Érdemes néhány tanácsot megfogadnod, mielőtt elindulsz a piacra. Elsőként például azt, hogy csak érett dinnyét vásárolj! A sárgadinnyét ne tárold hűtőszekrényben, mert elveszíti az aromáját, és átadja illatát a többi élelmiszernek. A dinnyét fogyasztás előtt néhány órával hűtsd be.
Mikor érett?
A jó görögdinnye kongó hangot ad, ha az oldalát megütögeted, az indája pedig száraz. Az érett sárgadinnye illatos, és benyomható ott, ahol az indáról leszakították.
Görögdinnye
Származási hely: Afrika. Európa és Amerika melegebb vidékein is termesztik.
Íz: Kellemesen édes. Magas (akár 95%-os) víztartalma miatt rendkívül üdítő. Kevés cukor található benne, ezért kalóriaszegény táplálék.
Felhasználás: Jégbe hűtve önmagában vagy bólé, saláta alkotóelemeként fogyasztjuk.
Ananászdinnye
Származási hely: Elsősorban Bulgáriában, Marokkóban és Törökországban termesztik, de nálunk is megterem.
Íz: Neve is utal ananászillatú és -ízű húsára.
Felhasználás: Gyümölcsös desszertek és szörbetek kiváló alapanyaga. Íze a nyers sonkával is harmonizál.
Ogen
Származási hely: A hatvanas években Izraelben nemesítették. Muskotályos fajta.
Íz: Lédús, fűszeres ízű, intenzív aromájú.
Felhasználás: Könnyű desszert. Csirke- vagy ráksaláta gazdagítására is kitűnő.
Charentais
Származási hely: Franciaország híres vásárhelyéről, Charentais-ról nevezték el.
Íz: Narancsszínű, a többiénél feszesebb gyümölcshúsát erőteljes aroma jellemzi.
Felhasználás: Desszertként és előételként egyaránt kedvelt. Önmagában, fagylalthoz, továbbá levegőn szárított sonkával is kínálhatjuk.
Galia
Származási hely: Különféle dinnyefajták keresztezésével nemesítették Izraelben. Itthon cukordinnyének nevezik.
Íz: A világoszöld gyümölcshús édes és zamatos, íze a nektarinéra emlékeztet.
Felhasználás: Édes és sós előételben, de fagylalttal is finom.
A dinnye gazdag C-vitaminban, a sárga és a piros gyümölcshús karotinoidokban is, amelyek létfontosságú A-vitaminná alakulnak át. Ezenkívül a dinnyefélék tartalmaznak folsavat (fontos a vérképzéshez, a sejtek oxigénellátásához), valamint mangánt (az agynak és az idegeknek hasznos). Közismerten vízhajtó hatásúak, ráadásul 10 dkg csak kb. 10 kalóriát tartalmaz.
Kantalup
Származási hely: Mediterránum.
Íz: Narancssárga húsú, illatos. Édes, a mézre emlékeztető ízű.
Felhasználás: Jégbe hűtve önmagában vagy gyümölcssalátában is finom.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.