A jó kávékoktélnak alapja a jó minőségű kávé. Ehhez főzzünk friss kávét, és figyeljünk a többi alapanyagra is. Inkább kerüljön ritkábban az asztalunkra kávékoktél, de akkor legyen jó minőségű a hozzávaló égetett szesz, és hanyagoljuk a dobozos tejszínhabot is: használjunk friss tejszínt és habszifont.
A kávéhoz gyakorlatilag a legtöbb égetett szesz illik. A férfiasabb kávékoktélokhoz whiskeyt, rumot vagy tequilát adhatunk. A női koktélokban a Bailey’s, az Amaretto és a kókuszikőr dominálhat. Vannak kávékoktélok, melyekben a kávét kávélikőr helyettesíti.
Talán a leggyakoribb kávékoktél fűszer a fahéj. A chili is egyre elterjedtebb, főleg ha csokival együtt szerepel. Szerecsendió és vanília is használható, és a csillagánizs is jó ízesítője lehet kávékoktéljainknak. A kávékoktélokat feldobhatjuk sziruppal, így lehet az alap kávéíz karamellel, csokival, vaníliával, de akár eperrel megbolondított is.
Gyakori a narancshéj, citromhéj használata. Megjelennek a kávékoktélokban a gyümölcsök, a malibu kávé például ananásszal és kókusszal készül.
A legismertebb kávékoktél az ír kávé, melynek receptjét cikkünk végén is megtaláljátok, ez ír whiskey-t, barna cukrot, kávét és tejszínt tartalmaz. A fehér orosz, illetve White Russian a másik, ami először eszébe jut annak, aki valamilyen alkoholos kávét inna, ennek a vodkán kívül nem sok köze van az oroszokhoz, de nagy népszerűségre tett szert a világban. Rengeteg variációja ismert már, a White Canadian például kecsketejjel készül, az Anna Kournikova pedig zsírmentes tejből, a White Cuban rumot használ vodka helyett, a Pink Russian-ben pedig eperlikőr is van.
Vannak olyan kávékoktélok is, melyekhez nem használunk kávét, van bennük viszont kávélikőr. Ilyen például a B52, mely egy bombázóról kapta a nevét. Cikkünkben videót is találtok, ami alapján kipróbálhatjátok az égő verziót. >>>
Télen, amikor kinn esik a hó, fogyasszunk forró kávépuncsot vagy kávégrogot (recept cikkünk végén), melegben a rengeteg módon elkészíthető jegeskávéhoz adjunk néhány csepp alkoholt.
Hozzávalók:
1,5 dl forró kávé
2 kávéskanál barna cukor
2 cl ír whiskey
2 kávéskanál tejszín
Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük, pohárban kínáljuk.
Hozzávalók:
1 teáskanál vaj
1 darabka citromhéj
1 darabka narancshéj
4 cl fehér rum
2 cl édes, felveretlen tejszín
forró kávé
Elkészítés:
Hőálló pohárba rakjunk egy teáskanál vajat, egy darabka citromhéjat és egy darabka narancshéjat, 4 cl fehér rumot és 2 cl édes, felveretlen tejszínt. Ez öntsük fel forró kávéval, és ízlés szerint édesítsük.
Hozzávalók 10 személyre:
1 l forró csokoládéital
4 dl tequila
3 dl kávélikőr
fél dl rum
5 dl tejszín
Elkészítés:
A forró csokoládét nagy bólés tálba öntjük. Belekeverjük a tequilát, a kávélikőrt és a rumot. A tejszínt felverjük, az italt pohárba szedjük, mindegyik tetejére kevés tejszínhabot teszünk. (A tejszínt felveretlenül a többi itallal hozzákeverhetjük a csokoládéhoz is.)
Kávés blogunkban rengeteg érdekes cikket olvashattok a kávéfőzés művészetéről >>>
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.