Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Puncstorta  recept
Puncstorta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
A curry egy olyan fűszerkeverék, amely visszaidézi a „Korona gyémántjának” konyháját. A currykben lévő, a különböző arányokban és összetételben szereplő indiai fűszerek más-más szaftos étel elkészítését teszik lehetővé az indiai konyhát csak laikus módon ismerő, műkedvelő szakácsok számára is.

Nemrég egy közvélemény-kutatásból kiderült, hogy a britek nemzeti eledele a curry. Érdekes módon a korábbi hódítók, a portugálok és a hollandok konyhájában nem okozott ilyen gyökeres változást az indiai konyha, mint az angoloknál.

A curry rengeteg fűszer keveréke, számtalan fajtája létezik
A curry rengeteg fűszer keveréke, számtalan fajtája létezik

Az európai konyhában a curry a 17-18. században jelent meg. Ám már a 12. században, I. Richárd uralkodása idején is jellemző volt az angol úri konyhára a gyömbér, a fahéj, a szerecsendió, a szegfűszeg, a koriander, a kardamom és az ánizs használata. S ezekkel a fűszerekkel sokszor – az indiai konyhához hasonlatosan – erős fűszerezésű egytálételeket készítettek.

Készül a curry
Készül a curry

Aztán a 17. század közepétől – miután az angolok gyarmatosították Kalkuttát, majd Bombay-t – az egzotikus indiai ízek használata hatványozottabban jelent meg az angol konyhában. 1780 táján az londoni étlapokon már elfogadott tételként szerepelt a curry. S nagyjából ezzel egy időben, kereskedelmi forgalomban is megjelent a fűszerkeverék Angliában.

Az angol konyhában annyira otthonra lelt a curry, hogy Viktória királynő főszakácsának, Francatellinek a modern konyhát taglaló szakácskönyvében is szerepel. Sőt Mrs. Beeton 1861-ben megjelent saját szakácskönyvében már 14 féle curryreceptet tesz közzé.

Az angolok olyannyira magukénak érzik ezt az ízvilágot, hogy saját curry kompozícióval is büszkélkedhetnek. A Chicken tikka masala egy velejéig angol curry. Az eredetileg létező, tandoorban (indiai kemencében) készített chicken tikkát egy kis paradicsomos, fűszeres mártásban kínálják, így válik egy eredeti indiai étel az angolok szívéhez olyan közelálló, hazai fogássá.

Indián kívül még Mianmarban, Srí Lankán, Thaiföldön, Laoszban, Kambodzsában, Malajziában és Indonéziában is a tradicionális konyha részét képezik a curryben található fűszerek és az ezekből kialakított keverékek.

Mi van a curryben?

Melegítő hatású fűszer, télen érdemes gyakran fogyasztani
Melegítő hatású fűszer, télen érdemes gyakran fogyasztani

A curry por összetétele nem csak országonként változik, hanem akár falvanként, családonként is más a bevált recept. Az összetételt a családi hagyományok mellett a hozzávalók mibenléte és az elkészítés módja is sokban befolyásolja.

A teljesség igénye nélkül ezek a fűszerek szerepelhetnek a curry keverékben:

koriandermag, római kömény, görögszéna mag, kurkuma, szegfűszeg, fokhagyma, curry levél, édeskömény, gyömbér, chili, mustármag, paprika, só, fahéj, feketebors, mák, ánizs, csicseriborsó, kardamom, zellermag, kapormag, szerecsendió, hagyma, fehérbors

Csípős curry por: koriandermag, chili (akár többféle), mustármag, gyömbér, római kömény, görögszéna

Vindaloo: fokhagyma, kardamommag, fahéj, bors, koriander, chili, mustármag, kurkuma, gyömbér, babérlevél

A currypornak nevet adó curry levél egyébként egy viszonylag enyhe ízű, zöld levél, ami sem ízben, sem színben nem a legmeghatározóbb eleme a keveréknek.

A fűszerkeverékeket egyébként otthon is elkészíthetjük. Ebben az esetben az a legjobb, ha közvetlenül a felhasználás előtt készítjük elő a keveréket, őröljük meg a fűszereket. A maradék fűszer jól lezárt dobozban néhány hónapig megőrzi az aromáját.

Mire jó a currypor?

Természetesen a mártásokon kívül a fűszerkeverék nagyon sokféle módon felhasználható. Tésztákat, leveseket, töltelékeket, zöldségeket ízesíthetünk vele, rizseket színezhetünk, húsokat pácolhatunk.

A currys húsos recepteknek se vége, se hossza. Gyakorta készül curry csirkéből, sertéshúsból, marhahúsból vagy halból. A thai konyhában a currymártásokat kókusztejjel gazdagítják, és gyakorta rákkal készítik.

Curry - itt mártás alakban is
Curry - itt mártás alakban is

Az alapvetően vegetáriánus Indiában ezekkel a fűszerekkel javarészt zöldséges egytálételeket ízesítenek. Nagyon jó curry készíthető krumpliból, karfiolból, csicseriborsóból vagy lencséből.

A curry összetevői - a kömény, a kurkuma és a paprika - szalicilsavat tartalmaznak, épp ezért egy tányér curry fejfájás ellen is jó.

Currys rizsleves

Hozzávalók:
1 vöröshagyma
2 evőkanál rizs
1 kávéskanál paprika
1 kávéskanál currypor
frissen őrölt bors

1 kis pohár tejföl
2 kávéskanál mustár
1/2 l alaplé

Elkészítés: A hagymát apróra vágom, kevés olajon megdinsztelem. A rizst megpirítom egy picit, rászórom a curryt, azt is megfuttatom. Lehúzom a tűzről a lábast, egy kis paprikával ízesítem, majd felöntöm a fél liter alaplével, és megvárom, amíg megfő a rizs. A tejfölt kikeverem a mustárral és behabarom vele a levest. Sózom, borsozom.

Karfiol curry

Hozzávalók:
1 nagyobb fej karfiol
1 közepes vöröshagyma

3 evőkanál vaj
3 teáskanál currypor
1 nagy paradicsom
4-5 evőkanál tejföl

Elkészítés: A karfiolt megfőzöm. Kis vajban a karikára vágott hagymát és a gyömbér megpirítom. Hozzáadom a darabokra vágott paradicsomot, a tejfölt, a fűszerkeveréket és a karfiol rózsáit. Összerottyantom.

Currys receptek >>>

Csodálatos, illatos, markáns fűszerekből valami új születik
Csodálatos, illatos, markáns fűszerekből valami új születik

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.