliban, a tévé előtt fogyasztja el az ételt esténként. Az idősebbek (50 felettiek) 26%-a egymagában étkezik.

A főzés akár közös, szórakoztató családi program is lehet, ami még jobban összekovácsolja a párokat vagy a generációkat, de ezt azért kevesen valósítják ezt meg a gyakorlatban. A párkapcsolatban élők kétharmada sosem főz együtt kedvesével. A közös főzés inkább a fiatalabb generációt jellemzi, és motivációjuk is eltér az idősekétől. A 18-29 évesek korosztály „együttfőzői” elsősorban azét teszik ezt, mert jó mulatságnak tartják, a pragmatikus idősek pedig főleg azért, mert „így gyorsabban elkészül az étel”.

(A felmérést a Food Network megbízásából a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet végezte 2015. július-augusztusában. A minta nagysága: 1001 fő A minta összetétele: 18-69 éves magyarországi lakosság A minta reprezentatív nemre, életkorra (három korcsoportban), a lakóhely régiójára és településtípusára.)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.