Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Szeretnél tökéletes rizottót készíteni? Olyat, amit egy olasz is annak nevezne, ha kóstolná? Nézzük, mire kell figyelned!

Az olaszok egyik hagyományos fogását az előétel (antipasto) után és a főétel (secondo piatto) előtt, első fogásként (primo piatto) fogyasztják.

Rizottó, az első főétel
Rizottó, az első főétel

A rizs


Rizottó készítésekor három rizsfajta, a carnaroli, a baldo és a legkedveltebb, az arborio közül választhatsz. Ez utóbbi nagy szemű fajta, melyet a gondos főzés után húzzunk félre a tűzről, és lefedve hagyjuk állni, hogy puhuljon.

A főzés


Az egyik alapszabály, hogy nem vízben kell főzni! Pici vaj és olívaolaj keverékén pirítsunk meg némi hagymát, majd szórjuk rá a rizst. Kevergetve hagyjuk felhevülni, de ne engedjük hogy letapadjon, elszíneződjön, leégjen! Ezután locsoljunk rá egy löttyintés száraz fehérbort, és kb. ½ merőkanálnyi zöldségleves-alaplét. Várjunk, amíg ezt beissza, majd még kétszer-háromszor locsoljuk meg a lével, így a szemek lassan puhára főnek. Egy pici vajat, sőt, reszelt parmezánt is elkeverheünkt benne, így lesz krémes állagú. Ezután tovább fűszerezhetjük, illetve dúsíthatjuk hússal, tenger gyümölcseivel, zöldségekkel...

Rizottó
Rizottó

Rizsből mindent...rizses desszertek! >>>

A rizottó és a magyar rizses hús állagra, ízre, de még az összetevőit tekintve sem azonos, csak hasonló. Ugyanakkor jól elkészítve a maga nemében mindkettő ízletes!

A legtöbb rizottórecept fontos hozzávalója a fehérbor, ami legyen száraz, és főzés előtt mindenképpen melegítsük fel!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.