A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Minestrone recept
Minestrone
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Veszélyben Dél-Korea nemzeti étele, a kimcsi. Az elmúlt időszakban a globális felmelegedés és az egyre szélsőségesebb időjárási körülmények miatt ugyanis egyre gyérebb a kínai kel termés – a kimcsi pedig alapvetően fermentált kínai kelből készül.

Bár kimcsit sokféle alapanyagból – retekből, uborkából és újhagymából is – készítenek, a legnépszerűbb változatlanul a kínai keles, és a gazdák és a kimcsikészítők is érzik már a változást. A kínai kel a hűvösebb éghajlatot kedveli, általában a hegyvidéki régiókban termelik, ahol a növény növekedési szezonjában, nyáron ritkán haladja meg a hőmérséklet a 25 Celsius-fokot. Kutatások bizonyítják, hogy a klímaváltozás okozta felmelegedés veszélyezteti a kínai kelt, méghozzá olyan mértékben, hogy eljöhet az az idő, amikor egyáltalán nem is tudják majd termeszteni Dél-Koreában – írja a Világgazdaság a Reuters-re hivatkozva.

A melegedő klíma miatt egyre kevesebb és rosszabb minőségű kínai kel terem Dél-Koreában / Fotó: Shutterstock
A melegedő klíma miatt egyre kevesebb és rosszabb minőségű kínai kel terem Dél-Koreában / Fotó: Shutterstock

Miért terem kevesebb kínai kel?

A globális klímaváltozás következtében több ázsiai országban, így Dél-Koreában is, hőhullámok, esőzések és szárazság váltakoznak, ami jelentősen csökkenti a kínai kel terméshozamát. A Koreai-félsziget éghajlata egyre inkább szubtrópusivá válik, nő a különbség a napközbeni és az éjszakai hőmérséklet között, és a meteorológusok előrejelzése szerint a jövőben a nagyon meleg napok száma évi 17,9-ről 40,4-re nő. Li Hajon, a szöuli Mezőgazdasági Minisztérium kimcsimestrere szerint a magasabb hőmérséklet miatt a káposzta szíve „megromlik, a gyökér pedig pépes lesz”.

A visszaeséshez a magasabb hőmérséklet mellett hozzájárulnak a kiszámíthatatlanul heves esőzések és a kártevők is, amelyeket a melegebb és hosszabb nyarak miatt nehezebb lesz féken tartani. Van például egy gombafertőzés, amely elszárítja a növényt, és különösen nagy gondot okoz a gazdáknak, mivel a kár csak betakarításhoz nagyon közel válik nyilvánvalóvá.

A legnépszerűbb a kínai keles kimcsi / Fotó: Shutterstock
A legnépszerűbb a kínai keles kimcsi / Fotó: Shutterstock

Kevesbb kínai kel, emelkedő árak

Az alacsonyabb kínai kel termés következtében a kimcsihez szükséges alapanyagok ára jelentősen emelkedhet. Ez Dél-Koreában különösen érzékeny téma, mivel a kimcsi nemcsak egy étel, hanem kulturális és gasztronómiai alapvetés is. Az áremelkedés komoly kihívást jelenthet az éttermek és a háztartások számára, ahol a kimcsi mindennapos kísérője az étkezéseknek.

Alternatívák és megoldások

Néhány helyen a termelők és a fogyasztók megpróbálnak alternatív forrásokat keresni, például más káposztafajtákat használni. Az olyan gazdák azonban, mint a 71 éves Kim Szikap, aki egész életében az ország keleti részén fekvő Kangnung régió káposztaföldjein dolgozott, attól tartanak, hogy ezek a fajták drágábbak lesznek, ráadásul az ízük sem lesz megfelelő. „Megdöbbentő és ugyanakkor szomorú is, hogy eljön az idő, amikor nem termeszthetünk többé Koreában káposztát” – mondta Kim. „A kimcsi olyasmi, ami nem hiányozhat az asztalunkról. Mit fogunk tenni, ha ez megtörténik?”

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.