Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
A legtöbb gyógynövénnyel ellentétben a turbolya ízével nyűgözte le az emberiséget, s nem a benne rejlő gyógyító hatásnak köszönhető, hogy évezredek óta kedvelt volt a Kaukázustól Egyiptomig.

A turbolya őshazája a Kaukázus, megjelenésének pontos idejét nem ismertjük, de azt tudjuk, hogy az ókori civilizációk kedvelték és előszeretettel fogyasztották. A perzsák mellett az egyiptomiak is szerették ezt a növényt, már Tuthankamen sírjában is találtak turbolyamagokat. A görögök turbolyával áldották meg a barátaikat, s arcfiatalító tonikot készítettek belőle, amelybe zsázsát és pitypangot is kevertek. Később a turbolya Itáliában, Rómában is kedveltté vált. Az aromája mellett a rómaiakat az is meggyőzte a turbolyafogyasztás fontosságáról, hogy hittek benne: a növény javítja a memóriát. A középkori emberek nem csak ették, hanem a pestis ellen is bevetették a turbolyát.

A turbolya vagy zamatos turbolya levele nagyon hasonlít a sárgarépáéra, de illata azonnal elárulja
A turbolya vagy zamatos turbolya levele nagyon hasonlít a sárgarépáéra, de illata azonnal elárulja

A sárgarépa levelére megtévesztésig hasonlító növény (nem véletlenül, hiszen rokonok) a legtöbb gyógynövénnyel ellentétben nem nagyon jelenik meg a görög és római botanikusok, orvosok írásaiban. Természetesen a rendkívül körültekintő és aprólékos idősebb Pliniusnál azért lehet vele találkozni. A kevés információnak az az oka, hogy a turbolyát egészen a XVII. századig gyógynövényként nem is nagyon tartották számon, annak ellenére, hogy minden generáció tisztában volt a turbolya jótékony hatásaival. Azonban a finom illat és íz felülírta ezeket. Nicolas Culpeper angol botanikus és orvos a XVII. században már ír a turbolyáról, őt megelőzően pedig 1597-ben John Gerard botanikus jegyzi le a turbolyáról, hogy nincs is egészségesebb és jobb dolog annál, mintha ebből a friss növényből hintünk a salátánkra, és azt fogyasztjuk.

A népi gyógyászat – évszázadokon át - ennél szélesebb körben alkalmazta a turbolyát. A Plinius által is említett - emésztőrendszerre és csuklásra gyakorolt - hatása mellett gyakorta kezelték turbolyával a kötőhártya-gyulladást, a trombózist, a magas vérnyomást, s az ókori görögök nyomán a ráncok kései kialakulását is a turbolyából készített arcvizektől remélték. Hittek abban, hogy a turbolya hatásos ellenszere a rosszkedvnek, humorral telítődnek a fogyasztói, frissíti az időseket, s - a rómaiakhoz hasonlóan – sok diák reménykedett benne, hogy a turbolyatea jót tesz a memóriájának, és segítségére lesz a vizsgák során. Ezen kívül a turbolyát hadba fogták az emésztést javító, vizelethajtó, görcsoldó, vesekő ellen összeállított keverékekben is. Kezeltek vele ekcémás tüneteket, ödémákat, tályogokat és köszvényt is.

A turbolya valóban megnyugtatja a gyomrot, enyhít a hasi fájdalmakon, segít a különféle zúzódások, horzsolások, pattanások és ekcémás tünetek kezelésében, a bőr tonizálásában, a hólyaghurut gyógyításában és tüneteinek enyhítésére is igen alkalmas. A megfázással járó tüneteket is hatékonyan lehet vele kezelni.

Annak ellenére, hogy ennyi nyavalya és kórság ellen vetették be a turbolyát, a növény nem tartozik a különösebben erős gyógynövények közé, de azért számos, bizonyítható jó tulajdonsága van. A turbolyában sokféle vitamin és ásványi anyag megtalálható. Kiváló A- , B- és C-vitamin forrás, valamint számottevő mennyiségű kalcium, vas, mangán, kálium, magnézium, szelén, réz, foszfor és cink található benne.

A turbolya vagy zamatos turbolya a francia konyha egyik kedvelt fűszere, sok esetben a halételek fűszerkeverékének titkos összetevője. A franciák a turbolyát leggyakrabban tárkonnyal, petrezselyemmel és metélőhagymával együtt használják. Norvégiában és Franciaországban előszeretettel szórják meg a salátákat frissen aprított turbolyával, de ragukhoz is adható. Mivel a turbolyának hamar elvész az aromája, ezért kizárólag a főzés végén érdemes az ételhez adni. Európában húsvét közeledtével gyakorta kerül asztalra turbolyával készült leves. A fogást hagyományosan Nagycsütörtökön tálalják, az utolsó vacsora emlékére.

Sós pite, quiche tetejére szórva is nagyon különleges a turbolya
Sós pite, quiche tetejére szórva is nagyon különleges a turbolya

Friss turbolyát néhány élelmiszerboltban, vagy nagyobb, bővebb kínálattal rendelkező zöldségesnél, delikáteszboltban lehet beszerezni. A friss növényt jól záródó zacskóban, hűtőbe téve nagyjából egy hétig tárolhatjuk. A szárított turbolya természetesen sokkal tovább eláll, de íze, illata össze se vethető a friss növényével. A szárított turbolyát száraz, hűvös, fénytől zárt helyen érdemes tárolni. A friss turbolyát ecettel vagy olajjal is tartósíthatjuk.

A turbolya azonban nem csak boltban szerezhető be, hanem akár mi magunk is termeszthetjük, otthoni körülmények között. A kiskertben vagy teraszon, esetleg ablakpárkányon, ládában vagy cserépben is nevelhetünk turbolyát. A magokat tél végétől kezdve érdemes elvetni, majd kéthetenként újra elhinteni.

Vadon is megterem az illatos turbolya
Vadon is megterem az illatos turbolya

A turbolya nagyon jó fűszere a leveseknek, szószoknak, a halételeknek, de tojásos vagy szárnyasból készített fogások fűszerezésére is ideális. Érdemes kipróbálni spárgához, zöldbabhoz, cékla mellé, sárgarépás és édesköményes ételekkel. A turbolya jó fűszere a gombának, a borsónak, a különféle krumplis fogásoknak, s még a spenóthoz is javasolt adni egy kevés friss turbolyát.

Csak tálaláskor adjuk az ételhez a zamatos zöldfűszert
Csak tálaláskor adjuk az ételhez a zamatos zöldfűszert

Ha más fűszernövényekkel szeretnénk összekeverni, akkor célszerű a bazsalikomot, petrezselymet, tárkonyt, snidlinget, zsázsát, kaprot vagy a citromos kakukkfüvet választani partneréül.

A friss turbolyával megszórhatjuk a frissen sült omlettet vagy rántottát, a különféle kevert salátákat, adható burgonyasalátához, s minden olyan ételhez is kipróbálható, amelyhez az eredeti receptben petrezselyem szerepel.

Szendvicsekbe is tehetjük, friss és finom!
Szendvicsekbe is tehetjük, friss és finom!

Vörösboros marharagu turbolyával

Hozzávalók:
1 kg marhahús
1 nagyobb fej vöröshagyma
2 közepes sárgarépa
1-2 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
5 dl vörösbor
1 1/2 teáskanál szárított kakukkfű
1/2 csokor friss turbolya
2 csipet só
frissen őrölt feketebors
2 evőkanál finomliszt
darabka zsírszalonna

Elkészítés: A szalonnát apró kockákra metélem. Egy nagy jénai tálban, a tűzhelyen kisütöm a zsírját, a pörcöket félreteszem, és a zsírban megkapatom a kockára vágott húst. Eközben bekapcsolom a sütőt 200 fokra.
A kifehérített húst bestaubolom a liszttel, kicsit elkavarom, majd 10 percre a sütőbe dugom. Ezalatt olajon megpirítom az ujjnyi karikára vágott és a hagymakockákat.
10 perc után kiszedem a sütőből a húst, hozzáadom a barnára sült zöldségeket, a fűszereket, sózom. A fokhagymákat késéllel elnyomom, s a hús mellé teszem. A szalonnapörcökkel is gazdagítom a ragut, majd fél liternyi borral felöntöm, alufóliával lefedem, és a 160 fokra lágyított sütőbe tolom úgy 3-4 órára.
Tálalás előtt frissen vágott turbolyával ízesítem, és krumplipürével tálalom.

Turbolyás gombaleves krumpligombóccal

Hozzávalók:
50 dkg csiperke
1 fej vöröshagyma
pirospaprika

2 méretes krumpli
kevés finomliszt
1 tojás
1/2 csokor friss turbolya

Elkészítés: A hagymát megpucolom, kockázom, s olajon megdinsztelem. Ezután a tűzről lehúzom, teszek bele egy kis pirospaprikát, majd rádobom a szeletelt csiperkét, annyi vizet öntök rá, hogy ellepje, és közepes lángon, fedő alatt megpárolom a gombát. Amikor már jó a gomba, akkor felöntöm, sóval ízesítem, és takarékon hagyom rotyogni.
Közben elkészítem a krumpligombócot. A krumplit megpucolom, felkockázom, és enyhén sós vízben megfőzöm. Amikor elkészült, szűrőbe borítom, hagyom, hogy alaposan lecsöpögjön és a felesleges gőz is távozzon belőle, majd összetöröm, teszek bele 1 bő evőkanál finomlisztet, sózom, hozzáütöm a tojást. Összedolgozom, vizes kézzel gombócokat formálok belőle, majd forrásban lévő vízben gyorsan kifőzöm, és egy olajjal megkent tálba teszem.
A levest tálaláskor tejföllel bolondítom, friss turbolyával ízesítem, s a gombócokkal gazdagítom.

Receptek turbolyával >>>

Mindenféle zöldfűszerek >>>

Pestót is készíthetünk a friss turbolyából
Pestót is készíthetünk a friss turbolyából

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.