Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mákos guba  recept
Mákos guba
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Grill és kerti parti

Így grillezz sertéstarját, hogy ne száradjon ki! Tippek és szuper pácok

A tarja a sertés egyik legkönnyebben és legtöbbféleképpen elkészíthető része. Mivel zsírban bővelkedik, így nem szárad ki, ezért egyben vagy szeletben elkészítve is ízletes fogás válhat belőle. Ezek a tulajdonságai teszik a grillszezon egyik aduászává, hiszen kezdő háziasszonyok is biztos sikert érhetnek el vele.

A tarját sokféle módon előkészíthetjük a grillezéshez. Elsőként eldönthetjük, hogy friss tarjából vagy füstölt nyers húsból szeretnénk-e a sültet, valamint csonttal vagy csont nélkül kívánunk-e dolgozni a hússal. Az is fontos szempont, hogy a húst egyben vagy szeletben sütjük-e meg. A csonttal sütött hús esetében figyeljünk rá, hogy a csont körüli részek nehezebben sülnek át, valamint nem minden esetben lehet egyszerűen és biztonságosan eltávolítani az olykor szilánkoktól sem mentes darabokat. Épp ezért kezdő háziasszonyoknak javasolt a hentesnél leszedetni a csontot (ami nagyon jól felhasználható alaplevek, levesek készítéséhez), és színhúsból dolgozni.

Minél tovább áll a hús a pácban, annál finomabb és omlósabb lesz (Shutterstock)
Minél tovább áll a hús a pácban, annál finomabb és omlósabb lesz (Shutterstock)

Pácolással nem szárad ki a hús

A tarját grillezhetjük egyben, töltve, szeletelve, göngyölve, nyársra fűzve vagy szeletben töltve. A húst többféle módon is előkészíthetjük a sütéshez. A karajjal ellentétben a tarja akkor sem szárad ki különösebben sütés közben, ha csupán frissen fűszerezve sütjük, de a pácolással a húst jobban átjárják az ízek. A klasszikus flekkenpác – amelyet a tarja esetében alkalmazni szoktak – a fokhagymás-mustáros pác, de ezenkívül nyugodtan kísérletezhetünk másféle pácokkal, pácolási technikákkal is.

A fűszerezés mikéntje nagyban függ attól, hogy milyen formában fogjuk megsütni a húst. Az egyben hagyott egész tarja esetében a pácolásnak érdemes hosszabb időt hagyni, vagy a húst egy éles késsel több ponton beirdalni, hogy az elkészített fűszerkeverék a mélyebb rétegekbe is bejusson. Szintén jó megoldás lehet, ha az egyben hagyott húst alaposan megspékeljük, például a tarjához amúgy is remekül stimmelő fokhagymával.

Felaprítva, nyárson is süthetünk tarját (Shutterstock)
Felaprítva, nyárson is süthetünk tarját (Shutterstock)

Szeletben vagy egészben is süthetjük

A szeletelt hús esetében – főleg ha előtte finoman ki is klopfoljuk a szeleteket – kevesebb idő is elegendő, hogy a fűszerek megfelelő módon kifejtsék hatásukat. Ha nem szeretnénk túl sok olajat felhasználni, akkor a pácolást megoldhatjuk úgy, hogy az erősebben fűszerezett olajjal csak alaposan bekenjük a szeleteket, amelyeket egymásra helyezve, jól záródó edényben tárolunk, és legalább egy napot hagyjuk érni. Ha hirtelen szeretnénk grillezni, akkor a szeleteket vagy szárazon, vagy kis olívaolajjal megkenve, összekevert, porított fűszerekkel bedörzsölve készítjük elő a sütéshez, vagy grillezés közben kenegetjük a bekevert páccal. Ezeket a szószokat érdemes jó sűrűre hagyni, hogy ne a parázsra csepegjenek, hanem ízes kérget vonva a húsra süljenek rá.

A göngyölt húsoknál a töltelék mibenléte meghatározza a pác szükségességét, illetve ízét, hiszen itt a töltelékkel magával visszük a fűszereket a húsba. Ha szeleteket töltünk meg, akkor arra is érdemes odafigyelni, hogy milyen állagú a töltelék, amit használunk, hiszen a nyílt láng fölött a húsnak egyben kell maradnia. Épp ezért érdemes kipróbálni a zsebes húsokat, ahol a vastagabbra hagyott szelet húsba ejtett bemetszés vagy zseb az, amit megtöltünk. A zsebet egy hústűvel könnyedén rögzíthetjük, így a sütés során a töltelék a húsban marad.

Nem szárad ki a grillen a tarja, ha sütés közben többször átkenegetjük a páclével (Shutterstock)
Nem szárad ki a grillen a tarja, ha sütés közben többször átkenegetjük a páclével (Shutterstock)

A tarja fűszerezése nélkülözhetetlen

Bizonyos pácok elkészítésekor jó szolgálatot tehet egy botmixer vagy turmixgép, amelynek segítségével tökéletesen homogén krémmé dolgozhatjuk a fűszereket az olajjal és az adott páchoz felhasznált más folyadékkal (ecettel, citruslével, netalán alkohollal). Botmixer használata esetén abban is biztosak lehetünk, hogy a sütés során nem marad keményebb fűszerdarab a húsokra tapadva, ami sokat ronthat az elkészített hús élvezeti értékén.

A mustáros mártáson kívül a tarjának jól áll a fokhagymából, köményből, édes paprikából készített magyaros pác is, de készíthetünk különféle zöldfűszerekkel megbolondított pácokat is. A tarjának – a fokhagyma mellett – nagyon jó fűszerei a különféle zöldfűszerek, mint a kakukkfű, a borsikafű, a zsálya, a rozmaring, a majoránna vagy a koriander.

Nagyon kellemes pácot készíthetünk, ha az olajba szerecsendiót, fahéjat, kakukkfüvet és egy kevés csilipaprikát teszünk. Készíthetünk borókabogyóból, babérlevélből, szegfűszegből, szegfűborsból is pácot, amit egy kis cukorral tehetünk még izgalmasabbá. A magyaros, a zöldfűszeres és a csípős ízesítés mellett citrusokkal, gyömbérrel, szecsuáni borssal, rózsaborssal, citromfűvel, különféle zöldfűszerekkel keletiesre hangolt sülteket is készíthetünk. Ezeknél a pácoknál használhatunk szójaszószt, halszószt, illetve az ázsiai konyhák megannyi csípős szószai közül azt, amelynek ereje még kellemes számunkra.

Zöldfűszeres pác

Hozzávalók:

  • 1 teáskanál friss kakukkfűlevél
  • 1 ág rozmaring
  • 1 teáskanál morzsolt zsályalevél
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1,5 dl olívaolaj vagy más hidegen sajtolt olaj

Elkészítés: A rozmaringot letépkedjük az ágról, és a petrezselyemmel együtt apróra vágjuk, a fokhagymákat fokhagymanyomón átnyomjuk, majd összekeverjük a többi fűszerrel, végezetül az egészet az olajhoz adjuk. Az így kapott pácba fektetjük a finoman kiklopfolt hússzeleteket, és jól záródó edényben, a hűtőben legalább egy napig érleljük.

Mézes-mustáros pác

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál dijoni mustár
  • 3 evőkanál méz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér
  • 1 kávéskanál őrölt szerecsendió
  • frissen őrölt fekete bors
  • 1 dl olívaolaj vagy más növényi olaj

Elkészítés: A mézet és a mustárt egy tálban összekeverjük, majd hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott fokhagymát, a fűszereket és az olajat. Egy botmixerrel krémesítjük, emulgeáljuk a szószt. A kész kencével bekenjük a kiklopfolt szeleteket, és egy jól záródó edénybe fektetjük őket. Legalább 24 órát hagyjuk érni a húst.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.