Bár leggyakrabban az édesség fronton kap szerepet az eper, ezt a gyümölcsöt is érdemes összeboronálni a különféle zöldségekkel, ugyanis nagyon kellemes, izgalmas salátákat lehet vele készíteni. Remek partnere a bébispenót, de rukkolával, római salátával, lollo salátával, madárbeggyel szintén célszerű házasítani.
Az eper nem csak a zöldségekkel ápol jó viszont, hanem a különféle balzsamecetekkel, ecetes, édeskés, sűrű, fűszeres salátaöntetekkel is. Ha valóban jó epres salátát szeretnénk készíteni, akkor az eper mellé feltétlen kerüljön egy marék rukkola, némi pirított mandula vagy szezámmag és egy kevés édes balzsamecet. Üdítő és izgalmas végeredményt fogunk kapni.
Nem kérdés, az eperből csodálatos gyümölcslevest készíthetünk. Az elkészítésnek számos módja lehet, sok függ attól, hogy mennyire érett és édes az eper, amivel dolgozunk. Abban az esetben, ha jó tenne neki még egy kis édesség, akkor érdemes a leveshez használt epret egy kis – természetes édesítőszerrel készített - szirupban előfőzni, s úgy adni a leveshez. Ennek főleg akkor van jelentősége, ha nem az egész levest szeretnénk elkrémesíteni, hanem egy kevés epret meghagynánk, ezzel is gazdagítva a fogásunk textúráját.
Az eperlevest nyugodtan fűszerezhetjük, kevés bazsalikom vagy menta kerülhet bele, de vaníliával vagy egy kis fahéjjal is ízesíthetjük.
Eperrel számos süteményt készíthetünk. Itt is, akárcsak a levesnél élhetünk a szirupos trükkel, egy kicsit megfuttathatjuk a kevéssé édes epret szirupban, vagy karamellizált cukorral is összeforgathatjuk, nem árt neki.
A sziruphoz a süteménybe használt fűszereket is beletehetjük, sokkal intenzívebb eredményt érhetünk el így. Az eper kerülhet különféle pohárkrémekbe, tortakrémekbe, vajjal, mascarponéval, tejszínhabbal, pudinggal elkeverve tölthetjük roládba, adhatjuk krémeshez vagy készíthetünk belőle charlotte tortát.
Az eper jó tölteléke a rétesnek, készülhet vele pite, adhatjuk palacsintához, de epervelőt halmozhatunk a frissen sült gofrira vagy amerikai palacsintára is. A bedobós piskótánk szintén készülhet eperre, de a franciák galette típusú süteményét is elkészíthetjük nagyobb mennyiségű friss gyümölccsel.
Eperből gyárthatunk fagylaltot is. Legegyszerűbb ha szirupban, fűszerekkel összefőzzük, majd lefedve hagyjuk együtt kihűlni (a fűszerek így tudják a legjobban átadni az aromákat), s utána fagylaltgép segítségével vagy klasszikus, hűtőből ki-ki szedegetős módszerrel adalékmentes, finom, krémes eperfagylaltot készíthetünk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.