Az ideális nyárvégi délelőttön a kertben olvasgatsz, esetleg kedvenc virágaidat gondozod, vagy a gyermekeiddel játszol. Mindeközben a párod a grillrács mellett tüsténkedik, feléd pedig mennyei illatokat hoz a hűsítő szellő. Ha néhány igazán pihentető órára vágysz, engedd át a fakanalat a ház urának. Segítségül íme néhány recept!
Itt a grillszezon! >>>
Grill és bogrács - Receptválogatás szabadtűzi ételekből >>>
Csirkemell cukkinimártással
Hozzávalók 4 személyre:
2 szál újhagyma
30 dkg cukkini
4 ek. fűszervaj
1 dl húsleves (kockából)
5 dkg tisztított tökmag
1 dl tejföl
1 csipet őrölt köménymag
4 csirkemellfilé
Elkészítés: Az újhagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk. A cukkinit megmossuk, végeit levágjuk, húsát durvára lereszeljük. A vaj felét felforrósítjuk, megpirítjuk rajta a hagymát és a cukkinit. Ráöntjük a húslevest, és 5 percig forraljuk. Beleszórjuk a tökmagot és összeturmixoljuk, vagy botmixerrel péppé zúzzuk. A pürét kis lábasba tesszük, belekeverjük a tejfölt, és lassú tűzön még kb. 10 percig főzzük. Sóval, borssal, köménymaggal ízesítjük. A húst leöblítjük, kb. 10 percig grillzzük, közben a maradék fűszervajjal kenegetjük. Levesszük a grillről, sóval, borssal ízesítjük, majd szeletekre vágjuk, és a cukkinimártással körítve tálaljuk.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 45 perc múlva
1 adag: 428 kcal
Fűszeres csirkeszárny
Hozzávalók 4 személyre: 20 db csirkeszárny
3 ek. olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
4 ek. ketchup
2 ek. borecet
2 citrom leve
1 tk. pirospaprika
2 ek. méz
1 ek. (barna) cukor
12, dkg steak & grill fűszervaj (pl. Meggle)
4 cső kukorica
Elkészítés: A szárnyakat megmossuk, leszárítjuk, tálba tesszük, és meglocsoljuk az olívaolajjal, kissé megsózzuk, megkeverjük. A grillrácson a húst kb. 15 percig sütjük. Közben a fokhagymát meghámozzuk, összetörjük. A ketchupot összekeverjük a ecettel, a citromlével, a fokhagymával, a cukorral, a mézzel, és sóval, borssal, pirospaprikával ízesítjük. Sütés közben ezzel a mártással kenegetjük a szárnyakat. A kész szárnyakat tálra tesszük, és egy-egy karika fűszervajat fektetünk rájuk. Köretként a kukoricacsöveket is a grillre fektetjük, körös-körül megsütjük, közben a fűszervajjal kenegetjük.
Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 25 perc múlva
1 adag: 1950 kcal
Zöldséges halnyárs
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg tengeri halfilé
5 ek. szójaszósz
1 kis padlizsán
1 sárga húsú paprika
15 miniparadicsom
5 dkg steack & grill fűszervaj (pl. Meggle)
Elkészítés: A halat leöblítjük, 2 x 2 cm-es kockákra vágjuk, lapos tányérra tesszük, és megöntözzük szójaszósszal. Letakarjuk, és 2 órára betesszük a hűtőbe. A padlizsánt megmossuk, és kb. 1,5 cm vastag szeletekre vágjuk. A szeleteket besózzuk, és 30 percig állni hagyjuk. A paprikát megmossuk, húsát falatnyi kockákra vágjuk, kissé besózzuk. A paradicsomokat megmossuk. A padlizsánszeleteket leöblítjük, és négybe vágjuk. A halat kivesszük a mártásból, letörölgetjük, és felváltva a zöldségekkel nyársra húzzuk. A grilltálcát kissé beolajozzuk, és a nyársakat forgatva kb. 10 percig sütjük. A fűszervajat felolvasztjuk, és sütés közben többször megkenjük vele a nyársakat. Tálaláskor adhatunk még hozzá fűszervajat.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
Fóliában sült burgonya
Hozzávalók 4 személyre:
4 nagy burgonya (á 16 dkg)
1 nagy sárgarépa (15 dkg)
2 dl tejföl
7 dkg fűszervaj
alufólia
Elkészítés: A burgonyát alaposan megmossuk, villával megszurkáljuk, és alufóliába csomagoljuk. A grillrácson kb. 40 percig sütjük. Közben többször megforgatjuk. Ha megsült a burgonya, a répát meghámozzuk, lereszeljük. A burgonyát kibontjuk a fóliából, kettétörjük, répát szórunk rá, és megcsepegtetjük tejföllel. A fűszervajat 8 karikára vágjuk, és 2-2 szeletet teszünk belőle a burgonyára.
Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 50 perc múlva
1 adag: 315 kcal
Kenőecset Grillezés közben a húst gyakran kell olajjal vagy fűszervajjal kenegetni, hogy ne száradjon ki. Ehhez olyan ecsetet válasszon, aminek a szőre nem ég meg a magas hőmérsékleten. Csipesz A húsok forgatásához hosszú nyelű csipeszt készítsen a grill mellé. Ne szúrjon bele villával a húsokba, mert kifolyik az értések húslé. Ráadásul a villa nyele rövid, és kezét könnyen megégetheti. Alufólia Érdemes befedni vele a grillrácsot, vagy bele csomagolni az érzékeny húsokat (halat) és az apróra darabolt zöldségeket. Így könnyebb megsütni. Ezek sütéséhez alufóliából készített tálkákat is használhat, amiket készen meg lehet vásárolni. Fém nyárs A kisebb darabokra vágott alapanyagokat nyársra is húzhatja. Ez nagyon mutatós, és könnyen megsül. Ha fából készült nyársat választ, könnyen lángra kaphat (ezért áztassa előtte kb. 2 órára vízbe), használjon fémet!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.