2023-ban a szigetszentmiklósi Levendula és Kert Cukrászda cukrásza, Lakatos Pál kreációja, a „Spicces füge respektus” fantázianevű torta viselheti a Magyarország Tortája címet.
A torta egy mandulalisztes vajas joconde felvertből, lágy sóskaramellás mousse krémből és diós-karamellás ropogósból épül fel, mely kakaóbab töretet is tartalmaz. A tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé tükörzselé teszik igazán különlegessé ezt az ízvilágot, melyet az akácmézes fehércsokis ganache és a diós sablé korong koronáz meg. A torta nevében a „spicces” jelző a fügezselé bortartalmára utal, míg a „respektus” az alkotó tisztelgése tanítói és mentorai előtt.
A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Ipartestület közösen hirdeti meg immár 12. éve, amelynek idei győztese Lawal-Papp Zsófia, a makói Papp Cukrászda cukrásza lett „Kikelet” elnevezésű édességével. Zsófia a tortát egy csepp fekete tea köré álmodta meg, áfonyával és egy leheletnyi levendulával alakította ki a tökéletes összhangot, melyet a vaníliás fehércsokoládé mousse és a gabonaliszt nélkül készült mandulás, citromos piskóta tesz teljessé. A „Kikelet” íz és színvilága a tavaszi jókedvet, a természet újjáéledését idézi fel, mely a díszítésnél is megjelenik.
Magyarország Tortáját és a Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztesét 2023. augusztus 19-től vásárolhatjuk meg először Budapesten a Magyar Ízek Utcája rendezvényen, illetve az alábbi két letölthető listában szereplő, több mint 400 cukrászdában országszerte!
A Magyar Cukrász Ipartesület felhívja a figyelmet, hogy ezek a listák augusztus 18-ig még bővülhetnek, érdemes naponta frissíteni!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.