Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mákos guba  recept
Mákos guba
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A grillezésben az a jó, hogy a férfiak is kivehetik részüket az ebédkészítésből, mert hát a szabadtűzi sütés-főzés inkább férfimunka. A nőkre legfeljebb csak az előkészítés, na és persze a mosogatás marad. Használd ki, ha jó az idő!

Az ideális nyárvégi délelőttön a kertben olvasgatsz, esetleg kedvenc virágaidat gondozod, vagy a gyermekeiddel játszol. Mindeközben a párod a grillrács mellett tüsténkedik, feléd pedig mennyei illatokat hoz a hűsítő szellő. Ha néhány igazán pihentető órára vágysz, engedd át a fakanalat a ház urának. Segítségül íme néhány recept!

Itt a grillszezon! >>>
Grill és bogrács - Receptválogatás szabadtűzi ételekből >>>

Csirkemell cukkinimártással

Hozzávalók 4 személyre:
2 szál újhagyma
30 dkg cukkini
4 ek. fűszervaj
1 dl húsleves (kockából)
5 dkg tisztított tökmag
1 dl tejföl
1 csipet őrölt köménymag
4 csirkemellfilé

Elkészítés: Az újhagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk. A cukkinit megmossuk, végeit levágjuk, húsát durvára lereszeljük. A vaj felét felforrósítjuk, megpirítjuk rajta a hagymát és a cukkinit. Ráöntjük a húslevest, és 5 percig forraljuk. Beleszórjuk a tökmagot és összeturmixoljuk, vagy botmixerrel péppé zúzzuk. A pürét kis lábasba tesszük, belekeverjük a tejfölt, és lassú tűzön még kb. 10 percig főzzük. Sóval, borssal, köménymaggal ízesítjük. A húst leöblítjük, kb. 10 percig grillzzük, közben a maradék fűszervajjal kenegetjük. Levesszük a grillről, sóval, borssal ízesítjük, majd szeletekre vágjuk, és a cukkinimártással körítve tálaljuk.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 45 perc múlva
1 adag: 428 kcal

Fűszeres csirkeszárny


Hozzávalók 4 személyre: 20 db csirkeszárny
3 ek. olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
4 ek. ketchup
2 ek. borecet
2 citrom leve
1 tk. pirospaprika
2 ek. méz
1 ek. (barna) cukor
12, dkg steak & grill fűszervaj (pl. Meggle)
4 cső kukorica

Elkészítés: A szárnyakat megmossuk, leszárítjuk, tálba tesszük, és meglocsoljuk az olívaolajjal, kissé megsózzuk, megkeverjük. A grillrácson a húst kb. 15 percig sütjük. Közben a fokhagymát meghámozzuk, összetörjük. A ketchupot összekeverjük a ecettel, a citromlével, a fokhagymával, a cukorral, a mézzel, és sóval, borssal, pirospaprikával ízesítjük. Sütés közben ezzel a mártással kenegetjük a szárnyakat. A kész szárnyakat tálra tesszük, és egy-egy karika fűszervajat fektetünk rájuk. Köretként a kukoricacsöveket is a grillre fektetjük, körös-körül megsütjük, közben a fűszervajjal kenegetjük.

Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 25 perc múlva
1 adag: 1950 kcal

Zöldséges halnyárs

Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg tengeri halfilé
5 ek. szójaszósz
1 kis padlizsán
1 sárga húsú paprika
15 miniparadicsom
5 dkg steack & grill fűszervaj (pl. Meggle)

Elkészítés: A halat leöblítjük, 2 x 2 cm-es kockákra vágjuk, lapos tányérra tesszük, és megöntözzük szójaszósszal. Letakarjuk, és 2 órára betesszük a hűtőbe. A padlizsánt megmossuk, és kb. 1,5 cm vastag szeletekre vágjuk. A szeleteket besózzuk, és 30 percig állni hagyjuk. A paprikát megmossuk, húsát falatnyi kockákra vágjuk, kissé besózzuk. A paradicsomokat megmossuk. A padlizsánszeleteket leöblítjük, és négybe vágjuk. A halat kivesszük a mártásból, letörölgetjük, és felváltva a zöldségekkel nyársra húzzuk. A grilltálcát kissé beolajozzuk, és a nyársakat forgatva kb. 10 percig sütjük. A fűszervajat felolvasztjuk, és sütés közben többször megkenjük vele a nyársakat. Tálaláskor adhatunk még hozzá fűszervajat.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva


Fóliában sült burgonya

Hozzávalók 4 személyre:
4 nagy burgonya (á 16 dkg)
1 nagy sárgarépa (15 dkg)
2 dl tejföl
7 dkg fűszervaj
alufólia

Elkészítés: A burgonyát alaposan megmossuk, villával megszurkáljuk, és alufóliába csomagoljuk. A grillrácson kb. 40 percig sütjük. Közben többször megforgatjuk. Ha megsült a burgonya, a répát meghámozzuk, lereszeljük. A burgonyát kibontjuk a fóliából, kettétörjük, répát szórunk rá, és megcsepegtetjük tejföllel. A fűszervajat 8 karikára vágjuk, és 2-2 szeletet teszünk belőle a burgonyára.

Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 50 perc múlva
1 adag: 315 kcal

Kenőecset Grillezés közben a húst gyakran kell olajjal vagy fűszervajjal kenegetni, hogy ne száradjon ki. Ehhez olyan ecsetet válasszon, aminek a szőre nem ég meg a magas hőmérsékleten. Csipesz A húsok forgatásához hosszú nyelű csipeszt készítsen a grill mellé. Ne szúrjon bele villával a húsokba, mert kifolyik az értések húslé. Ráadásul a villa nyele rövid, és kezét könnyen megégetheti. Alufólia Érdemes befedni vele a grillrácsot, vagy bele csomagolni az érzékeny húsokat (halat) és az apróra darabolt zöldségeket. Így könnyebb megsütni. Ezek sütéséhez alufóliából készített tálkákat is használhat, amiket készen meg lehet vásárolni. Fém nyárs A kisebb darabokra vágott alapanyagokat nyársra is húzhatja. Ez nagyon mutatós, és könnyen megsül. Ha fából készült nyársat választ, könnyen lángra kaphat (ezért áztassa előtte kb. 2 órára vízbe), használjon fémet!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.