Mákos guba  recept
Mákos guba
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Minestrone recept
Minestrone
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Alapételek

Sütőben sül az egyszerű fasírtgolyó, zsemle helyett ezt tedd bele és szaftos lesz

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó
Fotó: Győri-Dani Balázs / © Mindmegette
A fasírt a magyar konyha népszerű étele, ami bármilyen darált húsból elkészíthető. A klasszikus, bő olajban kisütött változat az igazi, de készülhet egészben sütve, vagy akár golyóként a sütőben is! Mutatunk egy villámgyors receptet, amihez zsemlére sincs szükség, mégis finom és szaftos lesz a végeredmény!

A fasírt is olyan étel, amelynek minden családban megvan a jól bevált receptje. Egy finom fasírt készülhet sertés- vagy pulykahúsból, de akár csirkéből vagy marhából is. A fűszerezése családonként eltérő, hiszen van, aki sok-sok fokhagymával, fűszerköménnyel és pirospaprikával készíti, más ez utóbbit kihagyja, esetleg olaszos fűszerekkel ízesíti a vagdaltat. A Stefánia-szeletbe néhány helyen nemcsak főtt tojás, hanem főtt sárgarépa is kerül, és ugyancsak megosztó a kérdés, hogy golyóként vagy egyben, olajban vagy sütőben készül-e a legfinomabb fasírt.

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó
Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó
FOTÓ: GYŐRI-DANI BALÁZS / MINDMEGETTE

Tény, hogy sütőben készítve gyorsabb és egyszerűbb, ráadásul olajszag sincs utána, de nem is lesz olyan ropogós a külső réteg, mint a zsemlemorzsába forgatott és aztán bő olajban kisütött változatnál. A sütőben sült fasírt a kevés olajhasználat miatt egészségesebbnek is tekinthető, plusz annyi mosatlan sem keletkezik utána, mint a klasszikus verzió esetében. Vendégváró falatnak, szendvicsfeltétként, vagy főzelék mellé bármikor ideális választás. Majoránnás burgonyafőzelékkel egyenesen mennyei ebéd.

Így készül a belül szaftos fasírt sütőben sütve

A fasírt állagát szaftossá, puhává teszi a beledolgozott, előzőleg vízbe vagy tejbe áztatott zsemle, kenyér. Ha nincs otthon pékáru, akkor sem kell kihagyni ezt a lépést, ugyanis meleg vízből és pár kanál zsemlemorzsából remek zsemlehelyettesítő masszát készíthetünk. Ez is segít elkerülni, hogy a fasírtgolyó tömör legyen, hogy sütés közben teljesen kiszáradjon.

Ha szeretnél hagymát tenni a fasírtba, jó döntés lehet, ha nem nyersen, hanem előzőleg kevés olajon megfonnyasztva, lepirítva kerül bele. Az íze is finomabb, picit édeskésebb lesz, emellett biztosan nem maradnak nyers hagymadarabok a fasírtban.

Hozzávalók:

  • 2 ek. zsemlemorzsa
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 2 tk. fokhagymapor
  • 1 tk. pirospaprika
  • 1 tk. majoránna
  • 1 tk. oregánó
  • 1 db tojás
  • olaj
  • bors

Elkészítés:

  1. Két evőkanál zsemlemorzsát összekeverünk egy kevés meleg vízzel és pár percig állni hagyjuk.
  2. A darált sertéshúst egy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót és a fűszereket. Kerül bele fokhagymapor, pirospaprika, majoránna és oregánó. Ezután jön egy egész tojás, egy kevés olaj, a zsemlemorzsás keverék és a frissen őrölt bors. Kézzel alaposan összedolgozzuk.
  3. A tepsire sütőpapírt teszünk és meglocsoljuk egy kevés olajjal.
  4. A húsos masszából vizes kézzel golyókat formázunk, kissé ellapítjuk és az olajos sütőpapírra tesszük. 190 fokon, alsó-felső módban 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük a fasírtokat.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.