Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Puncstorta  recept
Puncstorta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Az egyik legismertebb desszertbor, melyet nemcsak étvágygerjesztőként adhatunk, de különleges ízével megbolondíthatjuk ételeinket is. Honnan jön, hogy készül, mire használjuk a sherry-t?

Mi a desszertbor?

Desszertbornak (vagy likőrbornak) azokat a borfajtákat nevezzük, melyekhez az erjesztés során borpárlatot adnak. Az édes és száraz formában is kapható desszertborok alkoholtartalma magasabb, mint a „sima” boroké, akár a 25%-ot is elérheti. Hosszú, fahordóban történő érleléssel készülnek. A három legismertebb desszertbor a sherry, a madeira és a portói.

 

Sherry, rengeteg fajtája van
Sherry, rengeteg fajtája van

 

Egy kis sherry történelem

A sherry hódítása a világon az angoloknak köszönhető, akik kezdetben háborúkban zsákmányolták, majd békeidőben importálták kedvenc „sack”-jüket (a sack egyik jelentése zsákmány). A sherry név a spanyol Xeris borvidéki központ nevéből ered, mely az angolok számára kimondhatatlannak bizonyult. A spanyolok természetesen nem álltak be a sorba, a sherry náluk jerez (ejtsd herez) volt és maradt is.

Hol készül?

A sherry (akarom mondani jerez) Spanyolország déli részéről, Andalúziából, Cadiz környékének borvidékéről származik és itt eredetvédett (a Jerez de la Fontera, Sanlúcar de Barrameda, El Puerto de Santa Maria háromszöget kell keresni a térképen). A sherry alapanyaga a palomina szőlőfajta, mely a helyi mészköves talajnak köszönhetően isteni ízt ad a belőle készülő nedűnek. Ha a száraz sherryt kóstolnánk meg, a fino, ha az édeset, az amoros, ha a közepeset, az oloroso fajtákat próbáljuk ki. Ismert sherry márka a Sandaman és a Gonzales Bypass.

 

A sherry solera módszerrel készül
A sherry solera módszerrel készül

 

Hogy készül a sherry?

A sherrykészítés eljárása, a solera egymás tetején lévő hordórendszerekbe töltött sherrykészítési folyamatot jelenti. A solera rendszerben sosem ürül ki teljesen egy hordó, maximum 1/3-a kerül az eggyel idősebb, alatta levő hordókba. Végül a legalsót, a solerát lepalackozzák.

 

A bornál erősebb ital a sherry
A bornál erősebb ital a sherry

 

Mire használjuk a konyhában?

A spanyolok csirkemáj, borjú, vese ízesítésére használják, mely étkeket elsősorban tapasként szolgálják fel. 
Leveseket is megbolondíthatunk vele, céklalevest és különleges karfiollevest is készíthetünk segítségével Különleges húsételeket is ízesíthetünk vele, például diós csirkecsíkokat vagy isteni csirkemájpástétomot.

 

Akár leveseket is ízesíthetünk sherryvel
Akár leveseket is ízesíthetünk sherryvel

 

Vegák feltétlenül kóstolják meg ezt a gyömbéres, szójás, sherrys padlizsánt. Édességekhez is jól illik, a trifle-ból például elmaradhatatlan Természetesen sherryből finomabbnál finomabb italokat is készíthetünk. Remek tonikkal és camparival vegyítve, de kipróbálhatjuk brandyvel, cukorral, citrommal összefőzve hideg téli estéken is.

A sherry-ecet

Egy gondolat erejéig szeretnénk csak megemlíteni a sherry-ecetet, melyből a spanyolok és a franciák is jócskán használnak. Érdemes az eredetit venni, az igazán ínyencek akár 50-100 éves sherry-eceteket is kipróbálhatnak.

Gomba sherryvel és fokhagymával

Hozzávalók:
5 evőkanál olívaolaj
5 gerezd fokhagyma
45 dkg gomba
chilipor
1 dl sherry

2 teáskanál felaprított petrezselyemzöld

Elkészítés: Hevítsük az olajat egy nagy serpenyőben, adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát és a chiliport. Kevergetve süssük közepes lángon, majd adjuk hozzá a gombát. Fűszerezzük, és süssük további 8-10 percig, gyakran kevergetve. Adjuk hozzá a sherryt, és pár percig forraljuk. Forrón kínáljuk. Jó étvágyat!
 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.