Tojásos nokedli fejes salátával
Mákos guba
Mézes-mustáros csirkemell
Rakott zöldbab darált hússal
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Zsemlegombóc
Csupacsokis brownie
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Káposztás tészta egyszerűen
Kijevi csirkemell rizibizivel
Hagymás rostélyos
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus kuglóf
Krémes spenótfőzelék
Dubarry-csirkemell
Epres blondie
Vadas marha
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Babgulyás
Egy jól elkészített kávénak nehéz ellenállni, de amikor mindezt díszítve és alkohollal megbolondítva teszik elénk, az maga lehet a kávémennyország.
Ha jó az alapanyag, jó lesz a koktél

A jó kávékoktélnak alapja a jó minőségű kávé. Ehhez főzzünk friss kávét, és figyeljünk a többi alapanyagra is. Inkább kerüljön ritkábban az asztalunkra kávékoktél, de akkor legyen jó minőségű a hozzávaló égetett szesz, és hanyagoljuk a dobozos tejszínhabot is: használjunk friss tejszínt és habszifont.

Fontos, hogy jó minőségű kávét használjunk
Fontos, hogy jó minőségű kávét használjunk

Milyen alkohol megy a kávéhoz?

A kávéhoz gyakorlatilag a legtöbb égetett szesz illik. A férfiasabb kávékoktélokhoz whiskeyt, rumot vagy tequilát adhatunk. A női koktélokban a Bailey’s, az Amaretto és a kókuszikőr dominálhat. Vannak kávékoktélok, melyekben a kávét kávélikőr helyettesíti.

Milyen ízesítők használhatók?

Talán a leggyakoribb kávékoktél fűszer a fahéj. A chili is egyre elterjedtebb, főleg ha csokival együtt szerepel. Szerecsendió és vanília is használható, és a csillagánizs is jó ízesítője lehet kávékoktéljainknak. A kávékoktélokat feldobhatjuk sziruppal, így lehet az alap kávéíz karamellel, csokival, vaníliával, de akár eperrel megbolondított is.

Fontos az ízléses díszítés
Fontos az ízléses díszítés

Gyakori a narancshéj, citromhéj használata. Megjelennek a kávékoktélokban a gyümölcsök, a malibu kávé például ananásszal és kókusszal készül.

A leghíresebb kávékoktélok

A legismertebb kávékoktél az ír kávé, melynek receptjét cikkünk végén is megtaláljátok, ez ír whiskey-t, barna cukrot, kávét és tejszínt tartalmaz. A fehér orosz, illetve White Russian a másik, ami először eszébe jut annak, aki valamilyen alkoholos kávét inna, ennek a vodkán kívül nem sok köze van az oroszokhoz, de nagy népszerűségre tett szert a világban. Rengeteg variációja ismert már, a White Canadian például kecsketejjel készül, az Anna Kournikova pedig zsírmentes tejből, a White Cuban rumot használ vodka helyett, a Pink Russian-ben pedig eperlikőr is van.

Pink Russian, kávélikőr és eperlikőr is van benne
Pink Russian, kávélikőr és eperlikőr is van benne

Kávékoktélok kávé nélkül

Vannak olyan kávékoktélok is, melyekhez nem használunk kávét, van bennük viszont kávélikőr. Ilyen például a B52, mely egy bombázóról kapta a nevét. Cikkünkben videót is találtok, ami alapján kipróbálhatjátok az égő verziót. >>>

Télen-nyáron

Télen, amikor kinn esik a hó, fogyasszunk forró kávépuncsot vagy kávégrogot (recept cikkünk végén), melegben a rengeteg módon elkészíthető jegeskávéhoz adjunk néhány csepp alkoholt.

Ír kávé: whiskey, kávé, tejszín
Ír kávé: whiskey, kávé, tejszín


Ír kávé

Hozzávalók:
1,5 dl forró kávé
2 kávéskanál barna cukor
2 cl ír whiskey
2 kávéskanál tejszín

Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük, pohárban kínáljuk.

Kávé-grog

Hozzávalók:
1 teáskanál vaj
1 darabka citromhéj
1 darabka narancshéj
4 cl fehér rum
2 cl édes, felveretlen tejszín
forró kávé

Elkészítés:
Hőálló pohárba rakjunk egy teáskanál vajat, egy darabka citromhéjat és egy darabka narancshéjat, 4 cl fehér rumot és 2 cl édes, felveretlen tejszínt. Ez öntsük fel forró kávéval, és ízlés szerint édesítsük.

Kávépuncs

Hozzávalók 10 személyre:
1 l forró csokoládéital
4 dl tequila
3 dl kávélikőr
fél dl rum
5 dl tejszín

Elkészítés:
A forró csokoládét nagy bólés tálba öntjük. Belekeverjük a tequilát, a kávélikőrt és a rumot. A tejszínt felverjük, az italt pohárba szedjük, mindegyik tetejére kevés tejszínhabot teszünk. (A tejszínt felveretlenül a többi itallal hozzákeverhetjük a csokoládéhoz is.)

Kávés blogunkban rengeteg érdekes cikket olvashattok a kávéfőzés művészetéről >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.