Puncstorta  recept
Puncstorta
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Ismét egyik kedvencünk, az olajbogyó kerül terítékre. Most megtudhatjátok, hogyan ízesítik a bogyókat, mit lehet vele kezdeni a konyhában, és melyek az igazán jó olívaolaj ismérvei.

Ízes bogyók

Már minden nagyobb áruház csemegepultjában található töltött olajbogyó, sajnos nem olyan friss és finom, mint a mediterrán országok piacain. A friss, kimért olívabogyók mellett természetesen konzervben is kapható minden féle és fajta, a jobb minőségűek ezek közül is remekek.

A töltött olajbogyók között találunk sajttal, például fetával vagy kéksajttal töltötteket, de gyakoriak a jalapeno- vagy pritaminpaprikával, citrommal, naranccsal, fokhagymával, mandulával töltött olajbogyók is. A bogyókat húsokkal, különleges sonkákkal, szardellával és lazaccal is megtöltik.

Olajbogyó fokhagymával töltve
Olajbogyó fokhagymával töltve

Az olajbogyó töltése ma már nagyüzemben történik, a gépsorok egy fogorvosi fúróhóz hasonló eszközzel akár percenként több ezer olajbogyót magoznak ki és töltenek meg. A megmaradt magokat nem dobják ki, ebből gyenge minőségű olaj vagy állati takarmány készül.

Az olajbogyókat sós vízzel, olívaolajjal felöntött, de balzsamecettel ízesített formában is megvehetjük.

Olajbogyó a konyhában

Az olajbogyót több ezer éve használjuk étkezési célokra. Nagyon finom magában, de előételként, vendégváróként is kiváló, készíthetünk vele akár sós muffint (lásd a recept cikkünk végén), akár kenyeret.
Kiválóan ízesíthető vele a rizs, de akár salátához adva is fogyaszthatjuk, mint ebben a tonhallal mixelt receptben. Nemcsak tésztaszószokban finom, tésztával salátaként is működik. Gondoltatok már arra, hogy az olajbogyóval meg lehet tűzdelni a camambert sajtot? Nagyon finom.
Húsokat is ízesíthetünk olajbogyóval, készíthetünk csirkét olajbogyóval, de akár a fasírt közepébe is elrejthetünk egyet-egyet. Talán kevesen ismerik a franciák által oly kedvelt tapenade-ot, ami pirítóson olyan finom, hogy nem lehet neki ellenállni. Koktélok mellől se maradjon el koktélnyársra húzott vagy Martinibe ejtett olajbogyószem.

Olajbogyós finomságok
Olajbogyós finomságok

Olajbogyóból olívaolaj

Az olívaolajak közül a legjobb az extra szűz. Ennek készítésekor a bogyók leszedését követően 24 órán belül kisajtolják az olajat oldószerek és hőhatás nélkül (ezért hívják hidegen sajtoltnak). Értékes telítetlen zsírsavai is megmaradnak, és mind színe, mind aromája fantasztikus. A mediterrán országok lakói havonta (!) 1,3 liter extra szűz olívaolajat fogyasztanak el. Az extra szűz olívaolajat sötét üvegben árulják, színe egy kicsit zavaros, nem teljesen áttetsző.

A második és harmadik sajtolás eredménye a szűz és a „sima” olívaolaj.

A sajtolás utáni maradékból vegyi úton vonják ki a megmaradt olajat, ezt sansa néven vásárolhatjuk meg a boltokban. Ez az olajfajta kb. 1%-ban tartalmaz olívaolajat, a mediterrán országokban már nem is árusítják, ennél többet nem is mondunk róla.

Az olívaolaj íze nagyon nagy részben függ a termőterülettől, az olajbogyó fajtájától és érettségi fokától. Természetesen olívaolajból is kapható ízesített: tárkony, bazsalikom, rozmaring, fokhagyma adják ilyenkor a fő ízt, ezeket otthon is előállíthatjuk, és akár ajándékba is adhatjuk dekoratív kis (sötét színű!) üvegekben. Az olívaolaj legnagyobb ellensége a fény. Tartsuk sötét helyen!

Ízesített olajok
Ízesített olajok

Tévhit, hogy az extra szűz olívaolaj nem használható sütésre, ez az olajfajta magasabb hőfokon ég meg, mint a növényi olajok, így nyugodtan süthetünk vele.

Az olívaolaj nemcsak étkezési célokra használható, a legjobb fajtákat használhatjuk testápolásra, sok helyen például az újszülöttek bőrét is ezzel kenik.

Tapenade

Hozzávalók:
20 szem olajbogyó kimagozva
1 evőkanál kapribogyó
4 evőkanál olívaolaj

Elkészítés: A hozzávalókat botmixerrel, turmixban vagy mozsárban összetörjük. Olívaolajjal leöntve sokáig eláll.


Olívabogyós-fetás muffin

Hozzávalók:
20 dkg liszt
1 evőkanál cukor
1,5 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 csésze apróra vágott petrezselyem
5 dkg zöld és fekete olívabogyó
feketebors
1 csésze friss fetasajt
1 pohár kefir
1 tojás
1/2 csésze olvasztott sütőmargarin

Elkészítés: A lisztet, a cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát, a petrezselymet, a feketeborsot és a fetasajtot egyszerűen keverjük össze. Az olívabogyókat vágjuk apróra, és adjuk hozzá az előbbiekhez. Öntsük bele a kefirt, az olvasztott margarint, legvégül pedig a tojást. A masszát dolgozzuk össze. A muffinformákat béleljük ki papírral, és töltsük 2/3-ig a masszával. Tegyünk 200 fokra előmelegített sütőbe, majd süssük 15-20 percig.

Paprikás-olajbogyós barnarizsköret

Hozzávalók 2 személyre:
1 zacskó barnarizs
2 nagy zöldpaprika
1 marék olajbogyó
vaj

Elkészítés: A barnarizst megfőzzük (35-45 perc főzési idővel kell számolni), addig kis kockára vágjuk a paprikát és az olajbogyót. Palacsintasütőben vajat olvasztunk, majd a paprikát megpirítjuk benne. Amikor a rizs elkészül, kis vajat adunk hozzá, majd belekeverjük a pirított paprikát és az olívákat. Bármilyen húshoz kiváló köret.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.