Kijevi csirkemell rizibizivel
Körömpörkölt csülökkel
Farsangi szalagos fánk
Hagymás rostélyos
Krémes spenótfőzelék
Dubarry-csirkemell
Csupacsokis brownie
Mézes-mustáros csirkemell
Babgulyás
Klasszikus kuglóf
Finomfőzelék
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus stíriai metélt
Tojásos nokedli fejes salátával
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kínai szezámmagos csirke
Érdekességek

Magyarok lettek a világ legjobb borfelismerői

Fotó: ihatobb.hu
A magyar csapat nyerte meg idén a dél-franciaországi Avignonban tartott borfelismerő világbajnokságot, megelőzve Belgiumot és Spanyolországot.

A Franciaország egyik legfontosabb szakfolyóirata, a Revue des vins de France című havilap idén már kilencedik alkalommal rendezte meg a versenyt, amelyen 27 ország csapata vett részt.

Nagy meglepetést okozva Magyarország csapata – Aranyos Attila, Molnár Levente, Rabcsánszki Laura és Didier Sánchez versenyzők, valamint Palágyi Krisztina tanácsadó – győzött, maga mögé utasítva a legnagyobb bornemzetek kóstolóit. A borfelismerés világbajnokságaként emlegetett Championnat du monde de dégustation történetében először nyert Magyarország csapata, amely tavaly és 2018-ban egyaránt az ötödik, 2019-ben a 12., 2017-ben pedig még a 7. helyen végzett.

Fotó: ihatobb.hu
Fotó: ihatobb.hu

Aranyos Attila a francia folyóiratnak nyilatkozva elmondta, hogy őt magát is meglepte a siker: - Tudtam, hogy az első öt között leszünk, de hogy megnyerjük a versenyt, én lepődtem meg a legjobban – fogalmazott.

- A magyar egy nagyon tapasztalt csapat, amely jó ideje részt vesz a bajnokságokon – mondta Denis Saverot, a Revue des Vins de France szerkesztőségi igazgatója az AFP francia hírügynökségnek, hozzátéve, hogy Magyarországnak számos borvidéke van, és a Tokajból származó édes bort XIV. Lajos király udvarában is felszolgálták.

A világbajnokságon részt vevő minden csapat négy versenyzőből és egy tanácsadóból állt. Az első körben hat bort kellett vakon azonosítaniuk, megadva a szőlőfajtát, az országot, az évjáratot és a termelőt. A selejtezőből továbbjutó csapatoknak újabb hat borral kellett folytatniuk a versenyt.

A tizenkét borból hat vörös, hat pedig fehér volt.

A versenyzők teljesen vakon kóstolnak, nem láthatják a borok palackját, nem kérhetnek külső segítséget, csak egymással beszélhetnek és közösen dönthetnek. A borok a világ bármelyik térségéből és bármelyik évjáratból származhatnak, és bármilyen szőlőből készülhetnek.

Az idei versenyen a legnehezebb feladatnak egy, az észak-spanyolországi Aragón régióból származó, garnacha szőlőfajtából készült bor felismerése bizonyult.

Ezt csak a luxembourgi versenyzők találták el. Sokkal könnyebb feladatnak bizonyult például egy osztrák fehérbor vagy éppen egy jurai fehérbor azonosítása. Az előző két évben első helyen végzett Franciaország csapata idén a hatodik helyre szorult.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.