Dödölle - az eredeti recept
Dubarry-csirkemell
Farsangi szalagos fánk
Mákos guba
Kapros tökfőzelék virslivel
Finomfőzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Tárkonyos csirkeraguleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Zsemlegombóc
Mézes-mustáros csirkemell
Káposztás tészta egyszerűen
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Babgulyás
Epres blondie
Tojásos nokedli fejes salátával
Körömpörkölt csülökkel
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus stíriai metélt
A Tabasco egy csípős ízesítő, melyet szószokhoz, koktélokhoz. salátákhoz használunk. Néhány csepp elég belőle, hogy forró íze új dimenziót adjon a vele készült ételnek.

Tabasco történelem

Igazi amerikai termék, melyet még mindig ugyanúgy és ugyanott készítenek, ahol az 1860-as években elkezdték, az USA déli részén, New Orleanstól két órányira, Avery Islanden. A Tabasco-birodalom a McIlhenny család kezében van, a fejlődés majd 150 éve töretlen, ma már a világ 160 országába exportálnak, naponta 750.000 piroskupakos üvegcse készül, melyek cimkéjét 22 nyelven nyomtatják.

A Bloody Marybe is kötelező
A Bloody Marybe is kötelező

Hogy készül?

A receptúra és a készítés módja nem változott az évek alatt. A Tabascóban csak cayenne paprika (angolul cayenne pepper, ezt szokták magyarra cayenne borsnak fordítani), só és ecet van.

Paprikaszüret után
Paprikaszüret után

A paprikákat a tökéletes érettség pillanatában szüretelik. Annak megállapítására, hogy a legtökéletesebb időpontban veszik le a cayenne paprikát a tőről, egy apró tabaszkópirosra festett fabotot használnak, a „le petit bâton rouge”-t. Ha megegyezik a paprika színe a bot pirosával, megfelelően érett, ha nem, még érnie kell.

A leszüretelt paprikát darálják, majd speciális helyi sóval sózzák, és fehér tölgyhordókban három évig, ecet hozzáadásával érlelik. Szűrés után csomagolják.

A csípős paprikát a magyar konyha is szívesen használja, talán ezért is népszerű nálunk ennyire a Tabasco
A csípős paprikát a magyar konyha is szívesen használja, talán ezért is népszerű nálunk ennyire a Tabasco

Tabasco-fajták

Nem csak piros Tabasco létezik, a jellegzetes piros kupakú eredetin kívül hozzájuthatunk a pirosnál kevésbé csípős, zöld változathoz, mely jalapeno paprikából készül, van fokhagymás, Buffalo és chipotle (füstölt, szárított jalapeno paprika) variáció is.

Cayenne paprika a Tabasco alapja
Cayenne paprika a Tabasco alapja

Mibe tegyük?

A csípős ízeket kedvelők egyik kedvence lehet a Bloody Mary (Véres Marcsa) nevű koktél, mely elmaradhatatlan kelléke a másnapossággal való küzdelemnek.

A Tabascóval feldobható a reggeli rántotta és a vendégfogadásra szánt tatárbifsztek is.
Ízesíthetünk vele halakat, zöldséges ételeket, de finom pizzára csepegtetve, esetleg salátadresszingeket is fűszerezhetünk parányi Tabascóval.

Chili con carnéba is cseppenthetünk
Chili con carnéba is cseppenthetünk

Hideg vagy meleg mártásokhoz is illik, ha szeretjük a csípősebb ízeket, és ne feledkezzünk meg róla grillpartikon sem: mézzel, citrommal, olajjal keverve isteni grillpác készül belőle.

Gyors mexikói avokádókrém

Hozzávalók:
1 érett avokádó
1/2 lime (zöld citrom) leve
1/2 édes vagy lilahagyma apróra kockázva
1/2 paradicsom (nagyobb) apróra kockázva

frissen őrölt feketebors
3-4 evőkanál friss koriander felaprítva
pár csepp Tabasco

Elkészítés: Az avokádót félbevágjuk, eltávolítjuk a magját, majd egy kanállal a húsát kivájjuk. Egy tálban villával összetörjük, sózzuk, borsozzuk, ráfacsarjuk a lime levét. Végül belekeverjük a felaprított hagymát, paradicsomot és koriandert, ízlés szerint adunk hozzá Tabascót. Tortilla chips-szel azonnal tálaljuk.

Déli grillpác (Southern Style Sauce)

Hozzávalók:
1 csésze ketchup
3 evőkanál méz
1 evőkanál citromlé
1 kiskanál Tabasco szósz
őrölt feketebors

Elkészítés: Keverőtálban alaposan dolgozzuk össze a hozzávalókat, majd 1 órányira forgassuk bele a sütni kívánt húst. Sütés közben gyakorta kenegessük a maradék páccal.

Buffalo csirkeszárnyak zöldségekkel és kéksajt-mártogatóssal

Hozzávalók 1 személyre:
3 csirkeszárny
1/4 evőkanál Tabasco szósz vagy csípős paprikakrém
fél evőkanál

fehérbors
1/8 csésze kék sajt
3 evőkanál joghurt
petrezselyem
zellerszár
2 szem koktélparadicsom
1/4 kígyóuborka

Elkészítés: A csirkeszárnyakat enyhén besózzuk, és forró sütőben olaj nélkül ropogósra sütjük. Tálra szedjük, és még forrón rátesszük a margarint, sót, borsot és ízlés szerint Tabasco szószt, összekeverjük.
A zellert és a kígyóuborkát hosszúkás darabokra vágjuk, majd a zöldségéket a paradicsommal együtt tálra készítjük. A kék sajtot villával megtörjük, és összekeverjük a joghurttal és az apróra vágott petrezselyemmel. A csirkeszárnyakat a sajtmártásba mártogatható zöldségekkel tálaljuk.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.