Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mit gondoltok, hol készül a világ hivatalosan is legfinomabb rumja? Kubában? Angliában? Amerikában? Nem, nem talált, egyik sem - mert Guatemalában! A Zacapa 23 luxusrum - ami egymás után 5-ször nyerte meg a nemzetközi párlatversenyt, így örökös bajnoknak választották - egy közép-amerikai kisvárosból származik, ahol különleges eljárással, kifejezetten erre a célra termesztett cukornád kivonatából készítik, 2300 méter magasan, egy hegy tetején. A szuper-prémium rum nemzetközi márkanagykövete, a guatemalai Rebecca Quiñonez a márka 40. születésnapja alkalmából Budapestre látogatott, hogy megismertesse velünk a Zacapa titkát.

Rebecca Quiñonez 12 éve képviseli a Ron Zacapa-t, a világ egyik legautentikusabb luxus rövidital márkáját. Jelenleg Miamiban él, azonban folyamatosan utazik, hogy a vásárlók és fogyasztók minél többet megtudhassanak a rum és Zacapa értékeiről és bebizonyítsa, hogy ez a legfinomabb érlelt rum a világon. Eddig már a világ számos pontján osztotta meg tapasztalatait rumszakértőként és megannyi privát kóstolót is tartott életében, többek között olyan sztároknak is, mint Adrien Brody vagy Olivia Wild.

A Zacapa XO az utolsó érlelési fázisban olyan hordóba kerül, amelyben előzőleg francia XO konyakot tároltak.
A Zacapa XO az utolsó érlelési fázisban olyan hordóba kerül, amelyben előzőleg francia XO konyakot tároltak.

"A Tribeca Film Fesztiválon volt szerencsém találkozni velük - a legnagyobb élmény Olivia Wilde volt, aki odajött hozzám a kóstoló után, és elmondta, hogy ő még ilyen finomat nem ivott, és nagyon élvezte az előadást is. Rendkívül megtisztelő volt" - mesélte a Mindmegettének Rebbeca, aki azt is hozzátette: a kezdetekkor elsősorban 35-65 éves férfiakra pozícionálták a terméket, úgy gondolták, ők azok, akik elősosorban vevők a luxusrumra, aztán az évek múlásával kiderült, hogy - főleg a Zacapa 23-at - inkább a 25-65 év közötti nők fogyasztják szívesen.

Rebecca Quiñonez és Gulyás Csaba prezentálásában meghallgathattuk a Zacapa rum lebilincselő történetét
Rebecca Quiñonez és Gulyás Csaba prezentálásában meghallgathattuk a Zacapa rum lebilincselő történetét

"Azonban, ha belegondolunk, nincs mit csodálkozni ezen: az, hogy a Zacapa olyan lett, amilyen, egy nőnek köszönhető: Lorena Vazquez master blender komponálta az ízvilágot, és ő volt az, aki azt javasolta, hogy ne a meleg, száraz lankákon, hanem a hegyekben, 2300 méter felett dolgozzák fel a cukornádat, így minimalizálva a hőmérséklet miatt hamarabb elpárolgó alkohol mennyiségét" - tette hozzá a márkanagykövet.

Zacapa koktél - Zacapa 23 rumból, zöld teából, citromból és mézből-rózsaszirommal szervírozva
Zacapa koktél - Zacapa 23 rumból, zöld teából, citromból és mézből-rózsaszirommal szervírozva
Hogyan készül?

A Zacapa Centenario 23 rumról tehát megtudtuk, hogy Guatemala déli partvidékén, a legtermékenyebb vulkanikus talajon termelt, kiemelkedő minőségű cukornádból készített rumkülönlegesség. A hazánkban kapható, ismert rumokkal ellentétben a Zacapa nem melaszból, hanem a frissen betakarított cukornádból, pontosabban az elsőként préselt „szűz cukornád-mézből” készül, ezáltal is biztosítva az egyedi ízgazdagságot.

A figyelmes lepárlást követően a tételeket 2300 méteres tengerszint feletti magasságra szállítják, és érlelik a Zacapa rumokat. Itt, a „felhők felett” a hűvös, párás hegyi környezetben már alacsony a hordón keresztüli elpárolgási veszteség, így több értékes rum marad a hordókban. A hosszú ideig tartó, kiegyensúlyozott körülmények közepette a Zacapa Rum kiemelkedően gazdag aromákkal, komplex ízvilággal és tökéletes színnel gazdagodik.

A luxus rum íz-harmóniájához aktívan hozzájárul a művészi tökéletességre fejlesztett tradicionális spanyol „Solera” érlelési rendszer, amelyben négy különféle hordótípust alkalmaznak: a vaníliás, erőteljes Bourbon-, gyümölcsös, ízgazdag sherrys; a finom Pedro Ximenez boros-; valamint a francia vörösboros hordók biztosítják a kiemelkedő párlat tökéletességét, amelyben a fűszeres, fás, aszaltgyümölcsös, vagy éppen gazdag, mézes jegyek dominálnak. A Zacapa rum harmonikus tökéletességének köszönhetően már öt alkalommal nyerte meg a legrangosabb nemzetközi párlat versenyt és emiatt egyedüliként bekerült a „Hall of Fame” örökös bajnok kategóriába.

Felforrósított vulkáni kőzeten égetett pálmalevél füstjével bolondították meg az egyébként is pikáns kólás rum koktélt
Felforrósított vulkáni kőzeten égetett pálmalevél füstjével bolondították meg az egyébként is pikáns kólás rum koktélt

Alkalmunk nyílt a Zacapa XO rum kóstolására is, amelyet ugyanúgy szűz cukornádmézből készítenek, és a vulkánok tetején érlelik, de itt a Solera rendszerben 6-25 éves rumokat érlelnek és házasítanak össze.

A 23 éves Centenario-tól emellett még abban is különbözik, hogy itt az utolsó hordó az érlelési folyamatban a francia ex-konyakos tölgyfahordó.

A különleges rumkóstoló levezetésében hazai támogatást is kapott a nemzetközi márkanagykövet: Gulyás Csaba, a Diegeo Reserve luxus-márkáinak nagykövete, párlat-tanácsadó, a londoni székhelyű Wine and Spirit Education Trust (WSET) párlat-oktatója volt Rebecca segítségére .

Búcsúzóul megkérdeztük tőle, hogy kóstolta-e már a magyarok büszkeségét, hungaricumunkat, a pálnikát, és amikor nemmel válaszolt, megígértettük vele, hogy anélkül nem hagyja el az országot, hiszen, aki a párlatok királynőjét ilyen jól és behatóan ismeri, annak a királyról sem árt némi benyomást szereznie.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.