Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes-mustáros csirkemell
Tojásos nokedli fejes salátával
Kínai szezámmagos csirke
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Körömpörkölt csülökkel
Farsangi szalagos fánk
Klasszikus kuglóf
Mákos guba
Csupacsokis brownie
Klasszikus grízgaluska leves
Vadas marha
Krémes spenótfőzelék
Káposztás tészta egyszerűen
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Dubarry-csirkemell
Zsemlegombóc
Klasszikus stíriai metélt
Habár a tészták formája és felhasználási lehetőségeik száma szinte végtelen, ha spagettiről van szó, a bolognai-milánói-carbonara szentháromság népszerűsége megkérdőjelezhetetlen.

Az olasz konyha világszerte kedvelt, alapfűszereit és népszerű alapanyagait mi magyarok is beemeltük saját gasztronómiánkba, ám nem minden olasz, ami annak tűnik. Az ételek eredete néha kifürkészhetetlen, hiszen az évtizedek vagy akár évszázadok során annyi ember kezén mentek keresztül, hogy a kitalálóját lehet, hogy sosem ismerjük meg.

Az olaszok számára azonban a nemzeti identitás része, vagy legalábbis nagyon fontos a gasztronómia, így kézzel-lábbal védik a jellegzetes étkeket. Az egyik ilyen nemzeti eledel a carbonara spagetti, amely egyszerűsége miatt terjedt el a világon. Szinte csak össze kell dobni, mégis ízletes és tartalmas fogás. Ám úgy tűnik, annyira olasz, amennyire amerikai étel.

Az olaszok nemzeti étele, a carbonara igazából nem is olasz /Fotó: Shutterstcok
Az olaszok nemzeti étele, a carbonara igazából nem is olasz /Fotó: Shutterstcok

Az eredettörténet körüli vita a Financial Times egyik cikkével kezdődött, melyben Alberto Grandi, a Pármai Egyetem élelmiszer-történész professzora megkérdőjelezi néhány olasz étel származását. A szakember szerint az „olasz konyha valójában inkább amerikai, mint olasz", és több példával is megerősíti ezen állítását. Mint azt a lapnak elmondta, az első, kizárólag pizzát felszolgáló étterem nem Nápolyban, hanem New Yorkban nyílt meg.

A cikkben megszólalt Luca Cesari élelmiszer-történész is, aki kutatásai során arra a megállapításra jutott, hogy a carbonára egy Olaszországban született amerikai étel. Az eredete egészen a második világháborúig nyúlik vissza, amikor Renato Gualandi séf a brit és az amerikai hadsereg tagjainak főzés közben megalkotta a carbonárát. Mindezt az amerikaiak alapanyagából: a szalonnából, tejszínből, sajtból és porított tojássárgájából főzte.

A Food & Wine idézi a cikk kapcsán megszólaló Közvetlen Gazdálkodók Országos Szövetségét, a Coldirettit, akik szerint az ehhez hasonló megjegyzések bagatellizálják Olaszország étkezési hagyományait, és hozzáteszik, hogy akár negatív gazdasági és foglalkoztatási vonatkozásai is lehetnek a hasonló tartalmú cikkeknek. A portál kiemeli, hogy az élelmiszer-történész professzor a La Republicának úgy nyilatkozott, hogy nem érti, miért támadják, hiszen ő nem kérdőjelezi meg az olasz ételek minőségét, csak rekonstruálja és korrigálja ezeknek az ételeknek a történetét.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.