A muffin a kedvenc süteményem. Szeretem sütni, szeretem díszíteni és megenni is. Egyszerű, gyors és nem túl tömény desszert. Mondom ezt úgy, hogy alapvetően nem vagyok édesszájú, meghalok az agyoncukrozott és krémezett söteményektől.
Néha csalok a receptekkel, mert túlbonyolítják a receptkönyvek és szerintem ez a süti pont nem arról szól, hogy bonyolult legyen. Kevés hozzávaló, gyors munka és néha egy kis furfang. Na ez a recept is ilyen. Egyszerű és nagyszerű! :)
A muffin sütésben egyébként szerintem a legnagyobb félelem, az mindig a teteje. Legalábbis én évek óta kísérletezem a tökéletes tetejű darabokkal.
És be kell látnom, hogy vagy a légkeverős sütőm vagy valami más okozza a hibát. De mindig csálé lesz a teteje :)
No ennél a remek darabnál ez nem számít. A krém ami kifolyik belőle, tökéletesen kárpótol a tökéletlenségért! :)
Hozzávalók (12 darabhoz):
A boltból:
20 darált mák + a szóráshoz
2 db tojás
125 g vaj
250 g író
250 g eper
250 ml habtejszín
A kamrából:
250 g liszt
3 tk sütőpor
só
150 g kristálycukor
2 tasak vaníliás cukor
1 tasak habfixáló
porcukor a szóráshoz
1. Keverjük össze a darált mákot, a lisztet, a sütőport és 1 csipet sót. Egy másik tálban habosítsuk fel a tojásokat a cukorral, majd gyors mozdulatokkal forgassuk bele a puha vajat. Öntsük össze a két tál tartalmát, adjuk hozzá az írót, és alaposan dolgozzuk össze az egészet.
2. Töltsük az így kapott masszát egy 12 darabos muffintepsi papírkapszlival kibélelt mélyedéseibe, szórjuk meg egy kevés darált mákkal és 1 tasak vaníliás cukorral. Süssük a sütiket a 200 fokra előmelegített sütő alsó részében 20-25 percig. Azután vegyük ki, hagyjuk hűlni a muffinokat a tepsiben néhány percig, majd szedjük ki belőle mindet, és hagyjuk teljesen kihűlni.
3. A megtisztított epret szeleteljük fel. A tejszínt verjük kemény habbá a megmaradt vaníliás cukorral és a habfixálóval. Vágjuk le a muffinok kalapját, kanalazzunk a sütikre egy kevés tejszínhabot, rendezzük el rajta az eperszeleteket, végül tegyük rá mindre a tetejét. Egy kevés porcukorral meghintve kínáljuk. Néhány eperszemmel díszíthetjük.
Elkészítési idő: 45 perc + hűtés
Egy darab: 309 kcal
A recept a Fanny konyha 2015/5. számában található!
Amikor ezt a rovatot kitaláltuk az újságba, annyi volt a terv, hogy támpontot tudjunk adni a háziasszonyoknak a hétköznapi sürgés-forgásban. Mindenkinek ezer felé áll a feje: munka, bevásárlás, háztartás, gyerek, férj, kutya, macska és még ki tudja, mi minden. Sajnos nem mindennap jut idő arra, hogy főzzünk, pedig egy jó recepttel és tervvel csodákat varázsolhatunk az asztalra minden este. Aztán jött az ötlet, hogy mi lenne, ha nem ügynökségi képeket használnánk, inkább megfőznénk saját magunk, így biztosan nem lesz zűrös egyik recept sem. Így nyertem hát meg a rovat szakácsának címét, és így készíthetem el ezeket a finomabbnál finomabb ételeket, hónapról hónapra. Nem mondom, hogy nem volt kihívás a dolog. Sütni tudok. Talán mondhatom, hogy elég jól. Tortában és sütiben otthon vagyok. De főzni csak azokat, amiket már régóta. Félek ugyanis néhány alapanyagtól :) A blog pedig annyiban lesz más, mint az újságban megjelent anyag, hogy itt leírhatom őszintén, hogy imádtam vagy utáltam, odaégett vagy szétesett, tökéletes lett vagy sokkal jobb, mint amire számítottam.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.