A salátaöntetektől az előre meghámozott, felvágott friss gyümölcsön át ma már szinte minden kapható az élelmiszereket kínáló áruházakban. Feldolgoznak és csomagolnak, hogy időt takarítsanak meg a vásárlóknak, és megkönnyítsék a főzést, ami jó dolog, de bizonyos termékeket jobb, ha az üzletben hagysz. Martha Stewart, a népszerű amerikai háziasszony tanácsait érdemes megfogadni ebben a témában is.
Oké, néha belefér, hogy húst veszel a boltban, de ha csontos húsra van szükséged, mindenképpen hentesnél szerezd be. A csonttal együtt csomagolt húsok ugyanis a tárolási mód miatt gyorsabban megsavanyodnak, mint a csont nélküliek. Hogy miért? A csontok befolyásolják a hús pH-ját, ami kellemetlen szagot, nyálkás állagot és a hús elszíneződését okozhatja.
Az előre felvágott gyümölcs megvásárlásával időt takaríthaszt meg, illetve elkerülheted például a dinnye vagy ananász felvágásával járó macerát – de sajnos a a több napig tárolt, előre felvágott gyümölcsön nagyobb eséllyel szaporodik el a szalmonella fertőzést okozó baktérium. Ráadásul az így előkészített gyümölcs drágább is.
Dicséretes, ha a saláta rendszeresen ott van az étrendedbe, de belegondoltál már, hogy a készen vásárolt finomságok csak egy-egy adagot rejtenek, az áruk pedig igen borsos? Jobban jársz, ha külön-külön vásárold meg a saláta hozzávalóit, és a kész saláta árából akár 4-5 napra elegendő mennyiséget készíthetsz.
Csábító lehet a sushit a kosaradba tenni, de azt tanácsoljuk, inkább állj ellen a késztetésnek. A sushit legjobb frissen elkészítve fogyasztani, mert az elsőre csomagolt ételek, amelyek órákig vagy akár napokig is ott állhatnak a pultban, növelik a élelmiszer-eredetű megbetegedések esélyét.
Az alaplé a különböző levesek, mártások, pörköltek kulcsfontosságú összetevője, de soha ne használj készen kaphatót, mert azok többnyire tartósítószert, mesterséges színezéket és ízfokozókat tartalmaznak. Otthon nagyon egyszerűen készíthetsz például zöldségalaplevet, amit lefagyasztva tárolhatsz.
Jó, ha van kéznél leves arra az esetre, ha rosszul érzed magad vagy éppen nincs időd főzni, de hidd el, sokkal jobban jársz, ha főzöl egy nagy adag levest otthon, amikor ráérsz, és azt fagyasztod le. Olcsóbb, finomabb és pontosan tudod, hogy miből készült.
A boltban vásárolt salátaöntetek nem rosszak, de miért ennél tartósítószerekkel, cukorral és a felesleges sóval felturbózottat, amikor pillanatok alatt elkészítheted frissen is a saját önteted? Valószínűleg van otthon minden, ami egy gyors öntethez szükséges: olaj, ecet, citromlé, csipetnyi só és bors, ízlés szerint fűszernövények és persze egy kis dijoni mustár – ugye, hogy jobb választás?
(Kiemelt kép forrása: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.