Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus stíriai metélt
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Kapros tökfőzelék virslivel
Csupacsokis brownie
Epres blondie
Tojásos nokedli fejes salátával
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Krémes spenótfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal
Dödölle - az eredeti recept
Kínai szezámmagos csirke
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Finomfőzelék
Körömpörkölt csülökkel
Klasszikus grízgaluska leves
Babgulyás
Káposztás tészta egyszerűen
Hagymás rostélyos
Érdekességek

Ez történik a testeddel, ha minden este megiszol egy pohár bort

Vörösbor /Fotó: Shutterstock
Mindenkinek van egy barátja, ismerőse vagy családtagja, aki a bor megszállottja. Van, aki az ízéért, más egészségvédő hatása miatt fogyasztja. Mutatjuk, miért lehet jó, ha te is elszopogatsz egy pohárka vörösbort esténként.

A borról már régóta úgy gondolják, hogy az egészségünk hasznára válhat, mindaddig, amíg mérsékelten (!) fogyasztjuk. Annak ellenére, hogy általában a vörösbor kap nagyobb figyelmet, egy amerikai tanulmány szerint a fehérbor hasonló egészségügyi előnyökkel járhat.

Esténként egy pohár vörösbor jótékony hatású lehet / Fotó: Shutterstock
Esténként egy pohár vörösbor jótékony hatású lehet / Fotó: Shutterstock


tovább élhetsz

Egy pohár bor egy nehéz nap után hosszabb életet eredményez - állítják a Harvard kutatói. A rendszeres, ám mértékletes borfogyasztók halálozási aránya 34 %-kal kisebb, mint a sör vagy röviditalok szerelmeseié.

nem égsz le a napon

Egy spanyol tanulmány szerint a borban lévő antioxidánsok megvédhetik bőrünket a napégéssel szemben. Ha a bőrünk káros UV sugárzásnak van kitéve, kémiai reakciókat vált ki a szervezetben. Ez a kémiai reakció a bőrsejtek sérülését és égését okozza, ám a szőlőben található antioxidánsok leállíthatják azt a kémiai folyamatot, amely megöli a bőrsejteket ami és napégéshez vezet. Tehát legközelebb, amikor a barátaiddal a parton élvezitek a koktélokat, válasszattok helyette inkább egy pohár bort!

jót tesz a szívednek

A vörösborról már régóta tudjuk, hogy segít megvédeni a szívünket. A borban lévő antioxidánsok bizonyítottan növelik a HDL koleszterinszintjét, ami a vérben megtalálható, védő koleszterin, és ami a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását csökkenti. (A nagy mennyiségben fogyasztott alkohol azonban pont a szív gyengülésével jár!)

kevesebb az esélyed a diabéteszre

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a mérsékelt ivóknak 30 százalékkal alacsonyabb esélyük van a 2-es típúsú cukorbetegség kialakulására - azonban ügyelni kell arra, hogy ne lépjük túl ezt a határt. Ha a borról, mint gyógyszerről beszélünk, véssük az eszünkbe: a kevesebb több!

A vörösbor csökkenheti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát / Fotó: Shutterstock
A vörösbor csökkenheti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát / Fotó: Shutterstock

boldogabb leszel

Mindannyian kicsit nyugodtabbnak érezzük magunkat egy pohár bor elkortyolgatása után. A stressz elmúlik, miközben a barátainkkal és a családunkkal vacsorázunk, élvezzük a jó beszélgetést és a kellemes hangulatot. Kiderült, hogy ezek a jó érzések ennél többet is jelentenek: a BMC Medicine egyik tanulmánya szerint a mérsékelt borbevitel védelmet nyújt a depresszió ellen. Azonban tendszeres, nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás esetén megnő a depresszió kialakulásának esélye.

Csökkentheti a rák kockázatát

A rendszeres, túlzott alkoholfogyasztás növeli a rákos megbetegedések eséléyt, a mérséklet vörösborivás azonban segíthet csökkenteni egyes daganattípusok, például a mellrák kialakulásának kockázatát. A vörös szőlő héján talált vegyi anyagok csökkentik az ösztrogénszintet és növelik a tesztoszteronszintet a premenopazában lévő nők körében. Ez a hormonális eltolódás csökkenti az emlőrák kockázatát.

Jót tesz az agyműködésnek

Nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás után egészen biztos, hogy az agyad nem lesz pengeéles, ám az esti borivás megakadályozhatja a vérrögök kialakulását. Azoknál, akik egy kevés bort fogyasztanak esténként, nyolc százalékkal alacsonyabb a stroke kockázata. Azonban ne örülj: azoknál, akik ennél többet isznak, 14 százalékkal növekszik a stroke kockázata. Egy pohár vörösbor a vacsora mellett csökkenti a demencia kockázatát is. A mérsékelt vörösborfogyasztóknak 23 százalékkal alacsonyabb az esélye arra, hogy a demencia kialakul, mint azoknál, akik nem fogyasztanak a vörös nedűből.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.