Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
A nagy élelmiszer-áruházakban, szupermarketekben mindent megtalálunk, ami a sütéshez, főzéshez kell – sőt annál sokkal többet is! Vajon mindenre szükségünk van az alapanyagok közül, ami egy-egy bevásárlás során a kosarunkba kerül? Nézzük meg együtt!

A salátaöntetektől az előre meghámozott, felvágott friss gyümölcsön át ma már szinte minden kapható az élelmiszereket kínáló áruházakban. Feldolgoznak és csomagolnak, hogy időt takarítsanak meg a vásárlóknak, és megkönnyítsék a főzést, ami jó dolog, de bizonyos termékeket jobb, ha az üzletben hagysz. Martha Stewart, a népszerű amerikai háziasszony tanácsait érdemes megfogadni ebben a témában is.

Martha Stewart elárulja, hogy mit nem szabad megvenni az élelmiszerboltokban / Fotó: Northfoto

1. Csontos hús

Oké, néha belefér, hogy húst veszel a boltban, de ha csontos húsra van szükséged, mindenképpen hentesnél szerezd be. A csonttal együtt csomagolt húsok ugyanis a tárolási mód miatt gyorsabban megsavanyodnak, mint a csont nélküliek. Hogy miért? A csontok befolyásolják a hús pH-ját, ami kellemetlen szagot, nyálkás állagot és a hús elszíneződését okozhatja. 

2. Szeletelt, lefóliázott gyümölcs

Az előre felvágott gyümölcs megvásárlásával időt takaríthaszt meg, illetve elkerülheted például a dinnye vagy ananász felvágásával járó macerát – de sajnos a a több napig tárolt, előre felvágott gyümölcsön nagyobb eséllyel szaporodik el a szalmonella fertőzést okozó baktérium. Ráadásul az így előkészített gyümölcs drágább is.

3. Kész saláták

Dicséretes, ha a saláta rendszeresen ott van az étrendedbe, de belegondoltál már, hogy a készen vásárolt finomságok csak egy-egy adagot rejtenek, az áruk pedig igen borsos? Jobban jársz, ha külön-külön vásárold meg a saláta hozzávalóit, és a kész saláta árából akár 4-5 napra elegendő mennyiséget készíthetsz.

4. Sushi

Csábító lehet a sushit a kosaradba tenni, de azt tanácsoljuk, inkább állj ellen a késztetésnek. A sushit legjobb frissen elkészítve fogyasztani, mert az elsőre csomagolt ételek, amelyek órákig vagy akár napokig is ott állhatnak a pultban, növelik a élelmiszer-eredetű megbetegedések esélyét. 

Veszélyes lehet a sushi / Fotó: Shutterstock

5. Alaplé

Az alaplé a különböző levesek, mártások, pörköltek kulcsfontosságú összetevője, de soha ne használj készen kaphatót, mert azok többnyire tartósítószert, mesterséges színezéket és ízfokozókat tartalmaznak. Otthon nagyon egyszerűen készíthetsz például  zöldségalaplevet, amit lefagyasztva tárolhatsz. 

6. Zacskós leves, konzerv leves

Jó, ha van kéznél leves arra az esetre, ha rosszul érzed magad vagy éppen nincs időd főzni, de hidd el, sokkal jobban jársz, ha főzöl egy nagy adag levest otthon, amikor ráérsz, és azt fagyasztod le. Olcsóbb, finomabb és pontosan tudod, hogy miből készült.

7. Salátaöntet

A boltban vásárolt salátaöntetek nem rosszak, de miért ennél tartósítószerekkel, cukorral és a felesleges sóval felturbózottat, amikor pillanatok alatt elkészítheted frissen is a saját önteted? Valószínűleg van otthon minden, ami egy gyors öntethez szükséges: olaj, ecet, citromlé, csipetnyi só és bors, ízlés szerint fűszernövények és persze egy kis dijoni mustár – ugye, hogy jobb választás?

(Kiemelt kép forrása: Shutterstock)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.