Mákos guba  recept
Mákos guba
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
A kölesről valószínűleg neked is csak a kása jut eszedbe, pedig ez a rég elfelejtett gabona igen változatosan elkészíthető. Nemcsak köretként, de középkori felmenőinkhez hasonlóan, rakott és töltött ételekhez is felhasználhatod, így színesítheted étkezéseidet. Nem utolsósorban még élettanilag is kedvezően fog hatni a szervezetedre.
Törj ki a rizs vagy krumpli köret egyhangúságából!

Az egyszerű köles alaprecept elkészítésével a kölest használhatod izgalmas, új köretként, de bármely rakott vagy töltött ételt, fasírtot és vagdaltat is dúsíthatsz vele - az egészség jegyében.

A kölesreformot még a hagyományos magyar konyha területére is becsempészheted, tarhonya helyett például bátran használhatsz kölest, az íze a megtévesztésig hasonló lesz a nagymamáink által készített pásztortarhonyához, csak jóval egészségesebb, mert tarhonya helyett egészséges gabonát, kölest tartalmaz.

Köles, az egyik legértékesebb gabona
Köles, az egyik legértékesebb gabona

Semleges alapízének köszönhetően a desszerteket is készíthetünk belőle: mézzel édesítve, aszalt gyümölcsökkel variálva keleties hangulatú édességet kreálhatunk.

Kölestörténelem

A köles a pázsitfűfélék családjába tartozó legősibb kultúrnövényünk. Kínából származik, és legalább 10 000 éves múltra tekint vissza. Az ó- és középkori Magyarországnak is az egyik legjelentősebb gabonája volt. A kenyérgabonák megjelenésével viszont fogyasztása fokozatosan visszaszorult, a XVIII – XIX. századtól szinte teljesen megszűnt Európában, pedig táplálkozás-élettani szempontból ma is nélkülözhetetlen része az egészséges étrendnek. Ugyanakkor a világ népességének 1/3-ának még ma is a köles az alapélelme. Afrikában, Indiában, Ázsiában tömegesen termelik, és minden nap fogyasztják.

Szüreti köleskása, birkapörkölt mellé
Szüreti köleskása, birkapörkölt mellé
Karcsú test, fényes haj, rugalmas bőr: szépségápolás kölessel

Szénhidráttartalmának jelentős hányada (72%) keményítő, ami szervezetünk számára igen jól hasznosítható energiaforrás. Kisebb arányban diétás rostokat, cellulózt és vízoldékony rostokat is tartalmaz, melyek elősegítik a normális bélműködés helyreállítását. E tekintetben főként a vízben oldódó rostanyagoknak van kiemelkedő szerepük, mivel folyadékmegkötő tulajdonságuknak köszönhetően megnő a térfogatuk, élénkítik a bélperisztaltikát, így a salakanyagok bélrendszeren való átjutási ideje lerövidül. Emiatt fontos szerepet tölthetnek be egyes civilizációs ártalmak, mint a székrekedés és a bélrendszeri daganatos betegségek megelőzésében.

Fogyókúráknál és tavaszi méregtelenítéseknél szintén nagy jelentőséggel bírnak a vízoldékony rostok, mivel fokozzák a teltségérzetet, csökkentik a tápanyag-felszívódás mértékét, és lassítják a gyomor ürülési sebességét.

Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Héjában és a héj alatti részben B-vitamin, míg csírájában nagy mennyiségű E-vitamin található. Ásványi anyagai közül káliumot, foszfort, magnéziumot és kalciumot is tartalmaz. A kálium a szívizom működését szabályozza, míg a magnézium és a foszfor a szellemi munkánál a fáradtság ellen nyújthat védelmet.

Sok szilícium van benne, ami a szervezet védekező képességét fokozza. Kovasav tartalmának köszönhetően a bőrt rugalmassá, a hajat fényessé, a fogakat és a körmöket erőssé teszi.

Hiperegészséges

Rendszeres fogyasztása tehát rákmegelőző hatású, késlelteti az öregedési folyamatokat, erősíti a látást, kiváló vashiányos állapotoknál, savtúltengésnél. Gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét. Karbantartja az erek falát, az emésztőrendszert. Megelőzi a fogszuvasodást és segít a fogak zománcának megvédésében is.

A kölesből desszert is készülhet
A kölesből desszert is készülhet
Főzési alaprecept

Hozzávalók:
1 bögre hántolt köles
1 kis fej vöröshagyma
1 csipet őrölt zöldbors
1 evőkanál olaj
kis só

Elkészítés: Pirítsd meg a hagymát az olajon, forgasd át rajta a kölest, majd engedd fel háromszoros mennyiségű vízzel, és 20 perc alatt főzd készre. A sót a végén tedd hozzá.

Ajánlott fűszerek hozzá: gyömbér, bazsalikom, majoranna, koriander

Köleses csirke

Hozzávalók:
1 kisebb csirke (kb. 1 kg),
20 dkg köles,
50 dkg póréhagyma,
1 sárgarépa,
3 evőkanál vaj,
2 zöldségleves kocka,
1 kisebb babérlevél,
6 szem feketebors,
1 dl tejszín,
2 evőkanál fél csokor apróra vágott petrezselyem, fél citrom leve,
1 mokkáskanálnyi őrölt fehérbor,

Elkészítés:
A megmosott, feldarabolt csirkét fazékba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Hozzáadjuk a leveskockát, a babérlevelet, a feketeborsot és egy órán keresztül főzzük. Ezután a levest átszűrjük, 7 dl kimérünk belőle (a többit tetszés szerint bármilyen más ételhez felhasználhatjuk), és félretesszük. A megtisztított sárgarépát felkarikázzuk és a kölessel együtt a kimért levesbe tesszük. Takarék lángon félóráig főzzük. A póréhagymát megtisztítjuk, a felét a vajban megpároljuk. A megfőtt csirkét kifilézzük, a bőrét lefejtjük, a húsát apró darabokra vágjuk és a kölesbe keverjük. Hozzáadjuk a félretett póréhagymát, a tejszínt és az apróra vágott petrezselymet. Citromlével, kevés sóval és borssal ízesítjük.

Mézes kölespuding erdeigyümölcs-öntettel

Hozzávalók 4 személyre:
1 l tej
20 dkg köles
4 evőkanál méz
1 evőkanál étkezési keményítő
Az öntethez:
20 dkg vegyes erdei gyümölcs
2 evőkanál méz
1 mokkáskanál reszelt narancshéj

Elkészítés:
A tejet a mézzel felforraljuk.
A forró tejhez adjuk a kölest és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve 15-20 percig főzzük. Ráhintjük az étkezési keményítőt, elkeverjük, és még 1 percig forraljuk. Levesszük a tűzről, hideg vízzel kiöblített pudingformákba töltjük, és 2-3 órára behűtjük. Az öntethez a gyümölcsöket megtisztítjuk, megmossuk, a mézzel és a reszelt narancshéjjal összeturmixoljuk. Tálalás előtt kistányérra borítjuk a pudingot, és a gyümölcsöntettel kínáljuk.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.