Az első ország tortája versenyt 2007-ben rendezték meg, akkor a budapesti Zila Kávéház Madártej tortája nyerte el a megtisztelő címet. A megmérettetés azóta hagyománnyá, sőt az ország egyik legszínvonalasabb cukrászversenyévé vált. A versenyzők az ország minden pontjáról idén 31 cukrászati remekművel neveztek, melyek közül a szakmai zsűri hatot választott ki a végső megmérettetésre. A döntőbe jutott alkotások közül ma győztest hirdettek.
A szakmai zsűri döntése alapján a 2024-es Magyarország tortája címet Kovács Alfréd és az Édes Vonal cukrászda Mákvirág nevű tortája nyerte el. A második a Rigófütty lett, a harmadik helyen pedig a Fekete gyöngy végzett.
A győztes tortát megálmodó Kovács Alfréd így mesélt alkotásáról: „Mesebeli torta, melyben gyermekkorom meghatározó ízei jelennek meg. A fehér csokoládés krém lágy textúrája mellett ott van a fanyar feketeribizli ízvilága, a mandulalisztes mákos piskóták és a fekete szezámmag grillázs ropogós élménye. A mákos tészta emléke és a kertben leszakított feketeribizli is a friss süteménnyel kínáló nagyanyámat idézi. Számos variációt követően találtam meg ezt a harmonikus összeállítást.”
Az elmúlt napokban a Magyar Cukrász Ipartestület Facebook-oldalán részletesen bemutatta a döntőbe jutott hat tortát. A Magyarország Tortája címért az alábbi alkotások versenyezhettek.
A döntős torták fotóti megnézheted a TikTok-galériánkban.
Az indulóknak, mint minden évben, idén is különböző kritériumoknak kellett megfelelniük. A 2024. évi verseny témája a „szuperélelmiszer” volt, mellyel a szervezők a gazdag beltartalmi értékekkel rendelkező magyar alapanyagokra szeretnék felhívni a figyelmet. Olyan kreatív újdonságokkal lehetett nevezni, amelyeket az alábbi hazai „szuperélelmiszernek” számító alapanyagok alkotják, a felsoroltak közül legalább kettőt kellett felhasználni.
Alapanyagként javasolt további szuperélelmiszerek: homoktövis, berkenye, kökény, méz, mák, egres, szamóca, málna, aszalt szilva, kékszőlő, étcsokoládé, zab.
A 2023-as szoros mezőnyből a szigetszentmiklósi Levendula és Kert Cukrászda cukrásza, Lakatos Pál által megálmodott kreáció, a „Spicces füge respektus” fantázianevű torta került ki győztesként. A mandulalisztes vajas joconde felvertből, lágy sós karamellás mousse-krémből és diós-karamellás ropogósból álló tortát a tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé tükörzselé teszi igazán különlegessé, az akácmézes, fehér csokis ganache és a diós sablé korong pedig megkoronázza a különleges alkotást. A remekműről Lakatos Pál tavaly elmondta: a torta nevében a „spicces” jelző a fügezselé bortartalmára utal, míg a „respektus” az alkotó tisztelgése tanítói és mentorai előtt.
A 2024-es győztes tortát és a Magyarország Cukormentes Tortája verseny nyertes tortáját is augusztus 19-től lehet megkóstolni a Magyar Ízek Utcájában, a Várkert Bazárban, és országszerte több száz cukrászdában.
A tortákat árusító cukrászdák listája augusztus 17-től elérhető a www.cukraszat.net weboldalakon.
Borítókép: Magyar Cukrász Ipartestület Facebook-oldala
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.