A borról már régóta úgy gondolják, hogy az egészségünk hasznára válhat, mindaddig, amíg mérsékelten (!) fogyasztjuk. Annak ellenére, hogy általában a vörösbor kap nagyobb figyelmet, egy amerikai tanulmány szerint a fehérbor hasonló egészségügyi előnyökkel járhat.
Egy pohár bor egy nehéz nap után hosszabb életet eredményez - állítják a Harvard kutatói. A rendszeres, ám mértékletes borfogyasztók halálozási aránya 34 %-kal kisebb, mint a sör vagy röviditalok szerelmeseié.
Egy spanyol tanulmány szerint a borban lévő antioxidánsok megvédhetik bőrünket a napégéssel szemben. Ha a bőrünk káros UV sugárzásnak van kitéve, kémiai reakciókat vált ki a szervezetben. Ez a kémiai reakció a bőrsejtek sérülését és égését okozza, ám a szőlőben található antioxidánsok leállíthatják azt a kémiai folyamatot, amely megöli a bőrsejteket ami és napégéshez vezet. Tehát legközelebb, amikor a barátaiddal a parton élvezitek a koktélokat, válasszattok helyette inkább egy pohár bort!
A vörösborról már régóta tudjuk, hogy segít megvédeni a szívünket. A borban lévő antioxidánsok bizonyítottan növelik a HDL koleszterinszintjét, ami a vérben megtalálható, védő koleszterin, és ami a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását csökkenti. (A nagy mennyiségben fogyasztott alkohol azonban pont a szív gyengülésével jár!)
A vizsgálatok azt mutatják, hogy a mérsékelt ivóknak 30 százalékkal alacsonyabb esélyük van a 2-es típúsú cukorbetegség kialakulására - azonban ügyelni kell arra, hogy ne lépjük túl ezt a határt. Ha a borról, mint gyógyszerről beszélünk, véssük az eszünkbe: a kevesebb több!
Mindannyian kicsit nyugodtabbnak érezzük magunkat egy pohár bor elkortyolgatása után. A stressz elmúlik, miközben a barátainkkal és a családunkkal vacsorázunk, élvezzük a jó beszélgetést és a kellemes hangulatot. Kiderült, hogy ezek a jó érzések ennél többet is jelentenek: a BMC Medicine egyik tanulmánya szerint a mérsékelt borbevitel védelmet nyújt a depresszió ellen. Azonban tendszeres, nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás esetén megnő a depresszió kialakulásának esélye.
A rendszeres, túlzott alkoholfogyasztás növeli a rákos megbetegedések eséléyt, a mérséklet vörösborivás azonban segíthet csökkenteni egyes daganattípusok, például a mellrák kialakulásának kockázatát. A vörös szőlő héján talált vegyi anyagok csökkentik az ösztrogénszintet és növelik a tesztoszteronszintet a premenopazában lévő nők körében. Ez a hormonális eltolódás csökkenti az emlőrák kockázatát.
Nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás után egészen biztos, hogy az agyad nem lesz pengeéles, ám az esti borivás megakadályozhatja a vérrögök kialakulását. Azoknál, akik egy kevés bort fogyasztanak esténként, nyolc százalékkal alacsonyabb a stroke kockázata. Azonban ne örülj: azoknál, akik ennél többet isznak, 14 százalékkal növekszik a stroke kockázata. Egy pohár vörösbor a vacsora mellett csökkenti a demencia kockázatát is. A mérsékelt vörösborfogyasztóknak 23 százalékkal alacsonyabb az esélye arra, hogy a demencia kialakul, mint azoknál, akik nem fogyasztanak a vörös nedűből.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.