Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Puncstorta  recept
Puncstorta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Érdekességek

Tippek a takarékos mosogatáshoz: így nem kell a mosogató előtt szobroznod

mosogatás /Fotó: Shutterstock
Az ünnepek során, amikor összegyűlik a család és mindenki a konyhában serénykedik, a nap végére halomba gyűlnek a piszkos edények, tányérok és evőeszközök. A legpraktikusabb és leggyorsabb módszer a mosogatógép használata, ám akinek nincs, annak sem kell kétségbe esnie.

A kézi mosogatás is egyike azon otthoni feladatoknak, melyeket vagy szeret valaki, vagy ki nem állhatja. Ha azonban betartunk néhány szabályt, akkor nemcsak hatékony, hanem gyors és környezetkímélő is lesz a folyamat, így nem kell sokáig egy helyben állnunk a mosogató előtt, és a kezünk sem fog tönkremenni a víztől és a vegyszerektől.

Ha nincs mosogatógéped, akkor sem kell kétségbe esni /Fotó: Shutterstock
Ha nincs mosogatógéped, akkor sem kell kétségbe esni /Fotó: Shutterstock

A hatékony kézi mosogatás lépései:

0. lépés:

Húzzunk gumikesztyűt!

1. lépés: Az előkészítés

Mielőtt a mosogatóba helyeznénk, távolítsuk el az edényekről az ételmaradékokat. Ehhez használhatunk egy már piszkos evőeszközt, gumis spatulát vagy papírtörlőt, esetleg a kezünket is. Az ételmaradékok nemcsak nehezítik a mosogatást, de a lefolyóba kerülve könnyen dugulást is okozhatnak. Ha makacs a szennyeződés vagy leragadt, esetleg leégett valami, akkor áztassuk be az edényt: tegyünk bele mosogatószert (vagy szódabikarbónát) és öntsük fel forró vízzel, majd hagyjuk állni fél órán át.

Tipp: A legpiszkosabb edények (serpenyők, tepsik, lábasok) kerüljenek a mosogató aljába, utána jöhetnek az egyre kevésbé piszkosak (tányérok, evőeszközök, poharak).

2. lépés: A mosogató feltöltése

Habár egy 2016-os kutatás szerint az amerikai háztartások éves vízfogyasztásának csupán 1 százalékát teszi ki a mosogatás, mégis törekedjünk arra, hogy ne folyó víz mellett tisztítsuk a piszkos edényeket. Sokkal környezetkímélőbb és praktikusabb megoldás, ha a mosogatót félig megtöltjük meleg vízzel, és ebbe keverjük habosodásig a mosogatószert, nem pedig közvetlenül a szivacsra vagy az edényre nyomjuk. A másik mosogatótálcába engedjünk tiszta, hideg vizet az öblítéshez.

Ha makacs a szennyeződés, áztassuk be az edényeket /Fotó: Shutterstock
Ha makacs a szennyeződés, áztassuk be az edényeket /Fotó: Shutterstock

Tipp: Ha nincs két tálcás mosogatónk, akkor vegyünk elő egy nagyobb műanyag lavórt, azt töltsük meg félig a mosogatószeres, meleg vízzel, és ebben áztassunk és mosogassunk. Ha eltűnik a hab, vagy koszos lesz a víz, cseréljük ki. Az öblítéshez használjuk a hideg vízzel félig megtöltött mosogatót.

3. lépés: A mosogatás

A mosogatáshoz használhatunk szivacsot vagy súrolókefét. Minden esetben a kevésbé szennyezett darabokkal kezdjünk, tehát a poharakkal, bögrékkel, evőeszközökkel, ezek után következhetnek a tányérok, tárolóedények, és a végén jöhetnek a zsíros-olajos serpenyők, edények, tepsik.

Tipp: Ne felejtsük el elmosni a serpenyők, fazekak alját is! Makacs szennyeződés esetén használhatunk súrolószert, dörzsiszivacsot.

4. lépés: Az öblítés

A poharakat, csészéket, bögréket és az üvegedényeket célszerű a végén még egyszer, immáron forró folyó víz alatt elöblíteni.

Forró folyó vizet használjunk az öblítéshez /Fotó: Shutterstock
Forró folyó vizet használjunk az öblítéshez /Fotó: Shutterstock

5. lépés: A szárítás

Engedjük le az öblítéshez használt vizet, majd helyezzük szárítóállványra vagy a csöpögtetőre a tányérokat, edényeket és poharakat, és hagyjuk a levegőn megszáradni az eszközöket. Ügyeljünk arra, hogy minden darab fejjel lefelé álljon, hogy biztosan kicsöpögjön ezekből a felesleges víz. Ha nincs állványunk, akkor töröljük szárazra a poharakat és az edényeket, ehhez válasszunk egy tiszta, száraz konyharuhát.

Tipp: Használhatunk a törölgetéshez papírtörlőt is.

A mosogatás végeztével ne felejtsük el kitakarítani a mosogatót és a lefolyót, töröljük fel a kifröccsent vizet. A szivacsot és a törlőkendőt hagyjuk a levegőn megszáradni, a cseréjéről pedig hetente gondoskodjunk, ugyanis igazi baktériumteleppé válhat, és az egészségre ártalmas lehet a használata. A törölgetéshez használt konyharuhát jól szellőző helyen vagy a radiátoron szárítsuk meg.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.