Madártejszelet recept
Madártejszelet
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Minestrone recept
Minestrone
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
A téli hónapokban megengedett, sőt mi több, szükséges a nagyobb kalóriatartalmú, gazdagabb fogások fogyasztása, így a meglehetősen laktató és éppen ezért sokszor mellőzött kukoricadarának is ekkor jön el az ideje.

A kukoricadara több szempontból is ideális alapanyag: egyrészt nagyon könnyen elkészíthető, pikk-pakk megvan, másrészt nagyon jól variálható. A kukoricadara felhasználásával készíthetünk levesbetéteket, köreteket, tölteléket, főfogásokat, de polentából még desszert is alkotható.

Puliszka és polenta

A kukoricadarát lágyra vagy sűrűre főzhetjük. A lágy, laza puliszka könnyebb fogás, kanalazható, édesen vagy sósan is fogyasztható. A sűrűbbre készített, kevesebb folyadék hozzáadásával készített polenta ellenben jól formálható, szeletelhető, s tovább variálható.

Rakva, szaggatva

A sűrűre készített változatból lehet rakott polenta, amelyet juhtúróval, sült zöldségekkel, különféle zöldséges vagy húsos ragukkal rétegezhetünk, s csőben készre süthetünk.

A még meg nem kötött, sűrű puliszkát kőlapra is boríthatjuk, kihűlés után pogácsaszaggatóval kiszaggathatjuk, s a polentapogácsákat kevés zsiradékon lepiríthatjuk. Az így kapott kukoricapalacsintákat bármivel ízesíthetjük, - az amerikai palacsinta mintájára - akár polentatornyot is emelhetünk belőle.

Levesbetét, köret, töltelék

A kisebb formára szaggatott polentát levesbetétnek is felhasználhatjuk. Izgalmas, ízletes és nagyobb mennyiség is könnyedén előállítható belőle.

A lágyabb és a sűrűbb puliszka ideális köret, az adagolásával azonban csak óvatosan: meglehetősen laktató.

A kukoricadarát s az abból főzött polentát töltelékekhez is felhasználhatjuk. Bármilyen ízvilágú töltelékhez adhatjuk, a klasszikus májas-borsóstól kezdve egészen az újhullámos belevalókig.

Desszertek polentából

A polenta desszertekhez is felhasználható. A lágyabb vagy sűrűbb masszát kedvünk szerint ízesíthetjük, a rakott polenta készülhet édes gyümölcsökkel, aszalványokkal rétegezve, a lágy krémet nyakon önthetjük juharsziruppal, felfőzött, fellazított lekvárral, szörppel, megszórhatjuk tört csonthéjasokkal, kókusszal vagy épp egy kevés mákkal is.

Így készíthetsz tökéletes polentát >>>

 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.