Nem kérdés, hogy a kerti partik alfája és omegája, vagy ha jobban tetszik, az őse a sokszor rögtönzött helyen, vagy az udvar végében rendezett szalonnasütések voltak. Akkoriban senki nem törődött a multifunkciós sütőhelyekkel, a kényelmes ülőhelyekkel, vagy azzal, hogy a filagória alatt be van-e dugva a hűtőszekrény.
Elég volt néhány nagyobb kődarab, amivel elzártuk a tűz útját, annyi fatuskó, ahány ülőhelyre szükség volt, egy bicska, amivel a fák alól összeszedett botokból elkészítettük a nyársakat, egy kis gyújtós, na meg valamilyen tűzgyújtó alkalmatosság. Miután begyújtott a társaság legügyesebb embere mindenféle folyadék vagy faszén nélkül, már jöhetettek is a sütéshez való hozzávalók. A bevásárlólista nem volt hosszú; füstölt szalonna, kenyér, hagyma, paprika, paradicsom, uborka, só, na meg némi - alkoholos vagy mentes - frissítő.
Mi most ezt az időszakot szeretnénk megidézni a Fortepan kiváló fotótárának segítségével, amiben sikerült egészen a 20. század elejéig ásni magunkat. Szóval ezt nézzétek; így sütött szalonnát a magyar 1901 és 1967 között.
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.