Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Puncstorta  recept
Puncstorta
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Érdekességek

A rómaiak a földbe ásva erjesztették a szőlőt: a bor íze diós, fűszeres volt, illata a pirítóst idézte

A doliumokat a föld alá ásták, ebben forralták ki a bort a rómaiak /Fotó: Shutterstock
Már nincs, aki elmesélhetné, pontosan milyen íze is volt annak a bornak, amit a római császárok, polgárok vagy éppen a gladiátorok ittak. Élő ember már nem, de a tárgyak még mesélhetnek!

Az ókori rómaiak híresek voltak arról, hogy szerettek enni és inni, élvezni az életet és az ízeket egyaránt. A régi Itáliában készített borok azonban nem pont olyanok voltak, mint amiket ma megvásárolhatunk, sőt nemcsak az ízük és aromájuk volt más, de a készítési folyamat is merőben eltért attól, mint amit most ismerünk.

A doliumokat a föld alá ásták, ebben forralták ki a bort a rómaiak /Fotó: Shutterstock
A doliumokat a föld alá ásták, ebben forralták ki a bort a rómaiak /Fotó: Shutterstock

Sajnos már nincs, aki elmondhatná, milyen íze is volt az ókori Rómában készült bornak, ám a tárgyak is képesek mesélni. A belga Genti Egyetem kutatói nemrég megvizsgáltak néhány doliumot (nagy cserépvázát), melyet a rómaiak tárolásra használtak. Az agyagedényből vett minták segítségével pedig meg tudták állapítani, milyen íze és illata lehetett az ókori boroknak.

Fűszeres, illatos bort ittak a rómaiak

A rómaiak bora rendkívül fűszeres volt. Megjelentek benne a diófélékre (dió és mandula) és a gyümölcsökre (például a sárgabarackra) jellemző ízjegyek, valamint a zöld tea aromája, miközben az illata a pirítósra, a pirult kenyérre emlékeztetett. Mindezeket a különleges készítési eljárásnak és a tárolásra szolgáló agyagedénynek köszönhette.

Fűszeres íze lehetett a rómaiak borának /Fotó: Shutterstock
Fűszeres íze lehetett a rómaiak borának /Fotó: Shutterstock

Föld alá temetve erejszették

A rómaiak nemcsak a száraz alapanyagok tárolására, hanem a szőlő erjesztésére is használták a doliumot, a hatalmas, kerek testű, égetett agyagedényeket. A préselt szőlőt, azaz a mustot a földbe ásott doliumba töltötték, az edény nagy, széles száját nem fedték be, és hagyták, hogy a szőlőszemek héján található élesztőgombák végezzék a dolgukat. A borászok a kezdetleges technika segítségével képesek voltak szabályozni a hőmérsékletet, a páratartalmat, hogy így alakítsák a bor ízét és savasságát – olvasható a Telegraph cikkében.

Lepréselték a szőlőt és a föld alá temetett agyagedényben hagyták kiforrni (Illusztráció) /Fotó: Shutterstock
Lepréselték a szőlőt és a föld alá temetett agyagedényben hagyták kiforrni (Illusztráció) /Fotó: Shutterstock

A szőlőszemek héja valamint a mag, tehát bármi darabos szennyeződés egy idő után lesüllyedt az edény aljára és ott is maradt. A kiforrt bort ezután kisebb űrtartalmú edénybe töltötték, melyek száját égetett agyagdugóval, szurokkal vagy gipsszel zárták le – írja a romaikor.hu. A doliumban, föld alatt erjesztett bor erős, fűszeres ízű volt, melyet vízzel higítva fogyasztottak.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.