Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Minestrone recept
Minestrone
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Mirinda-szelet recept
Mirinda-szelet
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Gyümölcs

Így lesz tökéletes a bólé, minden parti elengedhetetlen itala

Bólé készítési tippek
A baráti bulik elmaradhatatlan italai a különféle gyümölcsös bólék. Rengeteg módon variálhatjuk őket, hamar elkészülnek, ráadásul nagyon látványosak. Megmutatjuk, milyen alapanyagokkal és kellékekkel lesz tökéletes a bólé.

A gyümölcsből, borból és pezsgőből komponált, általában némi likőrrel ízesített társasági itallal nem kell sokat bíbelődni, ráadásul a bólé nagyon látványos és a variációk száma szinte végtelen.

Próbálj ki néhány klasszikus bólé receptet, hogy gyakorlatot szerezz, aztán kibontakoztathatod a kreativitásodat. Egy a fontos: ne az utolsó percben állj neki, mert a siker érdekében elengedhetetlen a többórás pihentetés, hűtés.

A legfinomabb bólék sok-sok gyümöccsel készülnek (Shutterstock)
A legfinomabb bólék sok-sok gyümöccsel készülnek (Shutterstock)

Szükséges kellékek a bólé készítéséhez

A speciális üvegből gyártott hagyományos bóléstálhoz fedél tartozik, továbbá olyan a kialakítása, hogy alul jeget lehet köréje rakni. (Magába a bóléba nem szokás jeget tenni, mert a többliternyi ital hűtéséhez szükséges mennyiség túlságosan felhígítaná.)

Nem probléma, ha nincs ilyen edényed: keress egy jókora lefedhető tálat vagy egy (esetleg két) nagy üvegkancsót, amelyik befér a hűtőbe. Nyáron a kertben, a teraszon úgy tarthatod hidegen a bólét, hogy a tálat vagy a kancsót egy jéggel töltött edénybe állítod.

Az üveg bóléspohár általában alacsony, széles szájú, és van füle. (Így nem a fala melegszik fel a kezed melegétől, miközben az italt kortyolod.) Ne legyen túl nagy, mert a bólé állás közben veszít üdítő hatásából. Merőkanállal adagold a poharakba, és kistányéron, kiskanállal szolgáld fel, hogy ki lehessen halászni belőle a finom gyümölcsdarabokat. Adhatsz hozzá szívószálat is.

Bólé alapanyagok

Kifogástalan minőségű és érett, de nem túlérett gyümölcsöt használj. Megmosva, megtisztítva darabold apróra, szórd meg a bólésedényben cukorral, majd a megadott pihentetési időket betartva öntsd fel a gyümölcsök jellegéhez illő, előre behűtött borral, pezsgővel, habzóborral.

A koktél receptekben a bor és a pezsgő mennyiségét rendszerint üvegben adják meg. Ez 7,5 dl-es palackra vonatkozik. A bólé ízesítésére, illatosítására szolgáló likőr mennyisége az ital teljes mennyiségéhez képest csekély. Készítéskor a bólésedényt be kell fedni, nehogy az ital aromája elillanjon.

Alkoholmentes koktélhoz a bort szűrt szőlőlével, a pezsgőt és a habzóbort kölyökpezsgővel, gyömbéres üdítővel (ginger ale) helyettesítheted. A likőrt esetleg aromával pótolhatod.

A bólét érdemes fogyasztás előtt pár órára hűtőbe tenni, hogy összeérjenek az ízek (Shutterstock)
A bólét érdemes fogyasztás előtt pár órára hűtőbe tenni, hogy összeérjenek az ízek (Shutterstock)

3 inspiráló bólé recept

A legfontosabb, hogy nem kell túlbonyolítani – különleges hozzávalók nélkül is izgalmas italokat készíthetsz, amelyekkel jókedvre derítheted a baráti társaságot.

CITROMOS ALMABÓLÉ

10 személyre

Hozzávalók

  • 8 db alma
  • 1 db citrom
  • 2 ek cukor
  • 10 cl almapálinka (Calvados)
  • 2 üveg fehérbor
  • 1 üveg száraz pezsgő
  • 1 üveg ásványvíz

Elkészítés

1. A meghámozott almákat a bólésedénybe daraboljuk. Megöntözzük a frissen facsart citromlével, megszórjuk a cukorral, és letakarva a hűtőbe tesszük 3-4 órára.

2. A pálinkát és a bort az almára töltjük, majd megkeverjük. Végül felöntjük a pezsgővel és az ásványvízzel.

SZŐLŐBÓLÉ

10 személyre

Hozzávalók

  • 75 dkg magnélküli fehér szőlő
  • 3 ek cukor
  • 6 cl gyenge törkölypárlat (37,5%-os grappa)
  • 1/2 db citrom
  • 2 üveg fehérbor

Elkészítés

1. A megmosott szőlőszemeket félbevágjuk, és a bólésedényben összekeverjük a cukorral. Megöntözzük a grappával, hozzáadjuk a citrom spirál alakban levágott héját, majd letakarva a hűtőben pihentetjük kb. 2 órát.

2. Végül felöntjük a borral és megkeverjük.

A bólé készítéséhez bármilyen idény és/vagy befőtt gyümölcsöt használhatunk (Shutterstock)
A bólé készítéséhez bármilyen idény és/vagy befőtt gyümölcsöt használhatunk (Shutterstock)

SANGRIA, a legfinomabb bólé

10 személyre

Hozzávalók

  • 3 db narancs
  • 2 db citrom
  • 1 db alma
  • 4 db őszibarack (kimaradhat, amikor nincs friss)
  • 5 dkg cukor
  • 1/4 dl narancslé
  • 1 db citrom leve
  • 2 db fahéjrúd
  • 4 cl narancslikőr
  • 6 cl borpárlat (brandy)
  • 4 üveg vörösbor
  • 1/8 l ásványvíz (enyhe)

Elkészítés

1. A meghámozott narancsot, citromot és almát felszeleteljük, a barackot felkockázzuk. A negyedelt narancs- és citromszeleteket az almával és a barackkal együtt a bólésedénybe szórjuk. Óvatosan összeforgatjuk a cukorral, a narancs- és a citromlével, valamint a fahéjjal, a likőrrel és a brandyvel, majd lefedve a hűtőbe tesszük 3-4 órára.

2. A fahéjrudat kivesszük. A gyümölcsöket felöntjük a vörösborral és megkeverjük. Végül felöntjük az ásványvízzel.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.