Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mákos guba  recept
Mákos guba
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Érdekességek

A rómaiak a földbe ásva erjesztették a szőlőt: a bor íze diós, fűszeres volt, illata a pirítóst idézte

A doliumokat a föld alá ásták, ebben forralták ki a bort a rómaiak /Fotó: Shutterstock
Már nincs, aki elmesélhetné, pontosan milyen íze is volt annak a bornak, amit a római császárok, polgárok vagy éppen a gladiátorok ittak. Élő ember már nem, de a tárgyak még mesélhetnek!

Az ókori rómaiak híresek voltak arról, hogy szerettek enni és inni, élvezni az életet és az ízeket egyaránt. A régi Itáliában készített borok azonban nem pont olyanok voltak, mint amiket ma megvásárolhatunk, sőt nemcsak az ízük és aromájuk volt más, de a készítési folyamat is merőben eltért attól, mint amit most ismerünk.

A doliumokat a föld alá ásták, ebben forralták ki a bort a rómaiak /Fotó: Shutterstock
A doliumokat a föld alá ásták, ebben forralták ki a bort a rómaiak /Fotó: Shutterstock

Sajnos már nincs, aki elmondhatná, milyen íze is volt az ókori Rómában készült bornak, ám a tárgyak is képesek mesélni. A belga Genti Egyetem kutatói nemrég megvizsgáltak néhány doliumot (nagy cserépvázát), melyet a rómaiak tárolásra használtak. Az agyagedényből vett minták segítségével pedig meg tudták állapítani, milyen íze és illata lehetett az ókori boroknak.

Fűszeres, illatos bort ittak a rómaiak

A rómaiak bora rendkívül fűszeres volt. Megjelentek benne a diófélékre (dió és mandula) és a gyümölcsökre (például a sárgabarackra) jellemző ízjegyek, valamint a zöld tea aromája, miközben az illata a pirítósra, a pirult kenyérre emlékeztetett. Mindezeket a különleges készítési eljárásnak és a tárolásra szolgáló agyagedénynek köszönhette.

Fűszeres íze lehetett a rómaiak borának /Fotó: Shutterstock
Fűszeres íze lehetett a rómaiak borának /Fotó: Shutterstock

Föld alá temetve erejszették

A rómaiak nemcsak a száraz alapanyagok tárolására, hanem a szőlő erjesztésére is használták a doliumot, a hatalmas, kerek testű, égetett agyagedényeket. A préselt szőlőt, azaz a mustot a földbe ásott doliumba töltötték, az edény nagy, széles száját nem fedték be, és hagyták, hogy a szőlőszemek héján található élesztőgombák végezzék a dolgukat. A borászok a kezdetleges technika segítségével képesek voltak szabályozni a hőmérsékletet, a páratartalmat, hogy így alakítsák a bor ízét és savasságát – olvasható a Telegraph cikkében.

Lepréselték a szőlőt és a föld alá temetett agyagedényben hagyták kiforrni (Illusztráció) /Fotó: Shutterstock
Lepréselték a szőlőt és a föld alá temetett agyagedényben hagyták kiforrni (Illusztráció) /Fotó: Shutterstock

A szőlőszemek héja valamint a mag, tehát bármi darabos szennyeződés egy idő után lesüllyedt az edény aljára és ott is maradt. A kiforrt bort ezután kisebb űrtartalmú edénybe töltötték, melyek száját égetett agyagdugóval, szurokkal vagy gipsszel zárták le – írja a romaikor.hu. A doliumban, föld alatt erjesztett bor erős, fűszeres ízű volt, melyet vízzel higítva fogyasztottak.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.