Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a váci Édes Vonal cukrászda cukrásza, Kovács Alfréd Mákvirág nevű, mákos-feketeribizlis-feketeszezámos kreációja nyerte el idén a Magyarország Tortája címet. A boldog győztes a Mindmegettének elárulta, hogy nagyon mákosnak érzi magát, ugyanis csak néhány éve lett hivatásos cukrász.

A desszertek világával azonban már egészen fiatalon megismerkedett, ugyanis Alfréd szívesen segített a nagymamájának süteményeket készíteni. Az édességek szeretete ellenére végül egy egészen másik szakmát választott, kiváló fotós lett belőle, ám 20 év után úgy gondolta, eljött a váltás ideje. Döntésében a koronavírus járványnak is nagy szerepe volt: ebben az időszakban kezdett el cukrász iskolába járni, és milyen jól tette, hiszen ennek köszönhetően született meg a Mákvirág tortája. De nézzük részletesen a győztes torta történetét!

Kovács Alfréd készítette el idén Magyarország Tortáját / Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület
Kovács Alfréd készítette el idén Magyarország Tortáját / Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület

Alfrédnak nagy mákja volt

„A cukrászdánk még nagyon fiatal, november óta működik. Januárban született meg az ötlet, hogy egy olyan tortát készítek, amit teljesen a saját ízvilágomra formálok. A kedvenc alapanyagaim közül válogattam, így jött a mák, a feketeribizli, meg a fehér csokis krém összeállítás. Ezzel egy időben érkezett a Magyar Cukrász Ipartestülettől a versenykiírás, amiben olyan szuperélelmiszerek voltak fő hozzávalóként megjelölve, amelyek az én tortámban is szerepeltek, ezért nem is volt kérdés, hogy jelentkezek a versenyre. Ezért is mondom azt, hogy mákosnak érzem magam, mert nagy szerencse volt, hogy pont olyan tortát álmodtam meg, ami megfelelt az aktuális elvárásoknak” – mesélte csillogó szemmel a cukrász.

A Mákvirág torta lett a győztes desszert / Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület
A Mákvirág torta lett a győztes desszert / Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület

Alig kért változtatást a zsűri

„A Mákvirág torta olyan hozzávalókat tartalmaz, amiket sokan szeretnek, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy sikerült vele megnyerni egy ilyen nagyszerű díjat. Ráadásul a zsűri szinte úgy fogadta el, ahogy beadtuk, csak esztétikai változtatásokat kértek: egy kicsit legyen színesebb, egy kicsit élettel telibb. Ezt könnyen megoldottuk, hiszen a torta egyik összetevője a feketeribizli, ez adja a mákvirág jellegzetes, lilás színét.
Egyébként a desszert öt rétegű mákos, mandulalisztes felvert lapból áll, érdekessége, hogy mákolajat tartalmaz, illetve fekete szezámmagot. Ez utóbbit már régóta ki akartam próbálni, ezért egy fekete szezám grillázs ropogós réteg került a tortába, ami nosztalgikus ízvilágot ad a desszertnek” – folytatta Alfréd.

A feketeribizlinek köszönhető a lilás szín, ami a mákvirágra emlékeztet / Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület
A feketeribizlinek köszönhető a lilás szín, ami a mákvirágra emlékeztet / Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület

Hogyan kóstoljuk meg a tortát?

A cukrász azt is elárulta, hogy rendkívül elégedett ezzel a mesebeli tortával, amit egyébként egy nap alatt talált ki és alkotott meg, és amit természetesen mi is megkóstoltunk. De hogyan kell jól kóstolni? Erre a kérdésre azt a választ kaptuk Kovács Alfrédtól, hogy egyáltalán nem mindegy, hogyan vesszük a szánkba a falatot, ugyanis a desszert minden egyes része egy kicsit más ízvilágot ad. A tortában harmonikusan egészíti ki egymást a könnyű, mandulalisztes mákos piskóta és a lágy fehércsokoládé krém textúrája a ropogós feketeszezám grillázs réteggel. Az édes ízjegyeket a máklikőr különleges fűszeressége, és a feketeribizli fanyarsága varázsolja tökéletesen kiegyensúlyozottá. Látványos, izgalmas és mennyei! És, hogy mikor lehet megkóstolni? Augusztus 19-től, a Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazárban, és országszerte több száz cukrászdában.

Borítókép: Magyar Cukrász Ipartestület

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.