A kézi mosogatás is egyike azon otthoni feladatoknak, melyeket vagy szeret valaki, vagy ki nem állhatja. Ha azonban betartunk néhány szabályt, akkor nemcsak hatékony, hanem gyors és környezetkímélő is lesz a folyamat, így nem kell sokáig egy helyben állnunk a mosogató előtt, és a kezünk sem fog tönkremenni a víztől és a vegyszerektől.
0. lépés:
Húzzunk gumikesztyűt!
1. lépés: Az előkészítés
Mielőtt a mosogatóba helyeznénk, távolítsuk el az edényekről az ételmaradékokat. Ehhez használhatunk egy már piszkos evőeszközt, gumis spatulát vagy papírtörlőt, esetleg a kezünket is. Az ételmaradékok nemcsak nehezítik a mosogatást, de a lefolyóba kerülve könnyen dugulást is okozhatnak. Ha makacs a szennyeződés vagy leragadt, esetleg leégett valami, akkor áztassuk be az edényt: tegyünk bele mosogatószert (vagy szódabikarbónát) és öntsük fel forró vízzel, majd hagyjuk állni fél órán át.
Tipp: A legpiszkosabb edények (serpenyők, tepsik, lábasok) kerüljenek a mosogató aljába, utána jöhetnek az egyre kevésbé piszkosak (tányérok, evőeszközök, poharak).
2. lépés: A mosogató feltöltése
Habár egy 2016-os kutatás szerint az amerikai háztartások éves vízfogyasztásának csupán 1 százalékát teszi ki a mosogatás, mégis törekedjünk arra, hogy ne folyó víz mellett tisztítsuk a piszkos edényeket. Sokkal környezetkímélőbb és praktikusabb megoldás, ha a mosogatót félig megtöltjük meleg vízzel, és ebbe keverjük habosodásig a mosogatószert, nem pedig közvetlenül a szivacsra vagy az edényre nyomjuk. A másik mosogatótálcába engedjünk tiszta, hideg vizet az öblítéshez.
Tipp: Ha nincs két tálcás mosogatónk, akkor vegyünk elő egy nagyobb műanyag lavórt, azt töltsük meg félig a mosogatószeres, meleg vízzel, és ebben áztassunk és mosogassunk. Ha eltűnik a hab, vagy koszos lesz a víz, cseréljük ki. Az öblítéshez használjuk a hideg vízzel félig megtöltött mosogatót.
3. lépés: A mosogatás
A mosogatáshoz használhatunk szivacsot vagy súrolókefét. Minden esetben a kevésbé szennyezett darabokkal kezdjünk, tehát a poharakkal, bögrékkel, evőeszközökkel, ezek után következhetnek a tányérok, tárolóedények, és a végén jöhetnek a zsíros-olajos serpenyők, edények, tepsik.
Tipp: Ne felejtsük el elmosni a serpenyők, fazekak alját is! Makacs szennyeződés esetén használhatunk súrolószert, dörzsiszivacsot.
4. lépés: Az öblítés
A poharakat, csészéket, bögréket és az üvegedényeket célszerű a végén még egyszer, immáron forró folyó víz alatt elöblíteni.
5. lépés: A szárítás
Engedjük le az öblítéshez használt vizet, majd helyezzük szárítóállványra vagy a csöpögtetőre a tányérokat, edényeket és poharakat, és hagyjuk a levegőn megszáradni az eszközöket. Ügyeljünk arra, hogy minden darab fejjel lefelé álljon, hogy biztosan kicsöpögjön ezekből a felesleges víz. Ha nincs állványunk, akkor töröljük szárazra a poharakat és az edényeket, ehhez válasszunk egy tiszta, száraz konyharuhát.
Tipp: Használhatunk a törölgetéshez papírtörlőt is.
A mosogatás végeztével ne felejtsük el kitakarítani a mosogatót és a lefolyót, töröljük fel a kifröccsent vizet. A szivacsot és a törlőkendőt hagyjuk a levegőn megszáradni, a cseréjéről pedig hetente gondoskodjunk, ugyanis igazi baktériumteleppé válhat, és az egészségre ártalmas lehet a használata. A törölgetéshez használt konyharuhát jól szellőző helyen vagy a radiátoron szárítsuk meg.
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.