Nagyi volt a tökéletes bizonyíték arra, hogy valami finomat mindig össze lehet dobni különösebb pepecselés nélkül is. Ő ugynais sose bíbelődött volna macerásabb ételek elkészítésével. Szezonban mindig vett pár kiló spárgát, megpucolta, adagonként eltette, így amikor megkívánta, pikk-pakk össze tudott dobni belőle egy finom levest.
Ez a spárgakrémleves a családom kedvence volt, de tuti, hogy te is imádni fogod! Számíts arra, hogy a 6 adag tényleg csak 6 adag repeta nélkül, így ha nagyétkű a család, duplázd a mennyiségeket.
Hozzávalók 6 fő részére :
- 1 cs (500g) friss fehérspárga
- 1 l csirke, vagy zöldségalaplé, ha nincs, akkor víz
- 1 ek vaj
- 1 kis fej hagyma
- 200 ml tejszín
- 1 tk cukor
- 1 tk citromlé
- 1 ek liszt
- 1 csokor petrezselyem
- só
- bors
Elkészítése:
- Mosd meg a spárgasípokat, majd hámozd meg őket úgy, hogy a felső 4-5 centihez nem nyúlsz. Vágd le a spárga alsó fás részét és dobd ki. Ezután aprítsd nagyjából 3 centis darabokra, a fejeket pedig válaszd külön.
- Tisztítsd meg és aprítsd fel a hagymát.
- Egy vastag fenekű lábasban olvaszd fel a vajat, majd dobd rá a hagymát és közepes lángon párold üvegesre.
- Add hozzá a cukrot, a sót, és a citromlevet, majd dobd rá a spárgát a fejek nélkül. Fedd le a lábast és párold 5 percig.
- Öntsd hozzá a vizet, lassú tűzön forrald fel, majd főzd addig, míg a spárga meg nem puhul. Ez kb. 10-15 percet jelent. Ezután botmixerrel turmixold le, majd egy szűrőn szűrd át, a fennmaradó fás részeket pedig dobd ki.
- Tedd vissza a levest a lábasba, és melegítsd ismét forráspontig. Ha ezzel magvagy, tedd bele a spárgafejeket és főzd további 3-4 percig, míg el nem kezdenek puhulni.
- Közben keverd össze a lisztet a tejszínnel, majd öntsd a levesbe és forrald fel.
- Amikor a leves már kész, dobd bele az apróra vágott petrezselymet is, és kóstold meg. Ha kell, ízesíts utána.
- Tálald azonnal, simán vagy krutonnal.
Ajánljuk még: