Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
A szervezetünk számára nélkülözhetetlen vizet nem mindegy hogyan pótoljuk. Fogyasszunk sok ásványvizet, gyümölcslevet, tejterméket és persze friss gyümölcsöt. Gondoljunk csak a görögdinnyére, a zamatos sárgadinnyére, amelyek többet érnek, mint egy pohár üdítő.
Görögdinnye

Afrikából származik, lehet gömbölyű vagy hosszúkás, héjának színe sötétzöld vagy világos zöld csíkos. Húsának színe piros, ritkábban sárga, de mindkettő rendkívül üdítő, víztartalma 90-95%. Éretten a legédesebb, ekkor szárának vége száraz, a szár felőli oldala kissé behorpadt és kérges, a héj többi részének felső rétege könnyen lekaparható.




Sárgadinnye

Az ázsiai eredetű növény többféle nemesített változatát termesztik. Héja lehet sima, rücskös, hálós, vagy barázdált. Húsa narancsszínű vagy zöldes árnyalatú, egyes fajtáknál a dinnye érésével a zöld szín aranysárgára változik. Az érett sárgadinnye már felvágás előtt is rendkívül illatos, szárának töve puhább, ujjal benyomható. A sárgadinnyét lehűtve fogyasztjuk, de sokáig nem szabad hűteni, mert elveszti ízét. Az érett és lehűtött dinnyét tálalhatjuk jégkrémmel vagy fagylalttal, Tokaji Aszúval, de kitűnő ízharmóniát alkot egy szelet füstölt sonkával, esetleg sajttal is: a sós, füstölt íz tökéletesen kiemeli a dinnye zamatát.





Sárgadinnyeleves

Hozzávalók:


1 darab kb. 1 kilós sárgadinnye,


2 dl tejszín,


1 l tej


Elkészítése: A sárgadinnyét kettévágjuk, magjait eltávolítjuk. A dinnye húsát kivájjuk, összeturmixoljuk, ezután hozzáadjuk a lehűtött tejszínt, és kihabosítjuk. Hozzáadjuk a hideg tejet, alaposan összekeverjük, átszűrjük és pár csepp Tokaji Aszúval ízesítjük, majd azonnal tálaljuk.



Sárgadinnye füstölt sonkával

Hozzávalók:


60 dkg sárgadinnye,


20 dkg pármai sonka


Elkészítése: A dinnyét meghámozzuk, cikkekre vágjuk. A vékonyra szeletelt sonkát föltekerjük és egy fogvájóval a dinnyébe szúrjuk, lehűtve tálaljuk.



Sárgadinnye rákfarkakkal

Hozzávalók:


60 dkg sárgadinnye,


30 dkg koktélrák,


néhány saláta levél


Elkészítése: A meghámozott sárgadinnyét kockákra vagy cikkekre vagdaljuk. Hozzáadjuk az előfőzött rákfarkakat, sóval és egy kevés konyakkal ízesítjük, hűtve saláta levélre tálaljuk.



Sajtkoktél sárgadinnyével

Hozzávalók:


20 dkg füstölt sajt,


20 dkg ementáli sajt,


40 dkg sárgadinnye


Elkészítése: A dinnyét cikk-cakkban kettévágjuk, magjait eltávolítjuk, a húsát kivájjuk, és kockákra vágjuk. A füstölt sajtot kockára vágjuk, összekeverjük a dinnyével és a lereszelt ementálival rétegezve töltjük az előkészített dinnyehéjba.



"Rántott" sárgadinnye

Hozzávalók:


60 dkg sárgadinnye,


10 dkg búzacsíra,


1 dl tejszín,


2 evőkanál méz


Elkészítése: A tisztított dinnyét gerezdekre vágjuk és megforgatjuk a búzacsírában. Tányérra helyezzük és mézzel ízesített tejszínhabot adunk hozzá.



Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.