Klasszikus korhelyleves recept
Klasszikus korhelyleves
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Újévi lencsefőzelék recept
Újévi lencsefőzelék
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Tiramisu egyszerűen recept
Tiramisu egyszerűen
Elronthatatlan sajtos pogácsa recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa
Mézes-sörös sült oldalas recept
Mézes-sörös sült oldalas
Kókuszgolyó pofonegyszerűen recept
Kókuszgolyó pofonegyszerűen
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
30 perces sajtos rúd recept
30 perces sajtos rúd
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Kaszinótojás és tormakrémes sonkatekercs recept
Kaszinótojás és tormakrémes sonkatekercs
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
Szilveszteri malacsült recept
Szilveszteri malacsült
Praktikus

Ezeket a fagyizókat jobb, ha elkerülöd – 9 intő jel, hogy baj van!

Fagyi /Fotó: Shutterstock
A fagylalt az egyik legkedveltebb nyári édesség a meleg napokon, de nem árt az óvatosság. Nagyon fontos a higiénia és megfelelő környezet! Mutatjuk, mire figyelj vásárlás során.

A hőmérő mutatja

A fagylalt folyamatos hűtést igényel, már néhány fokos hőmérséklet-emelkedés is gyors olvadáshoz, a baktériumok szaporodásához vezethet. Ha a pultban van hőmérő, érdemes figyelni, hőmérséklete ugyanis nem emelkedhet –8 °C fölé. Árulkodó jel a fagylalt állaga is, ha megolvadt, ne vásároljunk belőle.

Tégelyekben feltornyozva

Sok helyen feltornyozzák a fagylaltot, ez esetben problémás lehet az egyenletes hűtés. Arra is figyeljünk, hogy egy tégelyben csak az azonos ízű fagylalt lehet, és a frissen készült fagylaltot nem szabad a korábban készült fagylaltra tölteni.

A frissen készült fagylaltot nem szabad a korábban készültre tölteni (Fotó: Shutterstock)
A frissen készült fagylaltot nem szabad a korábban készültre tölteni (Fotó: Shutterstock)

Tiszta adagolás

Sok helyen előfordul, hogy nem folyó vízben, hanem egy megtöltött edényben öblítik le a kiszedőkanalat, ez azonban a baktériumok elszaporodásához vezethet. A legjobb, ha folyó vizes kanálöblítőt vagy minden ízhez külön adagolóeszközt, spatulát használnak. Figyeljünk arra is, hogy a leöblített kanalat ne a pultra helyezett szivacson, törlőruhán tárolják.

Ellepik a legyek

A fagylaltos kocsik ma már nagy ritkaságnak számítanak, de mielőtt ilyen helyről vásárolnánk, győződjünk meg arról, hogy a fagylaltpultot nem éri közvetlen napfény, valamint zárt, rovaroktól, portól védett kialakítású. Senki nem szeretne olyan édességet vásárolni, amelyet néhány perce még legyek kóstolgattak.

Csupasz kézzel

Figyeljük meg, hogyan szolgálják ki az előttünk lévő vásárlót. Ha azt látjuk, hogy a tölcsért csupasz kézzel fogják meg, inkább keressünk másik fagylaltozót, vagy kérjük meg az eladót, szalvétával adja át a kiválasztott édességet.

A higiénia roppant fonos! Figyeljük, hogy gumikesztyűvel vagy szalvétával fogja meg a pultos a tölcsért vagy az ostyakelyhet (Fotó: Shutterstock)
A higiénia roppant fonos! Figyeljük, hogy gumikesztyűvel vagy szalvétával fogja meg a pultos a tölcsért vagy az ostyakelyhet (Fotó: Shutterstock)

Fertőzött készpénz

Köztudott, hogy a készpénzhasználat során könnyen terjednek a vírusok és baktériumok, ezért nagyon fontos, hogy az eladó külön kezelje a pénzt és a fagylaltot, valamint minden esetben, amikor készpénzt használ, alaposan mosson kezet.

Jégbe harapott

A jó minőségű fagylaltban nincsenek jégdarabok, ezek ugyanis akkor keletkeznek, mikor a már megolvadt fagyit visszafagyasztják. Ha ilyet tapasztalunk, semmiképpen ne fogyasszuk el, és észrevételünket jelezzük az eladónak.

lássuk, miből készül!

Ma már a gluténmentes, laktózmentes és cukorbetegséggel küzdő embereknek sem kell lemondaniuk a fagylaltról. Aki allergiás valamely élelmiszerre, a fagylalt összetevőiről kérjen tájékoztatást az eladótól, és figyeljen arra is, hogy mivel díszítették a terméket.

Ételallergiásként az sem mindegy, mivel díszitik a tölcséreinket (Fotó: Shutterstock)
Ételallergiásként az sem mindegy, mivel díszitik a tölcséreinket (Fotó: Shutterstock)

Ropogós marad

Egy fagylalt elfogyasztása önmagában is élmény, de fokozhatjuk rolettikkel, ehető ostyákkal, cukorgyöngyökkel is. Ahogyan a tölcsért, úgy a díszítést is portól és szennyeződéstől mentes helyen tárolják. A legjobb, ha ezeket zárt helyen tartják, hogy a levegő páratartalmától ne veszítsék el ropogós állagukat.

(Forrás: Fanny magazin)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.