A kamado grillek használatának több ezer éves hagyománya van. A japán stílusú kerámiagrilleket úgy alakították ki, hogy nagy hőmérsékletet tudjanak fenntartani, és egyenletessen oszlassák el a hőt, így biztosítva a szaftos, zamatos végeredményt. A piacon sokáig egyeduralkodó Big Green Egg típusú grill most versenytársat kapott. A Kamado Joe méltó ellenfele lehet a legjobb grillnek járó címért folytatott harcban.
A kerti sütögetés tradíciója minden valószínűség szerint az Egyesült Államokból származik, és a mai napig ott van talán a legnagyobb hagyománya. Ez abból is látszik, hogy a két nagy márka grillsütőire ott a legnagyobb a kereslet. A közös főzés öröme miatt azonban a grillezés egyre elterjedtebb világszerte, hazánkban is növekszik a népszerűsége. Érdemes gyakran összejönni a családdal, barátokkal, mert számos előnye van a szabadban együtt töltött időnek.
A rangidős Big Green Egg és az újabb Kamado Joe termékei jelenleg a legjobbak a piacon. Mindkét grillre egyaránt igaz, hogy jó minőségű kerámiaanyagból készülnek, valamint méretüket és az elérhető funkciókat tekintve is nagyon hasonlóak. Az apró eltéréseket egy alapos összehasonlítás során lehet kiszúrni.
A Big Green Egg gyártása Mexikóban, míg a Kamado Joe típusú grilleké Kínában történik. A két szerkezet között az apróbb elemek és a tartozék tekintetében lelhető fel a különbség. A tömítés a Kamado esetében dróthálós üvegszálas tömítés, ami sokkal tartósabb, mint a BGE grilleké. A grilltartó állvány és a kerekek tekintetében is a Kamado vezet, ennek a tartozékai jobb minőségűek, valamint nagyobb teherbírású anyagból, horganyzott acélból készülnek.
A két nagy márka közül a Kamado a fiatalabb, a céget 2009-ben alapították. Talán éppen ezért lehet, hogy a grilljeik megalkotásában innovatív megoldásokra törekszenek. A modern típusok hiperbolikus füstkamrával és háromszintes, rugalmas főzőrendszerrel vannak felszerelve. E két technikai újításnak köszönhetően a bennük grillezett hús szaftosabb marad, érezhetően füstösebb az íze, és egyenletesen sül át minden szelet. A többszintes főzőrendszer pedig lehetővé teszi, hogy többféle zöldség vagy grillsajt is készüljön a hússal egy időben.
Az apró eltérések alapján úgy tűnik, a fiatalabb Kamado Joe a győztes, a több és jobb minőségű, illetve funkciójú kiegészítők e felé a grillsütő felé billentik a mérleget. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejtenünk, hogy nem a márka az egyetlen szempont, amire érdemes figyelni a grillsütő kiválasztásakor.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.