Klasszikus kuglóf
Kapros tökfőzelék virslivel
Rakott zöldbab darált hússal
Mákos guba
Tojásos nokedli fejes salátával
Mézes-mustáros csirkemell
Vadas marha
Finomfőzelék
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Hagymás rostélyos
Dubarry-csirkemell
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Epres blondie
Csupacsokis brownie
Farsangi szalagos fánk
Krémes spenótfőzelék
Zsemlegombóc
Babgulyás
Kínai szezámmagos csirke
Gyümölcs

Itt a nyár végi szupergyümölcs: 5 dolog, amit az áfonyáról tudod kell!

áfonya
Fogyassz minél többet ebből az ízletes, egészségünk megóvása szempontjából értékes bogyós gyümölcsből! Nem kell magadnak gyűjtögetned az erdőben, hogy hozzájuss, hiszen termesztett változatban is kapható.

#1 Hol terem?
 

Az Európában honos fekete áfonyával hazánkban a Sopron környéki, vasi, nyírségi és nógrádi bükkösökben, tölgyesekben és fenyvesekben találkozhatsz. A vadon növő fajták bokra 1 m-nél nem nő nagyobbra, míg az Észak-Amerikából származó nemesített fajták a 3 m-es magasságot is elérhetik.

Az erdőben gyűjtött bogyók átmérője 5-6 mm, a termesztetteké akár 2-2,5 cm is lehet. Színük a termőhelytől és a fajtától függően a hamvas halványkéktől az egészen sötétig változik.

 

#2 Mikor van a szezonja?

Erdei túrákon augusztus–szeptemberben szedheted a kellemesen savanykás, feketéskék bogyókat, melyeknek még a leve is sötétkék.

A nemesített fajták hosszabb tenyészidejűek, és a nyár elejétől az ősz derekáig folyamatosan hozzák üdítően édeskés ízű termésüket, amelyek belül zöldesek.

A vadáfonya értékesebb táplálék, mint a termesztett.

#3 Hogyan tárold?

Az érett áfonya hűvös pincében pár napig, hűtőben (0 fokos hőmérsékleten) több hétig, fagyasztva pedig hónapokig tárolható minőségromlás nélkül. Aszalványként egy évig is eltartható.

A fagyasztott, majd felolvasztott gyümölcs a fagyás során lebomló csersavak miatt kevésbé fanyar ízű, mint a friss.

A 7 LEGEGÉSZSÉGESEBB GYÜMÖLCS A VILÁGON >>>

#4 Hogyan használd fel?

Az áfonyát bátran fogyaszthatod, 100 g csupán 42 kcal energiát tartalmaz. (Az érzékeny gyomrúak számára esetleg problémát jelenthetnek a magjai.)

Nyersen élvezheted különleges zamatát, ráadásul értékes tápanyagokat is tartalmaz. Az erdei áfonyát gyakran megdézsmálják a vadállatok, ezért alaposan mosd meg!

Ízesítheted vele a reggeli joghurtodat és müzlidet, továbbá kitűnő tejes turmixba, smoothie-hoz, fagyihoz, pohárdesszertek, torták díszítésére. Szörpnek, likőrnek, bornak is kedvelt.

Sütheted muffinba, pitébe, vagy főzhetsz belőle lekvárt , dzsemet.

Fanyar, pikáns íze kiválóan illik a vadhúsokhoz. Kompót, mártás vagy dzsem formájában tálalhatod őz, nyúl, szarvas, vaddisznó mellé.

#5 Élettani hatásai

A friss gyümölcs gazdag A-, D-, C-vitaminforrás, ezenkívül vas- és ásványianyag-tartalma is jelentős. A színéből adódóan magas flavonoidtartalma révén antioxidáns hatású. Segít megőrizni a hajszálerek rugalmasságát, gátolja a kőképződést, méregtelenítő és vesetisztító hatású. A népi gyógyászatban a hasmenés, fogínygyulladás, húgyúti fertőzések régről ismert ellenszere. Fekete inzulinnak is hívják, mert képes a cukorbetegség tüneteit csökkenteni.

 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.