Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
A mozi és a pattogatott kukorica kéz a kézben járnak. Nincs ez másként az otthoni filmmaratonok esetében sem, hiszen hála a mikrós popcornnak, mi magunk is gyorsan elkészíthetjük ezt a meglehetősen ízletes rágcsálnivalót. Nem árt azonban tisztában lennünk vele, hogy milyen veszélyeknek tesszük ki magunkat ezekkel a termékekkel!

Mozieste a családdal, barátokkal? Naná, hogy már vesszük is ki a szekrényből és tesszük is be a mikrohullámú sütőbe a különféle ízesítésű popcornokat, amik néhány perc alatt el is készülnek. De vajon azt tudjuk-e, miket tartalmaznak ezek a finom csemegék, és milyen hatással vannak az egészségünkre? Olvass tovább, és mindjárt kiderül!

A mikrós popcorn nagy mennyiségben való fogyasztása veszélyes lehet az egészségünkre / Fotó: Shutterstock
A mikrós popcorn nagy mennyiségben való fogyasztása veszélyes lehet az egészségünkre / Fotó: Shutterstock

Vegyszerek a csomagolásban

Ha mikrós popcornt eszünk, „nagyon sok mindennek tesszük ki magunkat… Ijesztő dolgoknak" – idézi dr. Amy Lee táplálkozási szakértő szavait a delish cikkében. Kezdésnek mindjárt ott van a popcornzacskó, ami tele van vegyszerekkel. A PFA-k az élelmiszer-csomagolásban általánosan használt szintetikus vegyi anyagok. A popcorngyártók is ezekkel vonják be a zacskók belsejét, hogy megakadályozzák, hogy a vaj kifolyjon melegítés közben, ám sajnos ezek rákerülnek az elkészült pattogatott kukoricára is, így elfogyasztva bekerülnek a szervezetünkbe. Mivel ezeknek az anyagoknak elég lassú a lebomlási ideje, ha rendszeresen és nagy mennyiségben fogyasztunk mikrós popcornt, felhalmozódnak a vérünkben.

Veszélyes vajas íz

Az a pompás aranysárga szín és ellenállhatalna vajas íz, amit annyira szeretünk, bizony nem valódi, teljesen mesterséges – olyan kémiai vegyület eredménye, amely gyakran tartalmaz diacetilt, ami dr. Lee szerint alapvetően méregnek minősül, és bronchiolitis obliteranshoz, vagyis popcorntüdőhöz vezethet. Ez egy olyan kóros állapot, amikor a tüdő legkisebb légutai begyulladnak, és olyan tünetek jelentkezhetnek, mint a száraz köhögés, nehézlégzés és légszomj. Tehát az a finom vajas illat, amit a kukoricaszemek pattogásakor érzünk a levegőben, káros az egészségünkre.

Telített zsírok és só

A legtöbb mikrohullámú sütőben elkészíthető pattogatott kukorica dugig van telített zsírokkal, például pálmaolajjal. Egyes népszerű márkák egyetlen adagja, ami a zacskó kb. egyharmada, akár 4 gramm telített zsírt is tartlamaznak, ami a napi ajánlott bevitel 20%-a. A telített zsírok nagy mennyiségben fogyasztva elősegítik az LDL-, vagyis a rossz koleszterin képződését, ami a vérerek elzáródásához vezet, és növeli a stroke, az elhízás és a szívbetegség esélyét.
És ha mindez nem lenne elég: a gyártók a zsíros ételek kiegyensúlyozására nagy adag sót vetnek be, nincs ez másként a mikrós popcornok esetében sem. A nátriumszint is márkánként változik, de általánosságban elmondható, hogy egy adag mikrós pattogatott kukorica 250-300 mg-ot tartalmaz, ami a napi ajánlott beviteli mennyiség kb. 15%-a. A magas sótartalmú ételek fogyasztása pedig növeli a magas vérnyomás és a stroke kockázatát.

A fent leírtak ellenére a pattogatott kukorica igenis lehet egészséges rágcsálnivaló, ha mi magunk készítjük el a tűzhelyünkön, főzőlapunkon. Ehhez nem kell mást tennünk, mint némi növényi olajat locsolni egy fedeles serpenyőbe, beleszórni a pattogatni való kukoricaszemeket, lefedni, alágyújtani, és néhány perc múlva már kész is van a házi popcorn, amit aztán kedvünk szerint fűszerezhetünk.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.