Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Minestrone recept
Minestrone
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Grillcsirke ezer helyen készen is kapható. De mennyivel jobb a szabad tűzön, magunk készítette, fűszeres, ropogós, trükkösen elkészített változat! Egyszerű, de különleges recepteket ajánlunk!

Könnyű, kalóriaszegény, gyorsan elkészül a csirke
Könnyű, kalóriaszegény, gyorsan elkészül a csirke

Zöldfűszeres csirke kiterítve

Hozzávalók 4 személyre:
1 nagyobb csirke (kb. 1,60 kg)
A zöldfűszeres páchoz:
1/2 csokor friss kapor, megmosva, leszárazva, felaprítva (néhány szálat tegyünk el a díszítéshez)
1/2 csokor friss bazsalikom, megmosva, leszárazva, felaprítva
3 gerezd fokhagyma, tisztítva, felaprítva
5 dkg dióbél
5 dkg reszelt sajt
2 darabka citromhéj
1 dl extraszűz olívaolaj
1 dl citromlé
1 kávéskanál durva szemcséjű só
1 kávéskanál őrölt fekete bors

Elkészítés:
1. Az állat hasából és nyaktájáról eltávolítjuk a hájdarabkákat. Folyó hideg víz alatt leöblítjük a csirkét, lecsöpögtetjük, leitatjuk róla papírtörlővel a nedvességet.
2. A csirkét a hátán hosszában elvágjuk, majd kiterítjük.
3. A zöldfűszeres páchoz a kaprot, a bazsalikomot, a fokhagymát, a dióbelet, a sajtot és a citromhéjat robotgépben finomra aprítjuk. Hozzáadjuk az olajat, a citromlevet, a sót, a borsot, valamint 1,5 dl vizet. Még egyszer megkeverjük a géppel. Szükség esetén tovább ízesítjük sóval és borssal – nagyon fűszeresnek kell lennie. A krém felét műanyag lapát segítségével elkenjük a csirke mindkét oldalán (másik felét tegyük félre). Letakarva, hűtőszekrényben hagyjuk pácolódni legalább 2 órán át, de inkább másnapig, közben egyszer-kétszer megforgatjuk, hogy a pác egyenletes legyen.
4. Amikor a grillező sütésre kész, beolajozott rostélyra fektetjük a csirkét, bőrös oldalával lefelé 12–15 percig sütjük, majd a másik oldalára fordítjuk. Használjunk a művelethez fogót és lapátot (mindkettőt együtt). Amikor megfordítottuk a húst, rákenjük a félretett pácot, és még 12-15 percig sütjük. A kicsöpögő zsír lángra lobbanhat, húzogassuk a csirkét ide-oda, hogy ezt elkerüljük. Ha a bőr túl gyorsan pirulna, tegyük át a sültet a grill egy kevésbé meleg részébe.
5. A kész sültet pihentetjük néhány percig, azután tálaljuk. Grillezett cukkinit kínálhatunk hozzá.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: min. 2,5 óra múlva, a pácolástól függően

Csirke sörösdobozon

Hozzávalók 4 személyre:

1 kis doboz sör (0,3 l)
1 nagyobb csirke (kb. 1,60 kg)
8 kávéskanál grill fűszerkeverék

Elkészítés:
1. Felnyitjuk a sörösdobozt, és egy hegyes végű konzervnyitóval néhány helyen kilyukasztjuk a tetejét.
2. Az állat hasából és nyaktájáról eltávolítjuk a hájdarabkákat. Folyó hideg víz alatt leöblítjük a csirkét, lecsöpögtetjük, kívül-belül leitatjuk róla papírtörlővel a nedvességet.
3. A csirke hasába, valamint a nyakánál a mellkasába 2-2 kávéskanál fűszerkeveréket szórunk. Kívülről bedörzsöljük ugyancsak 2 kávéskanál fűszerkeverékkel. A megmaradt 2 kávéskanál fűszerkeveréket a nyílásokon át a sörösdobozba töltjük. A sör felhabzik, ez természetes!
4. A sörösdobozt a csirke hasüregébe illesztjük, és a szárnyvégeket a csirke háta mögé dugjuk.
5. A csirkét a meleg grillrostélyra állítjuk, távol a hőforrástól. Ha lehet, lefedjük a grillt, és a csirkét kb. 1,5 órát sütjük.
6. Két fogó segítségével (egyikkel a csirkét, másikkal a forró dobozt fogjuk meg) a sültet álló helyzetben áttesszük egy tálra. Pihentetjük 5 percig, azután óvatosan leemeljük a dobozról. Vigyázzunk, hogy a forró sör ki ne fröccsenjen! Négyfelé vágjuk vagy feldaraboljuk a csirkét, és azonnal tálaljuk.

Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva
1 adag: 275 kcal

A pácolás a lelke a grillcsirkének
A pácolás a lelke a grillcsirkének

Tégla alatt sült csirke

Szükségünk lesz 4 téglára és 4 nagy darab alufóliára!

Hozzávalók 4 személyre:
4 csirkemellfilé (2 mellből)
1 kávéskanál durva szemcséjű só
1 kávéskanál törött fekete bors
1/2–1 kávéskanál morzsolt piros erőspaprika
1 evőkanál zúzott fokhagyma
1 evőkanál aprított friss rozmaring
1 citrom leve
1/2 dl extraszűz olívaolaj

Elkészítés:
1. A filékről minden hájat és inat eltávolítunk. Folyó hideg víz alatt leöblítjük a húst, lecsöpögtetjük, leitatjuk papírtörlővel a nedvességet.
2. A filék mindkét oldalát a megszórjuk a fűszerekkel, és ujjal óvatosan a húsra ütögetjük. A szeleteket sütőtálba fektetjük, megöntözzük a citromlével és az olívaolajjal. Letakarjuk, 30 percet–1 órát a hűtőszekrényben pácoljuk, közben néhányszor megforgatjuk a húst.
3. Amikor a grillező sütésre kész, beolajozott rostélyra fektetjük a húsdarabokat, letakarjuk fóliával, és mindegyikre teszünk egy téglát. Oldalanként 4–6 percig sütjük a húst, 2 perc után 90 fokkal elforgatva – így alakul ki a szép grillrácsozat. Elkészült a sült, ha ujjal a legvastagabb részénél megérintve szilárdnak érezzük. A sültet tálra rendezzük, és azonnal tálaljuk.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 adag: 188 kcal

Csirke nyárson

Szükségünk lesz 16 db hosszú, vízbe áztatott fanyársra!

Hozzávalók 4 személyre:
16 csirkeszárny (kb. 1,60 kg)
A csípős páchoz:
15 dkg vaj
4 gerezd zúzott fokhagyma
4 zöldhagyma, tisztítva, a fehér része felaprítva, a zöld része finomra vágva a díszítéshez
1 evőkanál tisztított, felaprított friss gyömbér
2 dl csípős thai vagy egyéb csípős mártás
3 evőkanál zöldcitromlé
1 kávéskanál őrölt fekete bors
1 kávéskanál durva szemcséjű só

Elkészítes:
1. Öblítsük le a csirkeszárnyakat folyó hideg víz alatt, majd papírtörlővel itassuk szárazra. Húzzuk nyársra őket, majd fektessük egymás mellé egy sütőtálba.
2. A csípős páchoz egy serpenyőben közepes lángon megolvasztunk 3 evőkanál vajat, hozzátesszük a fokhagymát, a zöldhagymák fehér részét, a gyömbért, és hevítjük, amíg illatozni kezd, de még nem barnul (kb. 3 perc). Ekkor hozzáadjuk a megmaradt vajat, a csípős mártást, a zöldcitromlevet meg a borsot, és sózzuk ízlés szerint. Felforraljuk, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Ezután a húsra öntjük, beleforgatjuk a szárnyakat, hogy egyenletes bevonatot kapjanak. Letakarjuk a tálat, a hűtőszekrényben hagyjuk pácolódni a húst 1 órán át.
3. Amikor a grillező sütésre kész, lecsöpögtetjük a szárnyakat, a pácot összegyűjtjük egy lábosba, forraljuk 3 percig.
4. A szárnyakat beolajozott rostély kevésbé forró részére fektetjük, és oldalanként 8–12 percig sütjük.
4. Tálra tesszük a szárnyakat, leöntjük a felforralt páccal, megszórjuk az aprított hagymazölddel, és azonnal tálaljuk Kínálhatunk hozzá márványsajt-mártást is.

Munka: kb. 40 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 adag: 735 kcal



Mitől lesz sikeres a grillparti? >>>

Grillezés lépésről lépésre >>>

További grillreceptek >>>

A sütést bízzuk a fiúkra!
A sütést bízzuk a fiúkra!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.