A desszertek világával azonban már egészen fiatalon megismerkedett, ugyanis Alfréd szívesen segített a nagymamájának süteményeket készíteni. Az édességek szeretete ellenére végül egy egészen másik szakmát választott, kiváló fotós lett belőle, ám 20 év után úgy gondolta, eljött a váltás ideje. Döntésében a koronavírus járványnak is nagy szerepe volt: ebben az időszakban kezdett el cukrász iskolába járni, és milyen jól tette, hiszen ennek köszönhetően született meg a Mákvirág tortája. De nézzük részletesen a győztes torta történetét!
„A cukrászdánk még nagyon fiatal, november óta működik. Januárban született meg az ötlet, hogy egy olyan tortát készítek, amit teljesen a saját ízvilágomra formálok. A kedvenc alapanyagaim közül válogattam, így jött a mák, a feketeribizli, meg a fehér csokis krém összeállítás. Ezzel egy időben érkezett a Magyar Cukrász Ipartestülettől a versenykiírás, amiben olyan szuperélelmiszerek voltak fő hozzávalóként megjelölve, amelyek az én tortámban is szerepeltek, ezért nem is volt kérdés, hogy jelentkezek a versenyre. Ezért is mondom azt, hogy mákosnak érzem magam, mert nagy szerencse volt, hogy pont olyan tortát álmodtam meg, ami megfelelt az aktuális elvárásoknak” – mesélte csillogó szemmel a cukrász.
„A Mákvirág torta olyan hozzávalókat tartalmaz, amiket sokan szeretnek, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy sikerült vele megnyerni egy ilyen nagyszerű díjat. Ráadásul a zsűri szinte úgy fogadta el, ahogy beadtuk, csak esztétikai változtatásokat kértek: egy kicsit legyen színesebb, egy kicsit élettel telibb. Ezt könnyen megoldottuk, hiszen a torta egyik összetevője a feketeribizli, ez adja a mákvirág jellegzetes, lilás színét.
Egyébként a desszert öt rétegű mákos, mandulalisztes felvert lapból áll, érdekessége, hogy mákolajat tartalmaz, illetve fekete szezámmagot. Ez utóbbit már régóta ki akartam próbálni, ezért egy fekete szezám grillázs ropogós réteg került a tortába, ami nosztalgikus ízvilágot ad a desszertnek” – folytatta Alfréd.
A cukrász azt is elárulta, hogy rendkívül elégedett ezzel a mesebeli tortával, amit egyébként egy nap alatt talált ki és alkotott meg, és amit természetesen mi is megkóstoltunk. De hogyan kell jól kóstolni? Erre a kérdésre azt a választ kaptuk Kovács Alfrédtól, hogy egyáltalán nem mindegy, hogyan vesszük a szánkba a falatot, ugyanis a desszert minden egyes része egy kicsit más ízvilágot ad. A tortában harmonikusan egészíti ki egymást a könnyű, mandulalisztes mákos piskóta és a lágy fehércsokoládé krém textúrája a ropogós feketeszezám grillázs réteggel. Az édes ízjegyeket a máklikőr különleges fűszeressége, és a feketeribizli fanyarsága varázsolja tökéletesen kiegyensúlyozottá. Látványos, izgalmas és mennyei! És, hogy mikor lehet megkóstolni? Augusztus 19-től, a Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazárban, és országszerte több száz cukrászdában.
Borítókép: Magyar Cukrász Ipartestület
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.