Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Puncstorta  recept
Puncstorta
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Érdekességek

Szezonja van! Így válaszd ki a tökéletes kukoricát

Nem múlhat el főtt kukorica nélkül a nyár és strandolás. Ahhoz, hogy a tiéd is édes és roppanós legyen, már a vásárlásnál figyelembe kell venni néhány dolgot. Következő videónkban Bodnár Béla, a Fény Utcai Piac egyik zöldségese nyújt útmutatást a tengernyi tengeri útvesztőjében. Ha figyelembe veszed tanácsaid, akkor tuti, hogy a tiéd is verhetetlen lesz.

Már az elején eldőlhet minden

Fontos, hogy csemegekukoricát vegyél. A takarmánykukorica frissen leszedett zsenge csöveit is meg lehet főzni, de ez több keményítőt tartalmaz, mint a magasabb cukortartalommal rendelkező csemege fajta, ezért lényegesen hosszabb idő alatt puhul meg, és az íze sem olyan finom.

Így válaszd ki a megfelelőt

Kellemes illatú, telt, egészséges csöveket válassz, amelyeken rajta van a minél üdébb zöld színű héj (a csuhé), mert ez véd a kiszáradástól. Semmiképp se vedd meg a kukoricát, ha a szemek fonnyadtak, ráncosak, ha a bajuszszálak már nem selymesek, és ha a csöveket takaró levelek sárgulnak, netán zörgősek, esetleg betegségre utaló barnás foltok mutatkoznak rajtuk! Érdemes óvatosan széthúzni a leveleket és frissességi próbát végezni: az a cső jó, amelyiken könnyen bele tudod mélyeszteni a körmödet a szemekbe, és a nyomás helyén tejszerű fehér lé buggyan ki.

A boltban, vagy a piacon mindezek tudatában is nagy fejtörést okozhat, hogy mi alapján válasszuk ki a tökéletes főtt kukoricának valót. Bodnár Béla zöldségest arról faggattuk, hogyan válasszuk ki a nyers alapanyagot, ha kiváló végeredményre pályázunk.

Így főzd

A főtt kukorica elkészítéséhez béleld ki egy kellően nagy edény alját a félretett levelekkel. Rendezd el rajtuk a megtisztított, szükség esetén kisebb darabokra vágott kukoricacsöveket, majd takard be őket vékonyan a maradék csuhéval. Erre önts lassan annyi hideg vizet, hogy az egészet ellepje, és forrald fel közepes tűzön. Forrás után kapcsold lejjebb a tűzhelyt, fedd le az edényt és gyöngyöző vízben főzd tovább a kukoricát még néhány percig, amíg megpuhulnak a szemek. Fajtától is függhet a főzés ideje (10-35 perc). Só nem kell a vízbe tenni, mert kemények lesznek tőle a szemek.

Sóval még forrón meghintve egy fenséges csemege önmagában, vagy pestóval és különféle fűszervajakkal feltuningolva. Kiváló alapanyag leveshez, salátához, salsához és tócsnihoz is.

Ajánljuk még:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.