Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Babgulyás
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus stíriai metélt
Rakott zöldbab darált hússal
Epres blondie
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus grízgaluska leves
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagymás rostélyos
Tojásos nokedli fejes salátával
Dödölle - az eredeti recept
Körömpörkölt csülökkel
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Dubarry-csirkemell
Csupacsokis brownie
Farsangi szalagos fánk
Vadas marha
Összeállításunkból közelebbről is megismerheted az istenek eledelének is nevezett közel 4000 éves múlttal rendelkező finomságot!
Amerikából jött...

Az emberiség legnépszerűbb csemegéje egy trópusi fa gyümölcséből, a kakaóbabból készül, melynek latin neve (Theobroma cacao) magyarul annyit tesz: az istenek eledele. Főzetét már az aztékok és a maják is fogyasztották, egyrészt serkentő hatása miatt, másrészt, mert hittek az aromás ital életerő- és bölcsességnövelő erejében.

A 4000 éves csokoládé...
A 4000 éves csokoládé...

...és meghódította Európát

Az első európai, aki megkóstolhatta a varázslatos italt, Kolumbusz Kristóf volt, ám a kakaó igazi felfedezőjeként Hernán Cortést tartják számon, aki felismerte a xocolatl nevű, fűszeres nedű frissítő hatását. A csokoládé 1528-ban érkezett meg az öreg kontinensre, azonban kesernyés íze miatt kezdetben inkább gyógyszernek tekintették.

Az édes csokoládé receptjét a mexikói Oaxacában élő apácáknak köszönhetjük, akik úgy népszerűsítették a csokoládét, hogy mézet, fahéjat és nádcukrot adtak hozzá. Az első édes finomságot spanyol szerzetesek hozták Európába 1590 körül. Ezt követően kontinens szerte egymás után nyíltak az elegáns szalonok, melyekben hamarosan a csokoládé lett a legnépszerűbb ital. A csokoládé olyan drága volt, hogy a borshoz hasonlóan fizetőeszközként is használták. A 19. század igazi forradalmat hozott: a csokoládégyártás ipari méreteket öltött, ennek köszönhetően a termék fogyasztása széles körben elterjedt, és többé már nem csak az arisztokraták kiváltsága volt...

Csokoládés receptek>>>
A tökéletes csokoládé>>>
Csokoládéfajták a nagyvilágból>>>
A csokoládé Magyarországon

A csokoládé első magyarországi említése 1704-ből, Palocsay György huszár százados tollából származik. Előállítói ekkor még gyógyszerészek és a század folyamán bevándorolt olasz csokoládékészítők voltak. Magyarországon is a 19 század hozott maradandó változásokat. Ekkor alapította vállalatát Budapesten két cukrász, Stühmer Frigyes (1868) és Gerbeaud Emil (1886).

Fehéret, feketét vagy tejet?
Fehéret, feketét vagy tejet?

Csokoládéfajták

Alapvetően három típusa létezik: ét-, tej- és fehér csokoládé. A csokoládé alapvető összetevői a kakaómassza, a kakaóvaj, a cukor, a tejpor és a vanília. Az étcsokoládé csak kakaómasszát és -vajat, továbbá cukrot; a tejcsoki ugyanezeket, valamint tejport tartalmaz; a fehér csokoládéba pedig csak kakaóvaj, tej és cukor kerül, ennek köszönheti jellegzetes elefántcsontszínét.

Mit árul el rólad a kedvenc csokid? >>>
Hol terem?

A kakaótermesztés rendkívül bonyolult feladat, ugyanis a növény csak forró, de csapadékos éghajlaton él meg, kizárólag az Egyenlítő 20. szélességi körén belül. Napjainkban a legfőbb kakaótermő vidékek Közép-Afrikában, Közép- és Dél-Amerikában, valamint Óceániában találhatók.

Mindent a kakaóról>>>
Az egészséges csokoládé>>>
Hogy kerül a csokoládé a fürdőszobába?>>>
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.